Skal du holde kortene tæt til kroppen eller vise din hånd til jobsamtalen?
Jeg er begyndt på noget nyt.
Gennem de sidste 16 år har jeg som rekrutteringspartner deltaget i utallige jobsamtaler. De har ofte fulgt nogenlunde samme skabelon og er endt forholdsvis brat med ordene: ”Tak for i dag, du hører fra os.”
Men det er slut nu. For i dag afrunder jeg i stedet jobsamtalen ved at spørge både kunde og kandidat: ”Hvad er gået godt under samtalen og er der evt. nogle bekymringer?”
En langsigtet spillestrategi
Vi kommer ikke udenom, at der til en jobsamtale er en slags spil i gang, og det kan derfor være tillokkende at holde kortene tæt til kroppen og lire et diplomatisk svar af til ovenstående spørgsmål. Jobsamtaler er nemlig fyldt med holdninger til do’s og dont’s:
Du skal holde øjenkontakt, dit håndtryk skal være fast, din elevatortale skal sidde lige i skabet, og du skal tage dig bedst muligt ud.
Læs også: Èn god jobsamtale er ikke nok til at få jobbet
Alt dette, er jeg enig i, er kloge træk – men jeg mener også, at der skal være plads til menneskelighed og personlighed. Faktisk mener jeg, at det bør fylde langt mere til jobsamtalen, fordi gennemsigtighed er altafgørende for et langt og lykkeligt ansættelsesforhold.
Jeg forstår udmærket trangen til at følge spillereglerne af frygt for at blive slået hjem i første runde. Måske tænker du, at hvis du lufter en bekymring ved stillingen, så vil arbejdsgiver tænke, at du ikke brænder nok for det, eller hvis du åbner op omkring et udviklingsområde, så udspiller du dig selv. Derfor vælger du at holde kortene helt tæt til kroppen.
Problemet er, at du ikke kan vinde i det lange løb med den strategi – og jeg vil i stedet anbefale dig et andet og mere langsigtet træk: Spil med åbne kort.
Det er ikke nødvendigvis et nederlag at smide kortene
I HumanTrust arbejder vi med det, som vi kalder den fulde tilstandsrapport; en betegnelse vi har lånt fra ejendomsbranchen. Det er helt naturligt, at der kan være udfordringer i en potential arbejdsrelation – og det kan både være K1’ere, K2’ere og K3’ere.
Men ved at vise din hånd allerede i løbet af rekrutteringsprocessen, får begge parter mulighed for åbent og ærligt at drøfte eventuelle bekymringer, og modparten får mulighed for at svare på disse.
Måske giver svaret tryghed omkring, at I fortsat er det rette match – eller måske viser det sig, at det er tid til at smide kortene, fordi en af jer ikke har lyst til at spille videre. I begge tilfælde er I blevet klogere på hinanden og matchets værdi – og det er i mine øjne en vindende strategi.
Læs også: Underkvalificeret? Lov mig, at du søger jobbet alligevel!
Win-win for begge parter
Den afsluttende evaluering kan selvfølgelig også benyttes i andre forretningsmæssige situationer som til interne møder eller kundemøder, hvor spørgsmålet hjælper med at skabe struktur og klarhed. På samme vis kan en forventningsafstemning i starten af et møde skabe retning og enighed – og det gælder i øvrigt også i privatlivet før kør-selv-sommerferien med vennerne eller til den første jul i den sammenbragte familie.
Min pointe er, at det er win-win for alle parter, hvis vi tør være åbne og ærlige overfor hinanden. Det hjælper os med at få niveauleret, mens vi stadig er samlet, så vi er på bølgelængde, når vi skilles. Vi er ikke nødvendigvis enige, men vi kender den andens holdning.
I rekrutteringsøjemed skader det selvfølgelig aldrig at tænke strategisk over dit næste træk og spille for at vinde – men nogle gange er den bedste strategi faktisk at turde smide pokerfjæset og spille med åbne kort.
Tilbage til oversigten