Passiv og aktiv jobsøgning

Hvad er forskellen på passiv og aktiv jobsøgning, og hvad skal der til for at mestre de to tilgange til jobsøgning?

Det kaster vi lys over her, og vi anbefaler, at du anvender og kombinerer begge former i din jobsøgning.

Passiv jobsøgning

Med passiv jobsøgning mener vi, at du søger opslåede stillinger. Selvfølgelig handler det kun om de opslåede stillinger, som matcher din interesse.

Skal du i gang med passiv jobsøgning er vores bedste tips her:

 • Vent ikke for længe med at søge stillingen. Heller ikke selvom der ofte ikke er nogen ansøgningsfrist i annoncen, som regel behandler vi ansøgningerne i takt med, vi modtager dem.

 • Tilpas gerne dit CV og ansøgningen, så de besvarer spørgsmålet: ”Derfor skal I vælge mig.”
  Du kan læse vores anbefalinger omkring CV og ansøgning under Tip nr. 3. 

 • Der er intet i vejen med at ringe op til en HR-chef, et medlem af ansættelsesudvalget eller en headhunter for at få mere at vide om din måske kommende arbejdsplads. Men vi oplever desværre nogle gange, at opkaldet skader mere, end det gavner – og et opkald er ikke en nødvendighed for at komme i betragtning, hvis din profil ellers er i orden.
  Et opkald er med til at positionere dig i hele processen omkring rekrutteringen, og hvis du efterlader et kedeligt eller forkert indtryk over telefonen, påvirker det dine chancer for at komme med i finalefeltet. Pointen er, at dine spørgsmål siger meget om, hvem du er, og hvad du prioriterer. Så hvis du for eksempel bruger masser af tid på at spørge til lønramme og personalegoder, kommer vi hurtigt i tvivl om, hvorvidt det er jobbets indhold, der er tiltrækkende, eller om du primært går efter lønchecken. 

  Der er intet i vejen med at ønske en god løn, men hvis det virker som den vigtigste drivkraft, bliver både vi og virksomheden skeptiske.

  Det samme gælder, hvis du ringer op og fyrer en hurtig salgstale af; for så at slutte af med spørgsmålet: Tror du, det er et job for mig? Det kan vi af gode grunde ikke vide, før vi har haft mulighed for at se dine papirer og bl.a. hørt mere om, hvad der motiverer dig.

Aktiv jobsøgning

’Aktiv jobsøgning’ betyder jobsøgning via dit netværk. Derfor skal du bruge dit netværk til at hjælpe dig videre.

 • Husk at gøre dig selv synlig over for dit netværk – både direkte og via de sociale medier, hvis det er muligt. Hvis dit netværk ikke ved, at du søger nye udfordringer, vil de have meget svært ved at hjælpe dig videre. De fleste stillinger bliver besat via netværk, så du skal ikke underkende betydningen af, at dit netværk ved, hvor du står.
  Vores budskab er klart: 99 pct. af dit netværk vil gerne hjælpe dig. Ikke for at få noget tilbage, men fordi du er dig, og fordi de sætter pris på dig personligt og/eller professionelt. Nej, de sidder måske ikke og venter på dit opkald, men når du ringer, står de klar – og du bliver ikke noteret i den sorte bog under ”udestående gældsposter”. Tværtimod. De hjælper, fordi de kan og vil.
  Samtidig er dit netværk aldrig stærkere end de tråde, du selv binder. Det betyder, at hvis du selv altid hjælper, er det langt lettere at få hjælp, når du har brug for det. Men desværre ser vi ofte, at mange kun tør spørge dem, de selv har hjulpet tidligere. Det er en fejl.
  De personer i dit netværk, du ikke har hjulpet endnu, rummer masser af idéer, input og kontakter, du kan bruge, når du er på jagt efter et nyt job. Og det er nu engang ikke særlig klogt at lade gode ressourcer gå til spilde.
  Pointen er imidlertid, at du ikke blot skal ringe en i dit netværk op. Du skal i stedet hjælpe dit netværk med at hjælpe dig. Det gør du ved at være forberedt.

 • Identificere hvilke virksomheder, der kan opfylde dine jobmæssige forventninger. Hvilke 30 virksomheder ønsker du at arbejde for, og hvilken rolle går du efter? Udarbejd en virksomhedsliste og kortlæg, hvem i dit netværk, der kan ’forhandle dig’ adgang til relevante kontaktpersoner samt give dig viden om den specifikke virksomhed. Når forbindelsen er skabt, kan du tage kontakten og følge op. 

 • Kortlæg dit LinkedIn netværk, så du bruger dine kræfter rigtigt. Farvelæg dit LinkedIn netværk således, at du laver en liste med en lang række navne fra netværket, som du herefter inddeler i rød, gul og grøn. De grønne er de kontakter, som du anser for vigtigst i forhold til at hjælpe dig videre i din jobsøgningsproces, og som du klæder rigtig godt på i forhold til, hvad du kan, og hvad du vil fremadrettet. De skal meget gerne have dig top-of-mind hele tiden, hvorfor du ringer til dem min. én gang om måneden og gør opmærksom på, at du stadig er jobsøgende. Med 40 grønne på listen giver det 2 grønne kontakter om dagen, som du skal give et opkald. De gule kan måske hjælpe dig videre eller give dig et lead, men sandsynligheden er ikke så stor. De røde skal du ikke bruge tid på, da sandsynligheden for, at de kan hjælpe dig videre, er alt for lille.
  Husk du skal være skarp på, hvad du gerne selv vil. Så er du nemlig skarp på, hvordan dit netværk kan hjælpe dig. Det nytter ikke med en blød og vag udmelding som: ”Jeg har jo været salgschef i nogle år, så sig til, hvis du hører noget…”. Den sætning rummer knapt nok et spørgsmål, og dybest set er sådan et udsagn ubrugeligt at arbejde med for dit netværk.
  I stedet skal du bruge lidt tid på at beskrive både dine styrker og dine ønsker til et nyt job. Det kan selvfølgelig være en helt konkret virksomhed eller en helt bestemt branche, du går efter, men det kan også være en nøje beskrevet stilling og funktion, du har i kikkerten. Jo mere præcise informationer, du kan give dit netværk at arbejde med, jo større er chancen for, at de kan hjælpe dig.
  Du skal ikke være bange for at minde dit netværk om, hvilke resultater du tidligere har opnået, og hvad du har præsteret. Blot du husker at tilføje, hvad du drømmer om og forventer at kunne levere i fremtiden.

  På den måde gør du dit netværk til et værktøj – og tro os: Det bliver kun bedre af at blive brugt.

Kom-godt-videre

Skal du i gang med at søge job, eller står du ved en skillevej, hvor dit nuværende job ikke harmonerer med dine karriereambitioner?

Selvstudiet garanterer dig ikke et job, men vi tør godt love, at du bliver udfordret og får en større selvindsigt i dit karriereliv, hvilket vil være afgørende i din næste jobsøgning. Vores viden og kompetencer har vi samlet i 5 enkle, men ikke desto mindre inspirerende råd, som vi anbefaler dig at følge, hvis du ønsker en succesfuld jobsøgning og jobafklaring.

 • 20/5 listen
 • Arbejdshjulet
 • Det gode CV og ansøgningen
 • Passiv og aktiv jobsøgning
 • Forberedelser til samtalen
Se vores kom-godt-videre forløb her
...eller køb en kom-godt-videre-samtale
bubble