Et klubskifte behøver langt fra at være en fiasko

Der findes også en virksomhed, hvor der er plads til dig, og hvor du kan være den bedste version af dig selv.

I Chelsea slog Mohamed Salah aldrig for alvor til og endte efter et par lejeophold i italienske Roma. Her begyndte han at spire – vel og mærke så meget, at Liverpool i forrige sæsons sommertransfervindue, som bekendt, hentede ham tilbage til Premier League. Herfra vil jeg blot lade hans imponerende bedrifter tale.

Det er dog ikke kun i sportens verden, at et klubskifte kan være en succes – det gælder også i erhvervslivet. Nogle er bedre til at udfylde en rolle, end andre er. Så simpelt forholder det sig.

Prøv en gang at tænke over det sidste projekt du i samarbejde med andre – måske dine kollegaer, skulle søsætte. Blev projektet en succes, eller havde I indledningsvist lidt svært ved at finde fodfæste på grønsværen?

Uden at gå yderligere ind i gruppedynamikker og grupperoller skal eksemplet ses i lyset af min pointe fra forrige artikel, hvor jeg fortalte om, hvordan og hvorfor en transfer nogle gange bliver til virkelighed.

For i erhvervslivet og hos virksomheden gælder de samme vilkår som på fodboldholdet. Der er også en taktik, som teamet sammen skal lykkes om at udføre.

Så når venstrebacken gang på gang glemmer at trække frem og dermed igen og igen ophæver offsiden, når modstanderen angriber, er der tale om et dårligt match.

”Det betyder dog på ingen måde, at der er noget galt med medarbejderen. Tværtimod er det snarere et udtryk for, at kandidaten ikke fungerer i den rolle, som vedkommende er blevet tildelt.”

Er du den bedste version af dig selv?

Ligesom et fodboldhold har en virksomhed også brug for forskellige spillere med forskellige spidskompetencer til at udfylde forskellige roller. Hvilke medarbejdere virksomheden har brug for afhænger af strategien og den taktik, som ejeren, bestyrelsen eller lederen lægger for dagen. Spilles der med lange bolde eller langs jorden? Bliver der satset på indlæg og dødbolde eller kombinationer og hurtigt pasningsspil?

Uanset hvilken taktik, der praktiseres, handler det om at have de rigtige medarbejdere, som kan udføre taktikken. Derfor ser man eksempelvis nogle kandidater søge videre alt afhængig af, om virksomheden befinder sig i en med- eller modgangsfase, eller om det primære fokus er at drifte fremfor at vækste.

Der skal være harmoni mellem spillerne og spillestilen. Er der det, spiller medarbejderne hinanden gode, og så svarer kandidaten ofte ja, når mine kollegaer i HumanTrust, eller jeg spørger, om vedkommende er den bedste version af sig selv. Hvorfor? Fordi vi har en ambitiøs mission om, at alle i Danmark fortjener deres ubetingede drømmejob.

Er der derimod en ubalance eller en såkaldt disharmoni mellem kandidatens personlighed, kompetencer og den praktiserede spillestil, så er svaret naturligvis et andet. Ofte bliver dette clash først omtalt for sent, og så ender det i de fleste tilfælde med et frivilligt eller tvunget klubskifte.

Du skal være tro mod dig selv

Som nævnt indledningsvist behøver et klubskifte dog langt fra at ses som en fiasko. For hvad gør du, hvis virksomheden pludselig ændrer taktik og udtryk fra at være den angribende aktør til nu at være den forsvarende?

Hvad du beslutter, lader jeg naturligvis være op til dig, men befinder du dig bedst til rette i den frie og kreative rolle, vil jeg blot opfordre dig til meget nøje at vurdere, om du vil trives og passe ind i den nye taktik med disciplinerede tilbageløb.

Jeg har ad flere omgange nævnt vores 20/5 liste, som er et værktøj til at belyse, hvilke faktorer, som giver dig energi i dit arbejdsliv og hvilke elementer, der helst ikke skal være for mange af.

Normalt bruger vi værktøjet til at afstemme kandidatens motivation for at søge en aktuel stilling, men skulle du nu komme frem til den konklusion, at disciplinerede tilbageløb ikke gør dig til den bedste version af dig selv, kan 20/5 listen vendes om og således, kan du bruge dit klubskifte til at slå kontra.

I så fald vil du skulle angive, svarene på spørgsmål såsom. Jeg vil spille en position, der…, jeg vil spille under en leder, der… og jeg passer i en taktik, der…,.

Til at slå kontra kan du som et supplement anvende vores arbejdshjul, der hjælper dig med stille skarpt på de arbejdsområder, du gerne vil arbejde med i dit arbejdsliv. Fordelingen af tiden skal du bruge den nødvendige tid på at fundere over, således arbejdshjulet skræddersyes til lige præcis dig.

”Jeg foretrækker at udvikle i stedet for at afvikle – også når det kommer til mine medarbejdere. Som leder skal man dog være tro mod sit koncept, og det kan føre til en udskiftning, hvis en medarbejders kompetenceloft er nået i forhold til, hvad stillingen har udviklet sig til.”

Nej, det er naturligvis ikke sjovt at skulle på klubjagt. Faktum er blot, at flere faktorer såsom kemi, motivation, ambitioner og naturligvis kompetencer spiller ind på et potentielt klubskifte. Men lad mig være ærlig.

Det er hverken ønskværdigt for virksomheden eller dig, hvis ikke du er den bedste version af dig selv. Et klubskifte og en efterfølgende opblomstring er bestemt ikke nogen fiasko. På den lange bane er det snarere en succes.

Tilbage til oversigten