Sæt dit hold til de nye tider

For nogle virksomheder kan dette forår føre til et nødtvunget generationsskifte

 

Et generationsskifte kan dybest set foregå på to måder: Det længerevarende og planlagte – og det pludselige og akutte. Vi og mange andre anbefaler altid den førstnævnte udgave, men vi ved også, at virkeligheden ikke altid er så perfekt, at det kan lade sig gøre. Pludselige hændelser kan gøre et generationsskifte så nødvendigt, at den bedst mulige proces ganske simpelt er umulig.

Det taler vi ofte med vores kunder om. Samtidig gør vi gerne opmærksom på, at et generationsskifte ikke kun er noget, der foregår i toppen af en virksomhed. Det skal også ske løbende ned gennem rækkerne. Hov – siger de, at man hele tiden skal sørge for at afskedige medarbejdere; bare for at holde de andre på tæerne? Nej, bestemt ikke.

Men enhver virksomhed skal hele tiden være opmærksom på, om holdet passer til de nuværende og kommende opgaver.

Det gælder ikke mindst i dette forår, hvor tusindvis af medarbejdere blev slået hjem i en periode og betingelserne for mange virksomheder undervejs har ændret sig dramatisk. Sagt på fodboldsprog: Mange troede, at de var sikret en plads i virksomhedernes Superliga – nu er de på kort tid tvangsnedrykket til den nederste halvdel af 1. division; uden umiddelbar udsigt til en hurtig oprykning.

Læs også: Sådan sætter du det stærkeste hold

Ud over at den slags rammer både økonomien og identiteten hårdt – ”vi synes jo selv, at vi er et Superligahold!” – skal det også give plads til selvransagelse hos den enkelte virksomhed. Det oplever vi, at mange ledere er ved at få øjnene op for. Kravene til holdet er nemlig blevet anderledes på kort tid på grund af coronakrisen.

I mange år har flere virksomheder sat deres hold til fremgang. Man har valgt de medarbejdere, der har været de stærkeste til at gøre gode tider bedre, som et gammelt valgslogan lyder. Det er der naturligvis intet galt med, fordi kurverne generelt gik den rigtige vej og mange virksomheder oplevede flere år med vækst og optimisme. De medarbejdere var de helt rigtige valg – dengang.

Nu er tæppet hevet væk under fremgangen, og mange skal lede grundigt efter den samme optimisme, som prægede direktionsgangene for blot et halvt år siden. Det skal også præge holdopstillingen.

Det betyder selvsagt ikke, at alle spillerne i truppen skal skiftes ud. Men rollerne skal måske defineres på ny, og nogle af dem, der tidligere ikke har haft så meget ansvar, skal måske løfte en større del. Hvorfor? Fordi der, også i virksomheder, er forskel på, hvordan man som menneske og ansat reagerer på pludselig modgang og uventet besvær.

Nogle mister gnisten, måske fordi der i langt højere grad skal kæmpes for hvert eneste point og hver eneste scoring. De trives ikke så godt i modvind, men forsøger at ligge i læ af kollegerne. Til gengæld kan der pludselig være andre, som trives med udfordringen, og som gerne tager de tacklinger, der er nødvendige for at komme fremad.

Læs også: Tal med medarbejderne om den nye hverdag

Det samme gælder også på træner- og lederniveau: Nogle fungerer bedst med et team, der allerede har succes – og kan gøredem endnu bedre. Andre trives fint med at skulle kæmpe sig tilbage og genvinde det tabte, én sejr ad gangen. 

For os er det vigtigt, at hver virksomhed ser på sin egen, aktuelle situation, og hvordan holdet er sammensat.

En krise som i dette forår kan fungere som en slags påtvunget generationsskifte, fordi virksomhedens vilkår og hverdag bliver markant forandret – og det stiller andre krav til de interne kompetencer.

Som allerede nævnt er det et fænomen, vi klart oplever i øjeblikket: Virksomhederne efterspørger andre profiler og persontyper end for få måneder siden. Før var der solid medgang og måske plads til at hvile lidt på laurbærrene med jævne mellemrum. Nu kræver situationen en anden type. Her er det vigtigt at tænke som ved et ”almindeligt” generationsskifte, når nye kræfter kommer til: At den nye generation skal have mandat at sætte sit præg og tilpasse virksomhedens DNA til den nye virkelighed.

Det er ingen garanti for at komme gennem pandemien uden skrammer. Men det øger chancerne for hurtigt at nærme sig Superligaen igen.

Tilbage til oversigten