Afsløring: Rekruttering bliver ikke ny disciplin på det olympiske program

Der uddeles ikke medaljer for den hurtigste ansættelsesproces, så sæt roligt tempoet ned.

Vinter-OL har retmæssigt fyldt på TV, i mediernes nyhedsspalter og på sociale medier, for der har været rigeligt at berette om af både politiske dilemmaer og ikke mindst sportslige triumfer. Legenes dominerende nationer og topatleter nærmest sloges om spotlightet i Beijings vinterkulde med præstationer helt i stil med det latinske OL-motto: Citius, Altius, Fortius.

De latinske ord betyder hurtigere, højere og stærkere, og jeg beundrer, hvordan alle aktører i og omkring legenes mange discipliner er drevet af den olympiske ånd og konstant har bedre præstationer for øje.

Noget kunne tyde på, at flere end jeg har fulgt konkurrencerne, for mange af landets virksomheder virker til at have adopteret OL-mottoet – særligt når det kommer til rekruttering af nye medarbejdere.

Virksomheder vil ikke længere vente på en grundig proces, og det kan næsten kun gå for langsomt med at få ansat nye medarbejdere.

For at blive i OL-termerne er en hurtigere, højere og stærkere rekrutteringsproces naturligvis at foretrække for både virksomheder og jobsøgende, men det er også vigtigt at huske på, at de atleter, som lige har skøjtet, slalomet og sprunget sig til succes, har forberedt sig på netop de præstationer siden 2018.

En fire år lang rekrutteringsproces har ingen gang på jorden – medmindre der er tale om et generationsskifte – og derfor bør en ansættelse heller ikke anses som værende en olympisk disciplin. Rekrutteringsbranchen og rekrutterende virksomheder bør dog bestemt lade sig inspirere af mottoet og hige efter en hurtig proces med et højt niveau blandt kandidatfeltet, for det vil alt andet lige sikre den stærkeste kandidat i sidste ende.

Det har værdi at komme hurtigt i mål med en ansættelse, men det er ikke altafgørende at komme først. Et lettere tryk på speederen, så hastigheden falder blot en my, har flere fordele. For det første mindsker det risikoen for en dyr fejlrekruttering, og for det andet giver det mulighed for at danne sig et strategisk overblik over organisationen, aktuelle opgaver og fremtidige udfordringer.

Tager du dig tid til en tur i helikopteren, får du i mange tilfælde øje på, at du ikke skal rekruttere en lige så dygtig langrendsløber, som har forladt dig, men i stedet en skarpere skiskytte.

Dine muligheder for at spotte de funklende talenter i mængden øges betragteligt, og selvom der fortsat er rift om kandidaterne, er der masser af talent på markedet. Talent har ingen alder, og flere motiverede kandidater med den rette indstilling er tilgængelige.

Så husk at minde dig selv om, at en rekruttering ikke er en olympisk disciplin, hvor hastighed honoreres med ædelt metal, og ha’ modet til at åbne processen op og se mindre på kandidaternes brancheerfaring og proven track record, som du i de fleste tilfælde alligevel ikke har brug for.

Tilbage til oversigten