Sig det med æblekage
Når du tør være dig selv, gør du et større indtryk
En gammel vending minder os om at sige tingene med blomster, og det kan bestemt være effektfuldt. Andre siger det med æblekage – og får et job ud af det.
Det skete i hvert fald for Helle Pedersen, som i efteråret var til jobsamtale som bogholder hos Dansk Boligbyg i Horsens. Hun var kort forinden blevet opsagt fra et lignende job og var naturligt nok slået lidt ud, men fik så øje på jobopslaget fra Dansk Boligbyg.
Hun skrev straks en ansøgning, og blev inviteret til samtale og kom videre i processen.
Et par dage før den første præsentationen fik hun pludselig en idé:
- Jeg ville vildt gerne ha’ det job, og tænkte over en måde, hvor jeg kunne gøre lidt ekstra til præsentationen. Så kom jeg i tanke om min æblekage, som jeg altid får meget ros for. Den kunne jeg bruge til at fortælle lidt mere om mig selv, husker hun.
Som tænkt, så gjort: Selvom Helle på dagen faktisk blev kaldt tidligere til præsentation for kunden end oprindeligt aftalt, fordi en anden kandidat sprang fra, nåede hun at kreere æblekage i fire gennemsigtige engangsbægre, som hun medbragte i en lille køletaske.
Det gav et par forundrede blikke, allerede da hun kom ind af døren, for hvorfor tog hun dog en køletaske med til præsentation? Det undrede også administrationschef i Dansk Boligbyg Susie Nielsen, men hun koncentrerede sig om at sætte gang i samtalen.
- Jeg havde set Helles cv ganske kort, og stolede på, at rekrutteringsfirmaet havde sørget for, at det rent faglige var på plads. For mig er det altid kemien, der er afgørende – kan vi arbejde sammen, kan hun passe ind i teamet, eller er vi langt fra hinanden? Vi er et lille hold på seks personer, og det er enormt vigtigt, at holdet fungerer. Derfor skal jeg have et klart indtryk af personen, jeg taler med. Det faglige skal vi nok få på plads, siger Susie Nielsen.
Hun ved godt, at det er usædvanligt at bruge et rekrutteringsfirma til en bogholderstilling, men årsagen er enkel:
- Det skal gøres professionelt, også i den del af vores organisation. Vi er et lille hold, der skal arbejde tæt sammen, og hele rekrutteringen og udvælgelsen af de sidste kandidater overlader jeg gerne til fagfolk, så vi får alle aspekter med i vurderingen, siger hun.
Helle Pedersen fik hurtigt en god fornemmelse af samtalen, hvor snakken gik let, og kemien var god. Samtalen varede godt en time, og både hun og Susie fik en klar og positiv fornemmelse. Så rakte Helle ned i køletasken og satte æblekagen på bordet, suppleret med ordene:
- Når I nu skal smage lidt på mig, har jeg taget min hjemmelavede æblekage med. Æblekagen er som mig; den er ikke for sur og ikke for sød, men frisk – makronerne har både kant og bid, og fløden er cremen, I ikke kan undvære.
Hvorefter hun forlod to headhuntere og Susie Nielsen, der alle sad med åben mund og hævede øjenbryn, fortæller administrationschefen:
- Jeg tænkte, at det var enormt modigt af hende, og selvom jeg har gennemført masser af samtaler i årenes løb, har jeg aldrig oplevet noget lignende. Men æblekagen supplerede bare mit positive billede af hende og satte en tyk streg under hendes udstråling. Og så smagte kagen i øvrigt fremragende!
Hun understreger, at det ikke var æblekagen, der gjorde udslaget, men den rammede Helles karakter godt ind og bekræftede det indtryk, Susie i forvejen havde dannet sig. Æblekagen var blot et ekstra velsmagende visitkort.
Til anden præsentation brændte Helle lige så stærkt igennem; bl.a. ved at have forberedt sig grundigt på firmaets værdier. Samtidig havde hun fået til opgave at lave en plan for sine første 100 dage som ansat, og den plan var så god og detaljeret, at hun fik jobbet.
I dag griner Susie Nielsen stadig af episoden, og Helle Pedersen lever fint med, at hun fra første dag på jobbet var kendt som ”hende med æblekagen”.
- Det handler også om fingerspidsfornemmelse, for hvis jeg kunne mærke, at samtalen ikke var gået godt, var æblekagen blevet i tasken. Men den positive stemning gjorde, at jeg sagtens turde sætte kagen frem. Samtidig havde jeg det lidt sådan, at hvis de ikke kunne rumme en æblekage, var det alligevel nok ikke et sted for mig. Men det kunne de heldigvis, siger hun.
Meningen med denne historie er ikke at anbefale dig at tage æblekage, brunsviger eller noget helt tredje med til næste samtale. Det er strengt taget ikke nødvendigt, at du har andet med end dig selv, og en malplaceret rekvisit gør mere skade end gavn.
Men æblekage-historien fortæller alligevel noget meget vigtigt:
Du skal turde give noget af dig selv, du skal turde overraske, og du skal holde fast i, hvem du er; uanset hvordan samtalen forløber.
For os er Helle et fantastisk eksempel på en kandidat, der blomstrede op, da hun fik lagt opsigelsen bag sig, og med 20/5-listen i hånden fik gjort det klart for sig selv, hvem hun var, hvad hun kunne, hvad hun ville – og hvad hun ikke ville. Derfor fik hun det job, hun drømte om – og æblekagen var et lille, men mindeværdigt skridt på vejen.
Tilbage til oversigten