Sådan sparker du gang i din bestyrelseskarriere

Går du rundt med et spirende bestyrelsesmedlem i maven, men er du i tvivl om, hvordan du helt konkret bringer dig selv i spil? Så er den her artikel til dig!

Bestyrelsesmarkedet kan for mange virke som en lukket klub – og indgangen til bestyrelseslokalet findes da heller ikke på de samme kanaler som ved øvrige jobs.

Det er nemlig de færreste bestyrelsesposter, der slås op som en decideret stilling på en jobportal eller på virksomhedens hjemmeside. Faktisk er det kun 7% (kilde: Bestyrelsesrapporten 2024). Langt de fleste bestyrelsesmedlemmer rekrutteres derimod gennem professionelle bestyrelsesnetværk – eller via personligt netværk.

Men det betyder ikke, at døren er låst, og i denne artikel får du mine tips til hvordan, du åbner den.

Vær skarp på dine kernekompetencer (og udbyg dem)

Hvis du gerne vil i spil til en plads ved bestyrelsesbordet, så skal du være bevidst om dine styrker og dit konkrete værditilbud til virksomhederne.

Og lad nu vær med at sige, at du kan det hele… Slå i stedet på det område, hvor du har den absolut stærkeste serv!

En bestyrelse skal som helhed kunne varetage en virksomheds interesser, og det betyder, at du ikke alene skal have svarene på det alt. Du skal blot kunne udfylde det tomrum, som dine bestyrelseskolleger efterlader.

Når det er sagt, så er der nogle generelle ting, der er afgørende for at kunne bringe værdi i en bestyrelse: Du skal bl.a. kunne tænke strategisk og langsigtet, du skal kunne læse et regnskab, du skal kunne vurdere risici, og så skal du have indblik i forskellige forretningsmodeller og former for organisering.

Og så er der i løbet af de seneste år kommet et par nye punkter på ønskelisten: Du skal kunne tale med om AI og om den nye agenda inden for ESG og CSR.

Samtlige virksomheder – store som små – står overfor en nødvendig grøn omstilling og en lang række krav, når det kommer til rapportering på området. Lad mig her indskyde, at efterspørgslen på kompetencer på netop dét felt kun bliver større – i bestyrelseslokalet såvel som på virksomhedsdomicilerne.

Derudover er det som udgangspunkt et kriterie, at du har et relativt ”tungt” CV og ledelseserfaring, og så er en bestyrelsesuddannelse altid en god idé i min optik – men det er ikke nødvendigvis en adgangsbillet.

Vær målrettet – og gør dig selv synlig!

På samme måde, som når du er på udkig efter dit drømmejob, bør du også være skarp på dine præferencer for dit bestyrelseskandidatur. Har du mon forelsket dig i en bestemt branche, eller er du blevet opmærksom på en specifik virksomhed, hvor du kan se, at du med dine kompetencer for alvor kan rykke noget?

Bevidstheden om, hvad du skal gå efter, gør det nemmere for dig at målrette din indsats i forhold til at bringe dig selv i spil. Det gør du helt konkret ved at gøre opmærksom på dig selv – i den virkelige såvel som i den digitale verden.

Det må ikke være verdens bedste hemmelighed, at du er interesseret i en bestyrelsespost og selvfølgelig heller ikke, hvad du kan bringe til bordet.

Derfor er det min klare anbefaling, at du kortlægger, opsøger, bruger og ikke mindst udvider dit netværk og ”uddanner” dem til at forstå, hvad du beskæftiger dig med professionelt.

Og her kommer LinkedIn ind i billedet!

For i nutidens digitale verden, hvor næsten halvdelen i den arbejdsdygtige alder i Danmark er på LinkedIn, er det altså et fænomenalt værktøj til at blive synlig for de rette. LinkedIn handler nemlig ikke kun om at connecte med dem, du allerede kender; mediet skaber langt større værdi, når du rækker ud til nye spændende mennesker på et professionelt grundlag.

I den forbindelse skal du først og fremmest sikre dig, at din profil er opdateret, hvad angår profilbillede, titel, erfaring og kompetencer. Og så skal du altså i gang med at interagere; like, kommenter, del og connect på en strategisk måde, så de, der sidder med nøglen til bestyrelseslokalet, bliver opmærksomme på dig, og det du kan.

Tager du ovenstående tips til dig, så vil du højst sandsynligt opleve, at bestyrelseslokalet langt fra er en lukket klub – og at der forhåbentligt findes en bestyrelsespost med dit navn på.

Tilbage til oversigten