Derfor skal du prioritere julehyggen på arbejdspladsen
I denne måned fyldes mange hjem med duften af gløgg og julekager, mens The Julekalender kører over skærmen for 20. år i træk. Men bør julehyggen være forbeholdt fritiden?
Traditionelt set har der været en klar grænse mellem arbejdsliv og privatliv, og der findes stadig dem, der mener, at julepynt er useriøst, uprofessionelt og burde være forbeholdt privatadressen.
Men den opfattelse vil jeg tillade mig at udfordre.
Julelys, julenisser og julegodter på arbejdspladsen kan nemlig bidrage med andet og mere end hygge og glæde i en mørk tid. Ser man på medarbejdertrivsel, fastholdelse og samarbejde, er der også mærkbare fordele at hente.
Når vi kender hinanden godt på arbejdspladsen – og etablerer et fællesskab, der rækker udover det faglige – så er vi også mere villige til at hjælpe hinanden i arbejdsrelaterede situationer.
Blandt andet derfor er det altid en god idé at prioritere det sociale og det gode sammenhold på arbejdspladsen – uanset om kalenderen skriver december eller ej. Det højner både arbejdsglæde og fællesskabsfølelse, og de bedste resultater skabes nu engang, når medarbejderne trives, og samarbejdet fungerer.
Med andre ord er julehygge, julefrokost og juleafslutning i min optik fornuftige investeringer til gevinst for både virksomhed, ledere og medarbejdere.
Samtidig vil kunder eller samarbejdspartnere, der besøger jer, forhåbentligt også få glæde af hyggen – og det er ikke et dårligt signal at sende, at det er noget, man prioriterer på sin arbejdsplads.
Julen er hjerternes tid
Optimering, resultater og signalværdi er gode argumenter for at bringe julen ind på arbejdspladsen. Men det er blot en ekstra julegave, for hvis du spørger mig, er glæden klart det tungest vejende argument i den kontekst.
Julehyggen er ikke alene en ledelsesopgave. Tværtimod ligger en stor del af ansvaret for den gode julestemning hos medarbejderne selv – og december er en glimrende anledning til at glæde en kollega.
Når det er sagt, vil det føles langt mere naturligt at dele hjemmebagte brunkager ud på kontoret, hvis de rammer, ledelsen fastsætter for december, efterlader plads til et glas gløgg eller en portion æbleskiver.
På samme måde vil stemningen naturligt blive mere løs og uformel, når julen bæres ind på arbejdspladsen – og det kan gavne dynamikken, knytte sammen og skabe sammenhold. Det kan sågar åbne op for, at en kollega finder modet til at dele de ting, der kan være svære i julen.
For mange kan julen være en stressende og sårbar tid, og selvom det næppe kan dulmes med en pebernød, så kan et rart arbejdsmiljø og et nært forhold til sine kollegaer måske gøre julemåneden lidt nemmere at komme igennem.
Du kan altså roligt byde julestemningen velkommen på arbejdspladsen, hvis du vil lave en forretningsmæssig fornuftig investering, der samtidig øger arbejdsglæden.
Tilbage til oversigten