Tal med medarbejderne om den nye hverdag

De seneste par måneder glemmer vi nok aldrig, og hele forløbet vil sætte sit præg på vores samfund i lang tid fremover. Det gælder også arbejdsmarkedet, og hvordan vi strikker en hverdag sammen, som fungerer optimalt.

Nu nærmer vi os en tilstand, som – i hvert fald set lidt på afstand – kan begynde at minde om den hverdag, vi havde i begyndelsen af året, om end mange brancher fortsat kæmper med store udfordringer på bundlinjen. Det betyder også, at vi igen mødes ude på de enkelte arbejdspladser, og det kan være en rigtig god anledning til at træde et halvt skridt tilbage og vurdere hele arbejdssituationen.

For os at se kan denne tilbagevenden nemlig sammenlignes med at starte på et nyt job.

Det siger vi, vel vidende at jobbet sådan set er det samme, men de seneste par måneder har måske åbnet for så mange overvejelser og erkendelser, at det kan være en god idé at se på hverdagen som en ny størrelse.

Læs også: Sådan sætter du det stærkeste hold

Når en helt ny medarbejder skal godt i gang, er det vigtigt med et veltilrettelagt forløb for de første uger, så hun kommer rundt i organisationen, møder sine kolleger og får et indblik i rutinerne. Det er selvsagt ikke så nødvendigt, når en mangeårig medarbejder kommer tilbage på stolen efter to måneders hjemmearbejde, fordi hverdagen må formodes at være velkendt. Alligevel kan en åben og ærlig dialog om jobbet og arbejdsformen vise sig at være særdeles nyttig.

Måske har de seneste par måneder åbnet for nye sider af medarbejderen, som har vist sig også at fungere utroligt godt hjemmefra, hvor andre i stedet har vist en tendens til at gå lidt i stå og have svært ved at bevare motivationen.

Måske har det vist sig, at nogle af de opgaver, medarbejderen typisk har siddet med, i virkeligheden ikke er særlig vigtige for organisationen, og at tiden og ressourcerne derfor skal bruges på noget andet.

Måske får medarbejderen en bedre og mere sammenhængende hverdag ud af at kunne arbejde fleksibelt hjemmefra en dag eller to om ugen, uden at virksomheden kan mærke nogen reel forskel.

Alle disse punkter – ja, måske endnu flere – skal I tale om. For nogle personer har et par måneder uden kollegialt samvær været voldsomt nedslående; for andre har det fungeret upåklageligt. Pointen er, at der skal sættes ord på det, for at hverdagen fremadrettet kan fungere. Nogle af medarbejderne har længtes efter at fortsætte en hverdag, der til forveksling ligner den gamle. Andre har fundet ud af, at hverdagen skal skrues anderledes og mere fleksibelt sammen, så de kan fungere bedre og mere effektivt.

Læs også: Vær klar til et sporskifte på dit arbejde

Samtidig er der ét vigtigt punkt, hvor dialogen ikke må glemmes. Præcis som med en helt ny medarbejder skal I afstemme jeres forventninger og tale om, hvad der er målestokken for succes i den nærmeste fremtid. Det kan muligvis lyde besynderligt, når nu der er tale om medarbejdere, som har arbejdet i virksomheden længe – skal de ikke ”bare” komme tilbage på skinnerne og fortsætte i samme retning som før?

Jo, det skal de måske. Men som nævnt tidligere har de seneste par måneder åbnet for nye tanker og ønsker hos rigtigt mange. Den ufrivillige pause fra hverdagens normale rytme har fået mange til at revurdere deres retning, og sat lidt på spidsen kan det, der for få måneder siden var tæt på et drømmejob, måske pludselig føles som et ensformigt hamsterhjul.

Pointen er, at som leder ved du det ikke, før du har spurgt. Og som leder er du nødt til at vide, hvad der driver dine medarbejdere – og de skal vide, hvad du forventer af dem.

At bruge lidt tid på en form for status- eller gensynssamtale kan være ualmindeligt godt givet ud for begge parter, især efter en underlig periode som dette forår.

Konklusionen kan i nogle tilfælde blive, at nogle medarbejdere skal have nye roller eller mere fleksibilitet i hverdagen, hvilket igen kan give dem ny motivation og virksomheden mere engagerede medarbejdere. Derfor skal du sætte tid af til at få dine medarbejdere ordentligt ind ad døren – også de nuværende. Det kan vise sig at være en fremragende investering.

Tilbage til oversigten