Din karrierevej behøves ikke at være smal og lige

Det er på tide, at vi gør op med den lineære måde at tænke karriere på og giver plads til sving, stikveje og rundkørsler.

Lad mig lægge ud med et par spørgsmål: Er du glad i dit nuværende job? Eller stresser du over, at du ikke er dér, hvor du burde være?

Der er mange faktorer at tage højde for, når du skal vælge karrierevej. Presset bliver endnu større, hvis du er overbevist om, at din beslutning kommer til at definere resten af dit liv. Ikke desto mindre er karriereveje traditionelt set blevet opfattet netop sådan; som en smal og lige sti.

Som samfund hylder vi dem, som når længst op ad stien – og kigger skævt til dem, der udforsker det omkringliggende terræn. Den tankegang er jeg ikke enig i, og i denne artikel vil jeg fortælle dig hvorfor. Hvis du bliver hængende, får du også tre råd til, hvordan du i stedet bør gå til karriereplanlægningen.

Sporskifte og endestationer

Som ung har du et langt arbejdsliv foran dig, og det er utopi at tænke, at du som 20-årig har samlet alle remedierne til skråsikkert at kunne træffe et livsdefinerende valg. Alligevel er det nøjagtigt det, vi som samfund beder de unge om. De opfordres til at tage en uddannelse hurtigst muligt – og der hersker også bred enighed om, hvilke er mest prestigefyldte.

Eksempelvis omtales jobbet som håndværker ofte som en mellemstation, til trods for at vi mangler folk på byggepladserne. Det forstår jeg ikke, for jeg kender masser af håndværkere, som stortrives i deres jobs og har valgt, at det skal være deres endestation.

I mine øjne har de vundet jackpot, for de elsker det, de laver, og fortæller om det med stor stolthed.

Hvis du derimod ikke trives i dit job, så er det ikke sikkert, at du har fundet din rette endestation endnu. Alle fortjener nemlig et job, som de trives i, og derfor er jeg også klar i mælet, når jeg bliver spurgt, om det er for sent at skifte spor i karrieren. Mit svar er det samme, uanset om du er 25, 40 eller 65 år: Du har hele livet til at finde din vej, og det er aldrig for sent at skifte spor. Men det kræver, at du går strategisk til din karriereplanlægning.

De tre råd

Det fører mig til mit første råd indenfor karriereplanlægning: Udforsk terrænet omkring dig

Du kan sagtens være ambitiøs og fokuseret og samtidig forholde dig åben i din karriere. Vær nysgerrig på verden omkring dig og tag dig tid til at danne et overblik over dine muligheder. Hvis du finder noget, du gerne vil prøve af, så se om du kan trække nogle tråde fra din tidligere erfaring til det nye. Så vil det være nemmere at overbevise en fremtidig arbejdsgiver om, at du sagtens kan klare springet over i en ny rolle.

Råd nummer to: Følg ikke blindt GPS’en

Det er fint at have et mål at stræbe mod, men jeg vil anbefale dig at passe på med den slaviske 10-års-plan og i stedet spørge dig selv løbende: ”Føles det her rigtigt? Er jeg stadig på den rette sti?” Hvis svaret er nej, så er det tid til at revurdere.

Råd nummer tre: Flyt rundt på stenene på din sti

Det er selvfølgelig ikke altid det rette at skifte sti. Tværtimod er det vigtigt at huske på, at et arbejdsliv ikke kan være lige spændende til alle tider, og derfor er det ganske naturligt, at motivationen nogle gange halter. Men den kan ofte genfindes ved at flytte rundt på et par sten på din sti, indtil gåturen igen er fornøjelig.

Min pointe er, at en karrieresti er ikke nødvendigvis lineær. Faktisk er kruseduller en bedre metafor, hvis du spørger mig.

Så kære karrierestressede, fat mod. Det er ikke dig, den er gal med, hvis din karrierevej er fyldt med sving, stikveje og rundkørsler, og du løbende må revurdere karriereplanen – det er faktisk helt normalt og heldigvis ikke værre, end at du altid kan hviske ud og rette til.

Tilbage til oversigten