Det grå guld kan også skinne på din virksomhed

Hvorfor overlade masser af erfaring og netværk til dine konkurrenter?

Forestil dig 25 års solid erhvervserfaring, med yderligere 10 år i tanken. Uden børns tilbagevendende sygedage og med lyst til at prøve noget nyt. Uden højt hævede albuer og med et afklaret forhold til egne ambitioner.

Det lyder som en tiltalende pakke, ikke sandt? Ja, på papiret. I realiteten er det bare ikke så nemt at være en del af ”det grå guld”, som ellers ofte lever op til alle de ovenstående kriterier.

Derfor vil jeg i de kommende uger sætte fokus på seniorerne, som fylder mere og mere i køen af arbejdsløse; alt imens Danmark efterlyser kvalificeret arbejdskraft.

Allerførst vil jeg gerne erkende, at ikke alt det grå guld glimter lige stærkt, for selvfølgelig har 50+’erne også vidt forskellige kvalifikationer. Men der findes bestemt også ægte guldbarrer imellem, og hvorfor ikke lade dem tilføre din virksomhed værdi?

Alt for mange har desværre oplevet, at mens den reelle pensionsalder ligger midt/sidst i 60’erne, findes der også en usynlig pensionsalder, der bliver meget reel, så snart alderen begynder med et fem-tal.

Det mærkes ikke stort, så længe man har et job. Men det mærkes, når man mister det og skal finde et nyt. Pludselig begynder alderen at overskygge kvalifikationerne, og konsekvensen er ofte, at selvværdet rasler ned, mens bunken med afslag bliver højere.

Samtidig taler vi om ældrebyrden, som om det er slut med at bidrage, så snart dåbsattesten bliver lidt gulnet i kanten. Vi glemmer, at det grå guld stadig kan bruge de små grå.

Den tendens bør vendes. Dels fordi det er en falliterklæring, at mennesker over 50 ikke kan bruges; dels fordi der findes masser af evner og erfaring derude, som virksomhederne kan bruge.

Mennesker i 50’erne og 60’erne i dag er generelt langt sundere, både fysisk og mentalt, end den samme aldersgruppe var for en generation eller to siden.

Læs også: Fra færdig til forfra.

Sagt på en anden måde skal vi tilstræbe en øget fælles erkendelse af, at fordi du er blevet ældre, er du ikke blevet gammel. Men det kræver en holdningsændring; både hos virksomheder og hos de ansatte. Lad mig begynde med sidstnævnte.

Det værste, du kan gøre som jobsøgende senior, er at begynde med at give din alder skylden – og det første skridt er at fjerne alle negative hentydninger til alderen i din ansøgning.

Inden for f.eks. fodboldens verden giver man ofte unge spillere chancen med talemåden ”er du dygtig nok, er du også gammel nok”. Den gælder selvsagt også omvendt: Er du dygtig nok, er du også ung nok.

Samtidig skal du som jobsøgende være parat til at skifte kurs. Som f.eks. 52-årig har du i runde tal 15 år tilbage på arbejdsmarkedet. Det er tid nok til at prøve et helt nyt jobindhold med nye kompetencer, en helt ny hverdag og en helt ny rolle på jobbet.

Læs også: Også som senior skal du være klar til at skifte retning.

Og det er alt for lang tid at vente på dét rigtige drømmejob, der matcher den person, du var for fem eller 10 år siden. Og når du begynder at lære noget nyt, følger interessen ofte med – helt automatisk. Uanset hvor gammel du er.

For at vende tilbage til fodbolden: Tænk på landstræner Morten Olsen. Han begyndte sin karriere som hurtig højrefløj og sluttede som forsvarets bagerste mand, med stort overblik og lavt løbepensum. Den nye opgave kom med alderen og erfaringen – og fordi han var åben over for nye udfordringer. Men også virksomhederne bør ændre strategi – af flere grunde.

Men kort fortalt kan du få masser af fordele ud af det, hvis du kan få det grå guld til at skinne på ny.

Det kræver ikke nødvendigvis nogen stor indsats i hverdagen, men det kræver rummelighed og plads til forskellighed. Og der er vel ingen grund til at overlade alle de evner og kontakter til dine konkurrenter, vel?

Tilbage til oversigten