Er tiden til et karrieremæssigt sporskifte? Så skal du kende din retning

Det er aldrig for sent at lave et sporskifte i din karriere, men du bør have en klar idé om hvilken retning, du navigerer efter – og du skal være villig til at brænde noget energi af undervejs.

For nogle år siden tog jeg selv beslutningen om at skifte retning i min karriere.

I min tidligere ansættelse var jeg så heldig, at jeg fik lov til at stifte bekendtskab med det område, jeg i dag arbejder med; nemlig rekruttering. Selvom jeg egentlig var glad, hvor jeg var, opdagede jeg, at arbejdet med mennesker tiltalte mig mere – og at det var et spor, jeg blev nødt til at forfølge.

Jeg er bevidst om, at det ikke er alle, der får samme mulighed for at prøvekøre et nyt felt, før de kaster sig ud i et decideret sporskifte. I de tilfælde er det ekstra vigtigt at blive skarp på din motivation i dit arbejdsliv – så du har noget at navigere efter.

Er du på rette vej?

Når du som ung tager den første afkørsel på din karrierevej, har du langt fra redskaberne til at kunne træffe et så livsdefinerende valg. Af samme årsag er det helt naturligt, hvis du på et tidspunkt får lyst til at udforske en anden rute – og der er absolut ingenting galt i at trænge til noget andet.

Problemet er ofte, at ”noget andet” let kan forveksles med ”hvad som helst”.

Derfor er det min klare anbefaling at spørger dig selv: Hvad giver dig energi i dit arbejdsliv? Hvad får det bedste frem i dig? Hvor vil du gerne udvikle og dygtiggøre dig? Og hvilke styrker, erfaringer og personlige kompetencer har du, som kan bruges i det næste job – uanset hvilken branche, der er tale om?

Hvis du har et stort servicegen, er en naturlig leder eller er kommunikativt stærk, forsvinder de kompetencer ikke, blot fordi du skifter branche, og ved at svare på spørgsmål som disse får du mulighed for at se dine ressourcer i en ny sammenhæng.

Det er ikke sikkert, at dit sporskifte behøver at være en 180 graders vending. Tværtimod kan en justering af ansvarsområder og arbejdsopgaver eller et skift til en anden virksomhed i samme branche for nogen være nok til, at man igen føler, at man er på rette vej.

Blod, sved og brændstof

At du har indstillet din indre GPS, betyder ikke, at du nu blot kan drøne med 130 km/t mod destinationen. Et sporskifte forudsætter nemlig ofte, at du må køre et par kilometer i bakgear først.

Du vil i en periode befinde dig på ukendt terræn, og det betyder, at du skal være indstillet på at lægge nogle kræfter i at dygtiggøre dig. Samtidig bliver du nødt til at gå ydmygt til værks og af og til lægge dig fladt ned og bede om hjælp – også fra nogen, der samlet set har mindre erfaring end dig selv.

Jeg tør også godt garantere, at du vil støde på vejspærringer, blinde veje og omkørsler undervejs på turen, men hvis du kender din overordnede retning, så er risikoen for, at du farer vild trods alt mindre.

Da jeg selv gik med tanker om et sporskifte, tog jeg en snak med min daværende direktør, som bakkede mig op og gav mig uvurderlig sparring. Hvis du går med de samme tanker, kan jeg kun anbefale, at du gør det samme. I min optik er en åben dialog nemlig altid vejen frem – og det kunne jo være, at I i samråd kunne nå frem til en måde, hvor dine ønsker og ambitioner kan udleves, hvor du allerede er ansat?

Overvejer du et sporskifte, så er min klare anbefaling altså, at du sætter en god portion tid af til at indstille GPS'en, og at du vælger din destination ud fra, hvad der giver dig energi, motivation og balance i livet – om så det er på eller udenfor din nuværende arbejdsplads.

God tur.

Det, der motiverer dig, vil med garanti ændre sig løbende i dit arbejdsliv, så er det længe siden, du har udarbejdet din 20/5-liste, er nu et godt tidspunkt at give den et eftersyn. Prøv vores 20/5-øvelse her.

Tilbage til oversigten