Kæmpe behov for fastholdelse af medarbejdere

Evnen til at fastholde medarbejdere er vigtigere end nogensinde i en tid, hvor der er rift om dygtigt personale og en svindende arbejdsstyrke. 

Dobbelt så mange går på pension i 2023

Der er rift om medarbejderne i dag – og i 2023 tyder meget på, at presset vil stige yderligere. Antallet, der går på pension, forventes nemlig at stige fra i alt 33.800 i 2022 til 67.800 i 2023 ifølge beregninger fra pensionsselskabet Velliv.

Baggrunden er, at tilbagetrækningsreformen, som blev vedtaget for 10 år siden, holder antallet af pensionister nede. Lige nu stiger pensionsalderen fra 65 til 67 på kun 4 år, men den udvikling slutter i 2023, hvor pensionsalderen fastholdes på 67 år. Herefter vil pensionsalderen ligge fast helt frem til 2030.

En del af det hul, der skabes, kan måske vindes ind igen ved, at efterlønsalderen bliver sat op fra 63,5 til 64 år næste år – men det vil være langt fra hele hullet.

Sådan fastholder du dine medarbejdere

Når arbejdsstyrken svinder, og vi samtidig har et opsving, som har bidt sig fast, og som forventes at holde et godt stykke tid ud i fremtiden, er der mere end nogensinde før brug for at arbejde med medarbejderfastholdelse.

Det kræver en strategisk og struktureret indsats – her er min opskrift:

Først og fremmest skal virksomhederne sørge for at udfordre og udvikle sine medarbejdere. Her ligger nøglen for en stor del af arbejdsstyrken. I HumanTrust oplever vi dagligt medarbejdere, der søger væk fra deres virksomhed, ikke pga. manglende tryghed eller generel utilfredshed, men simpelthen fordi de mangler udfordringer.

Anden del af opskriften fokuserer på fleksibilitet på arbejdspladsen. Rigtigt mange ønsker fleksible arbejdsforhold, ikke mindst her post-corona, hvor muligheden for hjemmearbejde, når det giver mening, er altafgørende for medarbejdertrivslen. Arbejdspladsen skal spille med på den enkeltes ønske om at leve et helt og godt liv – også med familien.

Tredje del af opskriften er dygtige ledere. I mine øjne handler kompetent ledelse om at kunne levere anderkendende ledelse, hvor der samtidig er stor egen indflydelse på opgaveudførelsen.

Slutteligt kommer vi ikke udenom løn og personalegoder, når vi taler medarbejderfastholdelse. Selvfølgelig har det stadig en vis betydning, men altså først noget nede på listen. Personalegoder betyder for mange overraskende meget, og denne del må ikke glemmes.

Endeligt undrer jeg mig ofte over, hvor få virksomheder der rent faktisk brander sig på, at man har styr på de fire overstående punkter. Husk nu at fortælle historien. Alt for få HR-afdelinger og kommunikationsafdelinger arbejder sammen. De sociale medier er som skabt til at vise, at netop din virksomhed godt ved, hvad der skal til for at skabe engagerede og derved loyale medarbejdere.

Tilbage til oversigten