Arbejder dine medarbejdere mod samme mål – og har de forstået taktikken?
Fodboldfeberen er atter over os, og hvis Hjulmand og co. skal hive guldet hjem, så er det nødvendigt med en klart formuleret fælles taktik – og at alle på holdet er topmotiverede.
Akkurat det samme gør sig gældende på arbejdspladsen, og som leder er ansvaret dit: du skal kommunikere virksomhedens værdier og sætte en tydelig retning, så alle kender taktikken og deres rolle på holdet. Hvis du sikrer, at dine medarbejdere arbejder mod samme mål, er du nemlig godt på vej til at etablere en stærk holdfølelse – og det er i min optik en vigtig ingrediens i en winning formular.
Af samme årsag er det min klare anbefaling, at du som leder kontinuerligt har øje for den enkelte medarbejders motivation, og at du tager udgangspunkt i værdigrundlag, engagement og passion, når du skal ansætte en ny.
Det værste er nemlig ikke nødvendigvis, hvis dine spillere mangler et par sessioner på træningsbanen – langt værre er det, hvis de mangler vilje og holdånd.
Som rekrutteringsbureau er vi derfor særligt optagede af netop personlighed, indstilling og attitude. Dette – kombineret med et solidt fagligt fundament – er i vores optik afgørende elementer for en succesfuld rekruttering og et langvarigt resultat. Konkret betyder det, at det faglige fundament fylder cirka 30% i vores rekrutteringsproces, mens mennesket bag får 70% af vores opmærksomhed.
Sæt det rigtige hold – til den rigtige opgave
Når du skal skrive kontrakt med en ny medarbejder, kan du med fordel have for øje, om dit team består af medarbejdere med forskellige styrker, der kan supplere hinanden. Det kan nemlig løfte opgaveløsningen til et højere niveau – og måske er det en helt anden spiller, end den du forestillede dig, der skal til for at fuldende teamet på bedste vis.
Sagt på en anden måde; du vinder ingen kampe med 11 angribere. Selvfølgelig er det en fordel med en topscorer på holdet, men der er også brug for en, der kan lægge den gode aflevering, en der har overblikket og en der sørger for, at forsvaret fungerer.
Sejren er absolut ikke sikret, så snart holdet er sat. Når holdkortet skal skrives, er det nemlig helt essentielt, at den rette erfaring og potentiale kombineres med de rette udfordringer. Derfor bør du som leder kende dine medarbejderes ekspertiseområder – og ikke mindst vide, hvad der giver den enkelte en gnist i øjnene.
Alt for ofte oplever jeg, at ledere ikke kender den enkelte medarbejders spidskompetencer, og det er en skam. For på samme måde som din medarbejder langt bedre kan målrette sin indsats, når vedkommende ved, hvad der forventes, kan du med den viden uddelegere opgaver og ansvar, der løfter, udfordrer og motiverer den enkelte.
Oplever du som leder, at din medarbejder har mistet motivationen og ikke længere gør sig spilbar, så skal du turde italesætte det, så I sammen kan forsøge at genfinde gnisten igennem f.eks. at spille en anden plads. Hvis ikke det kan lykkes, skal du turde reagere; for kampen bliver for hård, hvis man ikke tror på missionen.
På samme måde har den enkelte medarbejder et ansvar for sin egen trivsel og udvikling, og hvis man har brug for at indstille karrieren eller rykke ned i 1. division, bør man være ærlig – både overfor sig selv, sit hold og sin leder.
Konklusionen, der tåler en gentagelse, er klar; motivation og holdånd er afgørende for at lykkes – både når det kommer til sport og på arbejdspladsen. Og hvis der er klarhed om målet og den enkeltes rolle i vejen dertil, så er I godt på vej til at hive guldet hjem.
Tilbage til oversigten