Tænk over dine valg – og vær klar til noget nyt

Dine ønsker og behov flytter sig gennem livet – også arbejdslivet.

Den bil, du køber som 24-årig, er sjældent den samme type som den, du køber som 42-årig.

Det lyder indlysende: Ung, først i tyverne, ingen børn og måske kun sig selv at have ansvar for og plads til – eller midt i livet med mindre børn, der skal fragtes både til fodbold og på ferier, og med god plads til både iPads, svømmebriller og sovedyr.

Kravene til bilen er oplagt forskellige. Og de forandrer sig igen senere i livet, når familien er skrumpet og det ikke længere er nødvendigt at kunne lægge bagsædet ned.

Den optimale bil som 24-årig er altså ikke identisk med den optimale bil som 42-årig. Prøv så at skifte ordet ”bil” ud med ”job”.

Det er en sandhed så indlysende, at vi knapt tænker over den: Vores behov ændrer sig gennem livet. Men vi glemmer nogle gange at kigge hele paletten rundt.

Ingen af os er den samme person som for 10 eller 20 år siden – det ville også være frygteligt kedsommeligt, hvis vi var!

Erfaringer påvirker vores holdninger og handlinger, og vi flytter fokus løbende. Det er der intet galt i. Desværre glemmer vi nogle gange at flytte vores holdning til jobbet med. Men fordi du og dit job var det perfekte match for 10 år siden, er I måske gledet fra hinanden i mellemtiden.

Fos os, der arbejder med rekruttering, er opgaven hver gang relativt enkel: Vi skal finde den rigtige person til den rigtige opgave til den rigtige virksomhed på det rigtige tidspunkt. Fire rigtige på stribe er det optimale, og heldigvis lykkes det oftest.

Men af og til støder vi på personer, som sidder i faste stillinger, hvor de absolut ikke kan krydse fire rigtige af: Enten er de selv, opgaven, virksomheden eller timingen forkert. Og så kan vi kun opfordre: Tag et valg. Også selvom det virker svært.

Selvfølgelig kan det være svært, hvis du som atomfysiker med 14 års uddannelse pludselig vil være pædagog. Det vil i hvert fald kræve en vis omstilling, også mentalt, og måske er eksemplet sat på spidsen. Men min pointe er, at dit ønskejob kan flytte sig, fordi du selv flytter dig gennem livet – eller det kan dukke op et sted, du ikke regner med det.

Jeg advokerer ikke for, at du skal følge enhver hurtig indskydelse og smide mange års uddannelse og erfaring ud af vinduet, fordi du pludselig får lyst til at være skibums i Alperne. Omtanke er selvsagt en god ting – men du skal også tage dine egne fornemmelser alvorligt og være klar til at handle.

Vi har i vores firma mødt karrieresælgeren, som i flere år har stortrivedes med 200 rejsedage om året, men pludselig får lyst til at se noget andet end motorveje og hotellobbyer.

Vi har mødt den administrerende direktør med 200 ansatte, som savner forbindelsen til maskinrummet og i stedet søger over i en virksomhed med 20 ansatte, hvor han er langt mere med i hverdagen.

Vi har mødt iværksætteren, som er blevet lidt for meget administrator, og drømmer om at lade andre overtage alle regnearkene, så han kan komme tilbage til tegnebordet. Og så videre.

Pointen er, at du aldrig må glemme, hvad der driver dig. Ganske som at have en ambition om at nå et bestemt trin på karrierestigen er det helt legalt at have en ambition om først og fremmest at blive udfordret og afprøve noget nyt – uanset løntrin, bemyndigelser eller titlen på visitkortet.

Ved flere tidligere lejligheder har jeg nævnt 20/5-listen, men jeg gør det gerne igen – også fordi vi oplever, at mange desværre glemmer deres personlige prioriteter og halvvejs på automatpilot søger de stillinger, der nu engang passer til deres uddannelse.

Listen er ganske enkelt 20 plusser i din daglige arbejdsdag: De ting, der driver dig og giver dig arbejdsglæde – sat over for fem minusser: De ting, der trækker din dag i langdrag og får dig til at lede efter udgangen.

Dén liste er vigtig – og den er ikke statisk. Ganske som dit behov for bil ændrer sig, vil listen ændre sig i løbet af livet. Har du arbejdet med ledelse i 20 år, er det ikke pr. definition sikkert, du skal fortsætte med det de næste 20 år. Men det kræver, at du tør træffe et velovervejet valg -  med den usikkerhed, ethvert valg kan medføre.

Til gengæld er der gode chancer for, at dit arbejdsliv bliver sjovere og mere givende. Netop fordi du selv træffer dine valg.

Tilbage til oversigten