De fleste mennesker er ikke motiverede af at arbejde

Hvad er det, der får dig til at stå ud af den varme seng hver morgen, sætte dig ind i dit foretrukne transportmiddel de næste mange minutter (eller timer!), for endeligt at træde ind på arbejdspladsens matrikel og bruge en stor portion af din dag her?

Måske tænker du, at en vigtig faktor er lønnen, og nå ja vækkeuret – men der er forhåbentligt også en række andre parametre, der driver dig, og dem bør du være bevidst om!

Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er med et job, der giver dig gnist i øjnene. Motivation ser forskelligt ud fra person til person, men for de fleste gælder det, at det ikke er arbejdet i sig selv, der er drivkraften.

Derimod motiveres de af at selvstændigt projektlede større entrepriser og forhandle fordelagtige kontrakter; at fejlsøge og endeligt løse den der særligt udfordrende tekniske fejl; at se følgertallet på LinkedIn stige og nå det ambitiøse marketingmål.

De fleste er med andre ord ikke motiverede af at arbejde for at arbejde, men af helt konkrete elementer i deres arbejdsliv.

Og hvorfor er det så vigtigt at skelne mellem de to? Simpelthen fordi jo bedre du forstår, hvad der driver netop dig, jo nemmere bliver det for dig at jagte det i et job, som for dig er meningsfyldt og giver dig energi.

Sådan afdækker du, hvad der helt konkret driver dig

Til netop at blive skarp på din motivation har vi i HumanTrust udviklet det, vi kalder for en 20/5-liste. I al sin enkelthed er det en refleksionsøvelse, der går ud på at nedskrive de 20 elementer, der gør, at du trives i din hverdag – samt de 5 elementer, der modsat ikke skal være for meget af.

Læs også: Kan du holde det, du lover til jobsamtalen?

Det er vigtigt, at du udfylder alle punkter på listen – selv hvis det kniber med de sidste par stykker. Vores erfaring er nemlig, at der selv ved punkt nummer 19 og 20 kan dukke givtige refleksioner op til overfladen.

Har du svært ved selv at forstå og fortælle om din motivation, så inddrag din ægtefælle, en god kollega eller din ven og spørg dem, hvornår de synes, du virkelig har strålet – eller virket slukøret.

Listen kan ses som dit jobmæssige værdigrundlag. Det er en huskeliste til dig selv om, hvad der er vigtigt for dig – og det, som er vigtigt for dig, skal du stå fast på. Derfor kan du bruge listen til at tjekke, om det job, du sidder i – eller det job, du overvejer at sige ja til – rent faktisk indeholder flere plusser end minusser. Hvis du skal indgå for mange kompromisser, så skal du måske overveje, om stillingen er den rette.

Selvfølgelig kan du ikke være topmotiveret i dit arbejdsliv hele tiden. Det er ganske naturligt, at vores motivation svinger i intensitet, både fra dag til dag og fra time til time. Men det er vigtigt, at du overordnet set er entusiastisk omkring din rolle.

Læs også: Er tiden til et karrieremæssigt sporskifte?

Min anbefaling er, at du vender tilbage til 20/5-øvelsen med jævne mellemrum, for som med alt andet i livet, så ændrer vores motivation sig gennem livet i takt med, at vi bliver rigere på nye oplevelser og erfaringer. Det, som var drømmejobbet for 5 år siden, er det derfor ikke nødvendigvis mere. Det kan være, at tiden er til at træde et skridt op eller ned ad karrierestigen – eller måske vælge at betræde en helt ny og anderledes sti.

I så fald vil jeg afslutningsvis spørge dig: Hvad motiverer dig helt konkret, og hvordan vil du fortælle om det til din næste jobsamtale, så din kommende arbejdsgiver virkelig kan se gnisten i dine øjne?

Tilbage til oversigten