Ny i job? Sænk lige farten!

Hvis du forventer, at din nye medarbejder skal kunne det hele fra dag 1, så kan du godt forberede dig på at blive skuffet – for den første tid i jobbet bør ikke handle om performance, men derimod om at få skabt et stærkt fundament til fremtiden.

Forestil dig følgende: Du har netop ansat en ny medarbejder efter en længere periode med svingende performance og mærkbart overarbejde i afdelingen, og nu er du klar til, at der endelig kommer styr på tingene – ja, du kan faktisk næsten ikke vente med at give nøglerne videre til den nye medarbejder.

Det kan også være, at det er dig, der netop er startet i det nye job efter en grundig rekrutteringsproces, hvor du blev målt og vejet og i sidste ende blev den, der kunne stille sig op på podiet. Nu er du klar til at give den en skalle og bevise dit værd overfor virksomheden – ja, du kan faktisk næsten ikke vente med at kaste dig ud i opgaveløsningen.

Uanset om du befinder dig i det første eller andet scenarie, så sænk lige farten og læs med her, hvor jeg vil fortælle dig, hvorfor du bør gå trinvist til værks med en struktureret og kontrolleret onboarding.

En nøgle ad gangen

En god opstart i en ny virksomhed starter med en realistisk forventningsafstemning. Den nye medarbejder har formentlig fået jobbet, fordi vedkommende i en eller anden udstrækning har erfaring med lignende opgaver, og derfor er det nærliggende at tro, at man kan begynde at levere med det samme – men sådan hænger virkeligheden desværre ikke sammen.

Læs også: Work-life-balance betaler sig – for begge parter

Det er ikke ualmindeligt, at man starter op i det nye job fuld af selvtillid og gåpåmod. Men i takt med, at man kommer mere og mere ind i de nye opgaver og arbejdsgange, bliver man smerteligt bevidst om alt det, man ikke ved, og alt det, der er nyt og anderledes.

Du tænker måske, at dit skifte fra stillingen som økonomimedarbejder i en mellemstor virksomhed i byggebranchen til stillingen som økonomimedarbejder i en anden mellemstor virksomhed i byggebranchen ikke kan være så forfærdeligt stort.

Ved første øjekast ser din forrige og nye stilling fuldstændig ens ud. Men det viser sig, at virksomhed a og b bruger hver sit økonomisystem, kommandovejene er vidt forskellige, og så er proceduren for rapportering i øvrigt også helt anderledes.

Derfor skal du i gang med at lære på ny, og det kan sagtens tage ugevis eller månedsvis, før man er helt up to date – i nogle stillinger vil oplæringen sågar først være komplet efter et helt år, hvis funktionen følger et særligt årshjul, som det blandt andet er tilfældet i nogle økonomifunktioner og marketingstillinger.

Læs også: Læring for livet: Du er ikke færdig med at lære endnu

Det handler derfor som leder om at møde medarbejderen, hvor vedkommende er (situationsbestemt ledelse). Og når man er ny, så har man i særlig grad brug for støtte og hjælp. Heldigvis varer usikkerheden ikke for evigt, for en dag vil medarbejderen opdage, at vedkommende begynder at få fat i opgaverne, selvtilliden vender retur, og resultaterne begynder at strømme ind – og til den tid, har medarbejderen behov for en anden ledelsesform med en højere grad af autonomi. Men det er altså et stykke ude i fremtiden.

Selvfølgelig kan der være situationer, hvor processen bliver nødt til at blive speedet op, men man skal bare være opmærksom på, at med det følger en risiko, og den bør minimeres mest muligt. For en økonomimedarbejder er lønkørsel eksempelvis et must helt fra start, men måske er der så andre opgaver, der må vente, eller måske kan man hyre en ekstern lønmedarbejder i opstartsperioden.

Det handler om at finde en realistisk løsningsmodel, som sikrer, at der er rum til at komme trygt og trinvist på plads i stillingen.

Til at beskrive den ideelle overlevering bruger jeg ofte følgende metafor: du bør kun videregive én nøgle ad gangen, og her skal du som leder være benhård i din prioritering af, hvad der er vigtigst her og nu, og hvad der kan vente. På sigt vil du se, at dit nøglebundt er tomt, og at den nye medarbejder står med et fuldt sæt brugbare nøgler.

Er du ny i job og synes, at det hele er lidt svært, så er der altså ingen grund til at begynde at researche alternative karriereveje – husk, den første tid handler blot om at gøre sig umage, give den en skalle og suge til sig. Det samme skal du vide, hvis du er på den ansættende side og er begyndt at blive en anelse utålmodig. Jeg plejer at sige, at man bør skynde sig langsomt, så sænk roligt farten velvidende, at matchets værdi og potentiale snarligt vil vise sig.

Tilbage til oversigten