Længden på dit CV er underordnet, så længe siderne er værdiskabende

Nogle punkter skal CV’et berøre, men du har kunstnerisk frihed til at præsentere indholdet.

Jobsøgning har, som så meget andet, gennemgået store forandringer. For ikke længe siden kunne ens forældre snakke sig til et job på ens vegne, og lykkedes det mod forventning ikke, måtte man holde øje med avisernes jobspalter. Så man et interessant match, gjaldt det om at få strikket et CV og en ansøgning sammen for så at sætte kursen mod virksomhedens hovedkontor og overlevere sine ansøgningspapirer. Det som tidligere var kutyme, er det ikke længere, og de fleste ledere vil nok blive noget forbavsede, hvis du pludselig står i foyeren med dine dokumenter i udstrakte arme i dag.

Personligt oplever jeg, at flere jobsøgende fortsat hænger fast i fortidens forestillinger, når det gælder udarbejdelsen af CV’et.

Det har den kedelige konsekvens, at det ikke får den jobsøgende tættere på jobbet – men tværtimod længere derfra. Spillereglerne har ændret sig, og du skal som jobsøger kende dem, hvis ikke du skal stå med en lang næse i din næste jobsøgningsproces.

For et CV skal være appetitvækkende, og det kan derfor ikke understreges nok, at indholdet skal være konkret og aktuelt. Du starter med at være bagud på point, hvis du genbruger samme emballage og indhold, som du brugte sidst, du søgte job for seks år siden samtidig med, at du risikerer at blive overhalet med en omgang af mere appetitvækkende kandidater.

Læs også: Jobsøgende for første gang? Her er tre tips

Inden du parkerer læsningen, fordi du ikke er grafiker eller ordekvilibrist, skal du huske, at appetit kan vækkes på mange måder, hvilket også gælder for et CV. Det er ikke alfa og omega, at du kan sætte et CV op i Illustrator eller forfatte linjer som en anden Hans Christian Andersen for at skabe nysgerrighed om din personlighed og dine faglige kompetencer.

Det afgørende er selve indholdet, som præcist skal fortælle læseren, hvem du er, hvad du kan og hvad du vil. Hvordan, du i sidste ende præsenterer de svar, er op til dig, for mens nogle gør det med pind og papir, kan det være, at du bør bruge nogle af tidens andre digitale løsninger eller sågar video og lyd?

Uanset hvilken form du vælger, så er der nogle elementære dele, som vi absolut anbefaler, du kommer omkring.

For det første vil vi hurtigt have de helt basale informationer om dig såsom dit navn og dine kontaktoplysninger. Søger du et job langt fra din bopæl så understreg gerne, at du er vant til lang rejsetid, eller at du står overfor en kommende flytning. Tilføj også gerne et nyt og passende foto af dig selv og undgå et fra årets sommerferie eller din sidste golfrunde.

Læs også: 5 gode råd til hvordan, du shiner til din online samtale

Efterfølgende bør du præsentere, hvem er du, hvad kan du, og hvad vil du. Sætningen kan du lige så godt lære udenad, for den skaber hurtigt et klart indtryk af dig som kandidat, og hvad din motivation er for at søge den aktuelle stilling.

De tre spørgsmål bør besvares som i en elevatortale, og desto skarpere du besvarer spørgsmålene og beskriver din motivation for jobbet og virksomheden, desto tydeligere skiller du dig ud fra det øvrige ansøgerfelt. Ikke just den letteste øvelse, men kommer du i mål med opgaven, sparer det dig for at skrive en motiveret ansøgning, da den i vores øjne består af det samme indhold. Brug i skriveprocessen gerne nøgleord, der fortæller om dine personlige og faglige spidskompetencer, samt den værdi du forventer at kunne skabe i stillingen og for arbejdspladsen.

Dernæst skal du – i kronologisk rækkefølge – udfylde dit CV med de stillinger, du har haft, og som er relevante for jobbet.

Har du været flaskedreng for 15 år siden, behøver det ikke at stå øverst, men det kan noteres under anden erhvervserfaring til sidst, for det er ikke nødvendigvis uvæsentligt, at du har været flaskedreng.

Tilbage til dine seneste og formentlig vigtigste jobs, hvor det tydeligt skal fremgå, hvor lang tid du har været ansat, om du har skiftet stillingsbetegnelse, hvad dine arbejdsområder/ansvarsområder har været og ikke mindst hvilke resultater, du har skabt.

Nogle informationer kan være fortrolige, men så kan en udvikling angives i procent og uddybes til en jobsamtale. Om du oplister informationerne i ren tekst, punktform eller på en helt tredje måde, er op til dig selv.

Uanset om din uddannelse er ny eller gammel, vil vi også gerne have navngivet den, ligesom efteruddannelser og relevante kurser ligeledes skal fremgå. Igen må du meget gerne uddybe, hvad læringsforløbene har lært dig, eller hvad du kan bruge fra undervisningen i det kommende job, hvis det vel at mærke er relevant og giver mening.

Læs også: Der skal mere end én god samtale til at lande drømmejobbet

Hvordan du i sidste ende udarbejder dit personlige CV, er fuldstændig op til dig selv at afgøre. Intet er mere rigtig eller forkert, men du skal have modtageren og virksomheden, du sender det til, for øje.

Hvis koncernsproget er dansk, anbefaler vi, at du uploader et CV på dansk. Søger du derimod en international salgsstilling, hvor gode engelskkundskaber er nødvendige for at blive en succes, bør du overveje at aflevere det på engelsk og på den måde vise, at du mestrer sproget.

Det kan også være, at du søger en lederstilling i en traditionel byggevirksomhed, hvor du bør overveje brugen af ikoner og særlige punkttegn, for hvad nogle tegn betyder for dig kan betyde noget helt andet for andre mennesker.

Ovenstående er ikke en garanti for, at du kommer videre i din næste jobsøgningsproces, men du står helt sikkert stærkere i feltet med dit nye CV i hånden – uanset om det er tre eller syv sider langt. Vil du have flere jobsøgningstips, kan du fordybe dig i dem på vores website, hvor du også kan tilmelde dig vores jobagent og få tilsendt stillingsopslag med din interesse direkte i din indbakke.

Tilbage til oversigten