Tør du tale om de svære ting til jobsamtalen?
Hvordan fortæller du om bruddet med arbejdspladsen, hvor du blev fyret? Hvordan pakker du det ind, at du efterhånden nærmer dig pensionsalderen? Og hvordan får du kommunikeret, at du er klar til at tage et skridt ned ad karrierestigen?
Puha, det kan altså være svært det dér jobsøgning. Der er mange meninger om, hvad man må og ikke må til en jobsamtale, og nu kommer jeg så også med min. Jeg har nemlig en meget stærk holdning til, hvad du bør svare til de ovenstående spørgsmål:
Du skal fortælle sandheden. Simpelthen.
Der er meget på spil, når man sidder i den varme stol, og derfor forstår jeg til fulde, at man gerne vil fremstå bedst muligt – og i forsøget kommer til at skjule det, man er allermest usikker omkring. Min anbefaling er dog det stikmodsatte:
Du skal ikke gemme de svære ting væk; du skal hive dem helt frem i lyset!
Så hvordan griber du det eksempelvis an, at du efterhånden nærmer dig pensionsalderen?
Du gør dig umage med at fortælle om dine planer for de næste 5 år og understreger, at bare fordi tallet på din fødselsattest er lavt, betyder det ikke nødvendigvis, at du ønsker at gå på pension indenfor den nærmeste fremtid. Du sætter ord på dine faglige og menneskelige ambitioner og beretter om din motivation for den konkrete stilling.
Og så sørger du for at vise, at du altså stadig har masser af energi, gåpåmod og lærelyst, stik modsat hvad de trælse aldersmæssige myter beretter om!
Du behøves ikke at pakke de svære ting ind i en masse lag, for du har ikke noget at skjule. Tværtimod kan du komme eventuelle bekymringer og tvivl i forkøbet ved at fortælle ærligt og åbent om, hvor du er, og hvor du gerne vil hen.
Sæt spot på K3’erne i din tilstandsrapport
I HumanTrust arbejder vi med det, vi kalder Den fulde tilstandsrapport. Betegnelsen har vi lånt fra ejendomsbranchen, hvor man indtil for ganske få år siden delte en boligs små skavanker op i K1’ere, K2’ere og K3’ere. Præcis ligesom ved et huskøb, så er det helt naturligt, at der kan være udfordringer i en arbejdsrelation, som har karakter af en K1’er, K2’er eller K3’er – og det er dem, vi gerne vil rette spotlyset mod.
For revnerne i terrazzogulvet, som for én køber trækker betydeligt ned, er for en anden forbundet med autenticitet, sjæl og charme. Det gælder om at finde den rette køber – eller om at finde den arbejdsgiver, som forstår, at du trods det lave tal på din fødselsattest stadig kan skabe masser af værdi for en arbejdsplads.
Jo flere bekymringer og potentielle udfordringer, I kan få vendt i rekrutteringsprocessen, jo bedre er I klædt på til at kunne sige et overbevisende ja til en fælles fremtid sammen, som beror på tillid og ærlighed.
Præcis ligesom ved et huskøb, ville de fleste foretrække at kende til de små skavanker på deres nye arbejdsplads eller hos deres nye medarbejder, før købskontrakten underskrives.
Og skulle det vise sig, at en af dine K’ere er en dealbreaker, så er det trods alt bedre for begge parter at vide det nu – fremfor seks måneder inde i en arbejdsrelation, som ender ud i en fyreseddel eller en opsigelse.
Derfor vinder fordelene ved at fortælle sandheden i min optik med længder over ulemperne. Så nu er der bare tilbage at spørge dig igen: Tør du tale om de svære ting til din næste jobsamtale?
Tilbage til oversigten