Jobsamtalen bliver endestation for mange: Headhunter forklarer hvorfor

Forberedelse er afgørende, så lad ikke headhunterens prik blive en sovepude.

De bedste præstationer skyldes ni ud af ti gange god forberedelse, hvor en situation eller færdighed øves, indtil den mestres. Det gælder på golfbanen, når du træner dine forskellige slag for at ramme greenen, undgå banens forhindringer eller dit putt med tanke på at spille den bedst mulige runde golf. Jo mere du øver, jo færre slag.

Øvelse har det også med at gøre mester, når det drejer sig om jobsøgning. Alle kan have en af de dage, hvor alt flasker sig, men der er ikke mange jobsøgere, der blindt slår sig gennem en rekrutteringsproces – og jeg kan heller ikke anbefale at gøre forsøget.

Læs også: Det handler om ambition og motvation, ikke om position

Derfor opfordrer vi altid jobsøgere – aktive såvel som passive – til at forberede sig på at søge det job, som de er interesseret i. Et skarpt cv og en velskrevet ansøgning har stor indflydelse på, hvorvidt du bliver inviteret til samtale, men hvis du allerede stopper med at gøre dig umage her, bliver din videre færden i ansættelsesprocessen ikke lang.

Erfarne HR-medarbejdere og professionelle headhuntere gennemskuer hurtigt dit drive for stillingen eller manglen på samme, og når du tilmed er i konkurrence med andre kompetente kandidater, så kan jobsamtalen let gå hen at blive endestationen.

Selv en headhunters prik er ikke nok til, at du kan sidde en station over og håbe, at dine modstandere fejler.

Du skal være forberedt og knivskarp på din motivation, for desto skarpere du er på, hvad der giver dig lyst til at være en del af arbejdspladsen, desto bedre står du stillet.

Om dit engagement skyldes stillingen og dens arbejdsområder, virksomhedens brand, ledelsesstilen, kommende projekter eller organisationskulturen er som sådan underordnet, for der er ikke tale om en gætteleg, hvor det handler om at få en række med fem rigtige på kortest tid, når du søger job.

Læs også: Længden på dit CV er underordnet, så længe siderne er værdiskabende

Motiverne for at skifte job er personlige, og dem skal du præcist kunne formidle til ansættelsesudvalget. Her fejler flere, end man skulle tro, og talrige eksempler understreger, hvordan vævende kandidater – der synede som de oplagte matches – sorteres fra til jobsamtalen på grund af ringe forberedelse.

Som ordet antyder, har du kun én chance for at give et godt førstegangsindtryk, så hvorfor ikke efterlade et, du er tilfreds med, og som forlænger din billet mod jobbet?

Træningsøvelser findes der mange af, og 20/5 listen er blot en af dem, som kan hjælpe dig med at præcisere, hvorfor jobbet motiverer og tiltaler dig.

Nye slag på golfbanen og flere jobsamtaler venter forude, og sandsynligheden for at lykkes med de foranliggende opgaver følger nærmest lineært de kræfter, du lægger i din forberedelse. Så selvom flere måske oplever at blive prikket på skulderen af recruitere og headhuntere, må du ikke lade det blive en sovepude, for så risikerer du, at jobsamtalen bliver din endestation.

Tilbage til oversigten