Tillykke med uddannelsen – hvad så nu?
Skridtet fra studiet til det første fuldtidsjob er ofte både stort og skræmmende! Jeg taler af erfaring, for det er et skridt, jeg selv for relativt nyligt har taget. Derfor deler jeg her de 6 råd, jeg gerne selv ville have haft, da der stadig stod ”studerende” på min LinkedIn-profil.
På trods af, at arbejdsmarkedet lige nu er præget af lav arbejdsløshed, så er det ikke en selvfølge, at man som nyuddannet kan skrive ”fuldtidsansat” på sit CV lige med det samme.
Selv var jeg efter 5 år på universitetet heldig at lande et spændende job i første hug – og nej, det er ikke tilfældigt, at jeg bruger ordet ”heldig”. For selvom jeg bestemt har gjort mit forarbejde og lagt en stor indsats for at nå hertil, så er der ganske enkelt nogle faktorer, der er ude af den jobsøgendes hænder. Blandt andet derfor er det på ingen måde skamfuldt at stå uden et job i en periode.
Ikke desto mindre er det selvfølgelig fedest, hvis man ikke behøver at være i den situation alt for længe – så læs med og bliv klogere på, hvad du selv kan gøre for at lande godt i springet fra nyuddannet til fuldtidsjob.
Prioriter et studiejob
Okay, faktisk starter vi lidt før, du reelt har fået titlen som nyuddannet. Hvis du fortsat er studerende, så er det min klare anbefaling, at du (hvis du har overskud til det imellem forelæsninger, forberedelse og fredagsbarer) prioriterer et studiejob.
Et studiejob kan nemlig lære dig lige så meget – hvis ikke mere – om dit fagområde som selve studiet, og faktisk kan du bringe værdi på en arbejdsplads længe før, du selv tror det. Samtidig viser undersøgelser, at over halvdelen, som har haft et studierelevant job, bliver ansat i samme virksomhed efter dimission – og selv hvis det ikke sker, så vil et relevant studiejob stille dig stærkere i din efterfølgende jobsøgning.
Byg broerne
Der er ingen garanti for, at din potentielt kommende arbejdsgiver aner noget som helst om dit studie. Derfor er det dit ansvar at bygge broen imellem det, du har lært, og det, de har brug for – både i dit CV og til en eventuel jobsamtale.
Det gør du ved at uddybe, hvilken læring de forskellige fag og projekter har givet dig med på vejen. Har du eksempelvis skrevet dit speciale med en studiekammerat samt interviewet respondenter, udsendt spørgeskemaer og bearbejdet resultaterne, så har du opbygget kompetencer inden for samarbejde, koordinering, dataanalyse og struktur.
Du skal dog være bevidst om, at du sjældent kan bygge en enkelt direkte bro fra dit udgangspunkt og hen til dit drømmejob. Tværtimod vil du højst sandsynligt gøre stop på en del mellemstationer undervejs.
Selv startede jeg i en overvejende administrativ rolle i en HR-afdeling, hvor jeg fik lov til at snuse en lille smule til rekruttering. Sidenhen har jeg været ansat i to andre virksomheder, hvor jeg udviklede mig på netop det område, før jeg landede hos HumanTrust.
Tag et valg
Det tredje råd er: Du skal turde at tage nogle valg – og dermed også nogle fravalg.
Netop frygten for at vælge forkert er ofte årsag til, at mange går meget generalistisk til værks i deres jobsøgning; stillinger søges febrilsk i øst og vest – men på en ustrategisk og halvhjertet måde.
Hvis du i stedet slår koldt vand i blodet, og forholder dig kritisk til hvilket felt, du gerne vil indtage, så kan du gå langt grundigere og mere målrettet til værks i din jobsøgning.
Husk på, at hvis du hen ad vejen finder ud af, at det ikke var den rette vej for dig, ja så har du mange år på arbejdsmarkedet til at skifte kurs.
Vær specifik i dit CV!
Samme målrettede og konkrete tilgang som den ovenfor, skal du bruge, når du udformer dit CV: Fokuser på det, du er bedst til, og sammenfat de projekter og opgaver, du har arbejdet med igennem studietiden, til resultater og indsigter. Husk at uddybe hvilken læring og hvilke kompetencer, det har givet dig, og hvordan det taler ind i det konkrete job.
Pak impostor-syndromet væk
Det femte råd starter med et news flash; alle har noget, de skal lære, når de starter i et nyt job – også selvom de har arbejdet 10+ år i samme branche.
Særligt som nyuddannet er mange i tvivl om, hvad de overhovedet kan bringe til bordet på en arbejdsplads, og det såkaldte impostor-syndrom kan blive den værste fjende. Men du må love mig, at du ikke undervurderer dig selv og alt det, du kan! Du har igennem dit studie opbygget stor (og opdateret) viden inden for dit felt, så lad for guds skyld være med at tale dig selv ned fra start.
Nyuddannet eller ej; der er ingen, der forventer, at du har afprøvet alt i praksis og kan arbejde selvstændigt fra dag et, så du kan med ro i maven spille på dine styrker uden at snyde nogen.
Don’t stress
Det sidste råd i denne omgang er måske faktisk det vigtigste; tag det roligt!
Har du måske nogensinde hørt om nogen, som gerne ville have et job – men som aldrig fik et? Nej vel? Det skal nok komme, og selvom du måske ikke lander drømmejobbet i første hug, så er der helt sikkert en arbejdsplads til dig, og du har mange år til at finde den helt rigtige af slagsen.
Jeg anerkender, at jobsøgning kan være svært og håber, at du nu føler dig en smule mere rustet til jobsøgningsprocessen.
Jeg hepper dig på, held og lykke!
Tilbage til oversigten