Spoiler alert: Snakken om ugentlige hjemmearbejdsdage handler i virkeligheden om noget helt andet

For første gang siden 2020 er virksomheder begyndt at trække i land med mængden af hjemmearbejde – det står klart i artikler fra både Djøfbladet og Bureaubiz. Har du også svært ved at knække koden til, hvordan du som arbejdsplads får dine medarbejdere til at møde ind, så lad mig dele et par betragtninger med dig her.

Når jeg holder opgavemøder med kunder, spørger jeg altid til de konkrete goder ved jobbet, og herunder hvad deres tilgang til hjemmearbejde er. Her svarer flere og flere: ”Vi vil selvfølgelig gerne være fleksible, men vi ønsker også en arbejdsplads, hvor folk faktisk møder op og har glæde af det faglige og sociale fællesskab, det giver”. Virksomhederne oplever simpelthen en svækket sammenhængskraft blandt medarbejdere og i organisationen, hvis hjemmearbejde fylder for meget.

Indrømmet, når jeg selv arbejder hjemme, får jeg ikke altid grebet knoglen og delt viden om en jobsøgende kandidat med min kollega, som jeg ellers ville have gjort over skrivebordet. Resultatet? Viden risikerer at gå tabt.

Omvendt høster jeg mere arbejdsro hjemme i min egen stue, hvor der ikke er en larmende printer eller anekdotedelende kolleger. Og det er jeg ikke ene om. Fra andre medarbejdere hører jeg om positive effekter ved hjemmearbejde som: De sparer tid på transport, de oplever en bedre work-life balance og at hjemmearbejde øger deres effektivitet.

Hvad gør vi ved paradokset med, at medarbejderne elsker hjemmearbejde, mens virksomhederne gerne vil have dem til at møde mere op på deres fysiske arbejdsplads?

I min tid som leder har jeg altid troet på guleroden frem for pisken, og det vil jeg også opfordre dig til at tappe ind i nu. I mine øjne er det derfor et oplagt mål at gøre din arbejdsplads til et sted, hvor din medarbejder har lyst til at møde ind, selvom de har mulighed for at være hjemme. Lad din medarbejder tage nogle af fordelene fra hjemmearbejdet med på arbejdspladsen. Her snakker jeg ikke om morgenhåret og natbukserne, men overvej hvilke ting, der relativt nemt kunne inkorporeres, som i sidste ende forbedrer arbejdsmiljøet.

Læs også: Work-life-balance betaler sig for begge parter

Det kan give mening i første omgang at spørge dig selv, hvorfor du har et ønske om, at folk møder fysisk ind. Er det på grund af den sociale sammenhængskraft? Så hav styr på fredagshyggen, sørg for et veludrustet snack-arsenal, invester i den gode kaffemaskine og et område, der lægger op til samtale i kaffepausen. Er det på grund af en øget produktivitet? Så stå klar med en mulighed for at fordybe sig – enten i et ekstra rum, via en mute box, eller måske ved at opfordre til en gåturspause for at cleare hovedet.

Det er ikke længere nok at tilbyde din medarbejdere en internetopkobling og et hævesænkebord, for at de har lyst til at møde ind på job. Du skal som arbejdsplads kunne tilbyde nogle mere attraktive forhold, som i sidste ende gør transporttiden det værd.

Lad os gå væk om snakken om x antal ugentlige hjemmearbejdsdage og over mod snakken om det, som det er et symptom på; behovet for autonomi.

Derudover er det vigtigt at anerkende, at arbejdsmarkedet er i udvikling. Hvor ens arbejde tidligere var en vigtig identitetsmarkør, så spiller vores fritid i dag en større rolle, i forhold til ens prioriteter og måde at måle værdi og balance på. Jeg oplever i samtalerne med kandidater flere og flere, der er villige til at gå på kompromis med både økonomi og titler, hvis det betyder en mere fleksibel hverdag.

Det giver mennesker værdi at have mulighed for at tilrettelægge deres egen hverdag og bruge tid på de ting, der gør en glad. Netop her kan du som arbejdsplads også spille en rolle, for behovet for autonomi kan imødekommes med gensidig fleksibilitet.

Lyt også til: Derfor skal du tilbyde dine medarbejdere fleksibilitet

I mit arbejde handler det om ind i mellem at sidde i jobsamtaler til kl. 18.30, hvis det er nødvendigt, mens jeg andre dage kan tage hjem en eftermiddag og nyde forårssolen på min altan. Det kan også være, at du går til petanqueturnering hver onsdag, og derfor skal gå tidligt, men samtidig står klar til at hjælpe, hvis det hele brænder på en lørdag eftermiddag. Kan du se, hvor jeg vil hen?  

Så lad os som arbejdspladser være sammen om at skabe nogle attraktive rammer at møde ind til, i stedet for blot at gå og ærgre os over, at medarbejderne foretrækker hjemmekontoret. Og apropos det gensidige – hvis vi anerkender at autonomi og selvbestemmelse er vigtige parametre for arbejdsglæden, så lad os da tale med vores medarbejdere om, hvordan vi sammen kan opnå det.

Tilbage til oversigten