Få effektive medarbejdere fra dag ét
Lader du blækket på kontrakten tørre, eller udnytter du gevinsten ved en succesfuld preboarding?
Som virksomhed er det som regel en stor lettelse, når den rigtige kandidat er fundet, aftalerne er på plads og kontrakten er skrevet under. Så er det bare at læne sig tilbage, klappe sig selv og hinanden på skulderen, og i øvrigt passe hverdagen, mens vi venter på, at den nye medarbejder møder op til sin første arbejdsdag.
Ja, sådan kan man gøre. Men det er bestemt ikke en god idé. Netop tiden fra kontraktunderskrivelsen og indtil første arbejdsdag kan være meget vigtig – ikke mindst i forhold til den motivation og gejst, den nye medarbejder har med sig ind af døren.
Fænomenet kaldes preboarding – altså hvordan I som virksomhed tager godt imod nye medarbejdere, inden de overhovedet møder op. Og det er vigtigere, end mange tror.
For den nye medarbejder er den tid, der fører op til første arbejdsdag, nemlig både ventetid og vakuum. Typisk er hun eller han godt i gang med at rydde sit skrivebord på det nuværende job (i hvert fald mentalt), og fokus flyttes stille, men sikkert, hen mod den nye udfordring.
Samtidig risikerer man, at motivationen i det nuværende job daler kraftigt – ikke mindst fordi man hurtigt mister indflydelse og opgaver og ikke bliver involveret i de beslutninger, der handler om fremtiden.
Hvilket er de fleste. Det er der intet underligt i. Men det gør det ekstra vigtigt at føle sig velkommen på forhånd.
Det kan Mads tale med om. Navnet er ændret af hensyn til hans nuværende stilling, men hans historie er ikke desto mindre et godt eksempel.
Mads blev for nogle måneder siden headhuntet til en stilling som mellemleder i en ny afdeling i en stor dansk virksomhed – en stilling, han næppe havde søgt af sig selv, men som undervejs i rekrutteringen viste sig at være den helt rigtige udfordring på det rigtige tidspunkt. Men så skete noget underligt, fortæller han:
“Jeg skrev kontrakten under og havde, efter aftale med mit tidligere job, to måneders opsigelse, så de kunne nå at finde en afløser. Det var helt fint for mig, for jeg ville også gerne sige farvel til det gamle job på en ordentlig måde, samtidig med at jeg forberedte mig på det nye. Men der skete bare ikke noget.”
I godt to måneder hørte Mads intet fra sin nye arbejdsgiver. Ikke ét eneste livstegn blev det til, og det undrede ham efterhånden.
“Under den sidste samtale havde vi talt om, hvilke projekter og opgaver, der ventede forude, og jeg havde gjort det klart, at jeg stod til rådighed – ikke så meget til konkret opgaveløsning, men lige så meget til input og ideudvikling. Det ville for mig være den perfekte måde at komme godt i gang med jobbet før tiden,” siger han.
Men han hørte ingenting. Ingen mails, ingen opkald.
“Jeg er nok rimelig robust, men blev da lidt nervøs. Jeg fik heller ikke at vide, hvornår jeg skulle møde ind første dag, før jeg ringede til chefen dagen før og spurgte ham. Så jeg mødte op aldeles uforberedt, og vidste heller ikke, hvad mine nærmeste kolleger hed,” husker han.
Mads understreger meget klart, at han i dag stortrives på jobbet, og at det ikke tog lang tid for ham at vænne sig til den nye arbejdsplads og kortlægge sine opgaver. Det kunne bare være gjort mere effektivt, påpeger han.
“Jeg nåede bestemt ikke at fortryde, at jeg skiftede job, men jeg var lidt forundret. Også fordi jeg i forbindelse med et tidligere jobskifte oplevede det stik modsatte, hvor en chef i dén grad bød mig ind på holdet, allerede inden jeg begyndte i jobbet. Det gjorde mig ganske enkelt mere effektiv fra første dag, og det manglede her,” siger Mads.
Budskabet er altså enkelt: Hvis du udnytter den motivation, der kommer lige i kølvandet på den underskrevne kontrakt, får du en ny medarbejder, der fra første dag er klar til at træde ind på holdet.
Naturligvis skal du ikke overdynge hende eller ham med opgaver på forhånd; det vigtigste er simpelthen, at vedkommende føler sig velkommen og rustet til at gå i gang.
Det kan gøres på mange måder – måske ved at sparre over telefonen om nogle af de kommende opgaver, måske ved at sende små statusmails et par gange om måneden, måske ved at indbyde til et socialt arrangement efter fyraften, eller ved at fortælle om, hvad planen og opgaverne er den første uge på jobbet.
Mulighederne er mange. Radiotavshed er bare ikke én af dem, for det virker direkte demotiverende. Den gode ansættelse begynder ikke på den første arbejdsdag – den begynder i det øjeblik, kontrakten er skrevet under.
Tilbage til oversigten