Hvem skal afløse Messi?

En af hovedpersonerne i sommerens rygtebørs hedder Lionel Messi. Måske har du hørt om ham før? FC Barcelonas største stjerne og klubikon. I år kan han fejre 20-års jubilæum hos de femdobbelte Champions League mestre. Men nu siger rygterne, at argentineren vil forlade FC Barcelona næste år. Dermed kan verdens bedste fodboldspiller være fortid i den klub, der gennem tyve år har rimet på Messi.       

Skal rygtet vise sig at tale sandt, vil mange Barcelonafans nok frygte fremtiden uden deres nummer 10 på banen. Det drager paralleller til erhvervslivet, hvor en virksomhed hurtigt kan befinde sig i nøjagtig samme situation, når den mangeårige, succesrige direktør pludselig vil væk.

For hvem skal erstatte stjernen, der år efter år har lavet sorte tal på bundlinjen og har tegnet virksomhedens profil? 

Svaret er ganske enkelt, for ansvaret bærer I alle sammen – hvad end du er leder eller medarbejder.

Har du som leder gjort dit forarbejde ved at være tydelig i din kommunikation og ageret i øjenhøjde med dine medarbejdere – eller haft mellemledere til det, vil Jeres ledestjernes afgang give mindre uro. Jovist, vil det fylde en del i organisationen, for det er nu engang stjernen, der ikke længere er her, og spørgsmålene om, hvem der så skal sælge for millioner af kroner og skabe overskrifterne i Børsen, vil stadig forekomme. Bare i mindre grad.

Ulmer usikkerheden alligevel, bør du som leder slå koldt vand i blodet.

Kald dine nærmeste kollegaer sammen i omklædningsrummet og overvej en ekstra gang, om stjernens afgang betyder, at I skal revurdere strategien.

Har I nøglepersonerne til at føre strategien videre, eller kender I vedkommende, der kan?

Selvom det kan virke overvældende, er mit bedste råd ikke at lade sig stresse. Få italesat hvilke kompetencer den nye medarbejder skal råde over, og hvilket ansvar og hvilke arbejdsopgaver vedkommende skal have og løse. Inden I sadler om og køber ind, bør I kigge efter, om I allerede har disse kompetencer i virksomheden, hvilket I vil have 9 ud af 10 gange, hvis I som ledere har været forudseende.

”Hvis det store træ i skoven fældes, falderder med ét lys ned på andre, hvilket giver dem mulighed for at vokse i rampelyset.”

Ligesom professionelle fodboldklubber hele tiden sørger for at udvikle og scoute talenter, bør du som leder gøre det samme. For har du uddannet og udviklet dine medarbejdere, kan du sikkert sove trygt under sommerens transfermarked. Der har du ikke været bange for at miste din stjerne, fordi du har flere stjerner klar til at tage over.

Er du omvendt medarbejder i virksomheden, hvor fanebæreren skal erstattes, har du i lige så høj grad som din leder et ansvar for at føre virksomheden, din afdeling og dit team videre. Måske har du af naturlige grunde ikke evnerne til at udfylde den fulde plads, som din nu tidligere kollega har efterladt. Omvendt har du helt sikkert en idé om, hvad du kan bidrage med og måske endda gøre bedre end stjernen.  

Når det er sagt, bliver det aldrig det samme, og det skal det heller ikke. Det handler i stedet om at opretholde den samlede værdi. På samme måde skal den spanske klub måske i gang med at finde sin(e) nye målscorer(e), for der findes kun en Messi.

 

Tilbage til oversigten