Jubilarer på arbejdspladsen: Hvor blev de af?

Det sker sjældnere og sjældnere, at vi selv eller vores kolleger runder 10, 25 eller 40 år i samme virksomhed, og det er en skam, for det langvarige ansættelsesforhold er fyldt med fordele for både arbejdsgiver og arbejdstager – men det kræver, at begge parter bliver ved med at udvikle sig sammen.

Har du mødt en jubilar for nylig? Det har jeg. En dejlig solskinseftermiddag tidligere på året befandt jeg mig nemlig i kantinen på min søsters arbejdsplads med et flag i hånden omringet af hendes kolleger, venner og familie. Vi skulle fejre, at min søster havde været 25 år på sin arbejdsplads – dog i forskellige stillinger. Hun er på den vis lykkes med noget, som der til stadighed er færre og færre, der kan prale af: Hun har haft et særdeles langt og lykkeligt ansættelsesforhold i samme koncern.

Med taler fra chefen, lykønskninger fra kolleger, chokolade og boblende champagne var det en fantastisk dag, hvor et langt arbejdsliv blev mindet og hyldet. En sådan dag er dog efterhånden et sjældent syn, og det peger på et samfund under forandring.

En hyldest til det lange, seje træk

Hvad er lang tid i samme virksomhed? For 20 år siden havde svaret lydt på 30-40 år. I dag er 5-7 år lang tid. Det er en klokkeklar tendens, at vi skifter jobs oftere. Vi vil gerne udvikle og realisere os selv på karrieresiden, og den gængse fortælling om en optimal karrieresti lyder, at den går opad og fremad. Derfor er LinkedIns feed fyldt med nyheder om jobnyt.

Og her vil jeg gerne understrege: Det fortjener bestemt at blive hyldet. Men det samme gør sig gældende for dem, som bliver mange år i samme virksomhed.

Erfarne medarbejderes værdi i en virksomhed kan ikke overvurderes. Ikke alene bliver man med årene mere selvsikker og kompetent i sin opgaveløsning og vidende om sit felt, men man bliver også en væsentlig kulturbærer for virksomheden, som kan være med til at videreformidle værdier, onboarde nye medarbejdere og skabe en bedre tværfaglighed og fællesskabsfølelse. Det er et kæmpe aktiv for en virksomhed, og kan samtidig være enormt meningsfuldt for medarbejderen.

Når det er sagt, kan loyalitet og tro tjeneste ikke stå alene. Verden udvikler sig, virksomheder udvikler sig, og derfor skal medarbejderen sørge for også at udvikle sig gennem hele ansættelsesperioden – enten i den samme stilling eller i en ny rolle. Ellers er risikoen, at man – når der blæser nye vinde i virksomheden – bliver koblet af, og dermed ikke længere kan udgøre sin del af det tidligere så stærke match.

Det kræver både noget af lederen og medarbejderen at blive ved med at vokse sammen; lederen bør gøre sig umage for at kontinuerligt udfordre med arbejdsopgaver og ansvarsområder, der motiverer og udvikler, og medarbejderen bør gå til disse med engagement og dedikation.

Det lange ansættelsesforhold skal ikke presses igennem for enhver pris, men kan det lykkes at skabe og bevare en værdibringende relation, så er der store fordele at hente for begge parter.

Fra ung og utålmodig til erfaren og tilfreds

Selv har min karriere været præget af både kortere og længere ansættelsesforhold. Jeg kan dog allerede nu fortælle: Ingen af dem var 25 år lange! Mit CV afslører, at mine ansættelser var kortest, da jeg var ung, mens jeg senere hen begyndte at se en større værdi i at blive en håndfuld år eller mere på en arbejdsplads.

På det punkt vil jeg vove at påstå, at jeg ikke er unik. I mit virke som headhunter ser jeg nemlig dagligt den tendens udspille sig, når jeg skimmer CV'er fra kandidater i både 20'erne og 60'erne. Hvad, det siger om fremtidens arbejdsmarked, er svært at spå om. Mit håb er blot, at vi også om 20 år kommer til at fejre jubilæer på arbejdspladserne rundt omkring i Danmark – for fordelene er mange for både virksomhed og medarbejder.

Tilbage til oversigten