Sådan bør du forholde dig før, under og efter jobsamtalen
Jobsamtalen begynder længe før, du sidder i den varme stol – og den fortsætter også efter, du er gået hjem. I denne artikel får du en headhunters perspektiv på, hvordan du som jobsøgende bør gå til rekrutteringsprocessens forskellige faser.
Det er ikke nemt. Det skal jeg gerne være den første til at slå fast. Jobsøgning tager både tid og kræfter, men indsatsen er godt givet ud, hvis slutresultatet er to underskrifter på en ansættelseskontrakt. For at nå dertil kræver det dog, at du gør dig umage – både før samtalen, til samtalen og endda efter samtalen. Hvordan du helt præcist gør det, får du nu mit bud på.
Før jobsamtalen
Første skridt på vejen mod et nyt job er at få afdækket og nedskrevet dine kompetencer – både de menneskelige og de faglige. Du har nemlig meget mere at byde på end dit uddannelsesbevis og det nyeste kursus. Du kan med fordel aktivere dit netværk og bede en god nuværende eller tidligere kollega om at sætte ord på, hvilken værdi du helt specifikt bringer til arbejdspladsen.
Hvad er det særlige ved din arbejdsstil, og hvor kunne du med fordel gøre en indsats for at udvikle dig?
Når du er blevet klogere på dine kompetencer, vil jeg anbefale dig at afdække din motivation. Til formålet har vi i HumanTrust udviklet et værktøj kaldet 20/5-listen. Øvelsen går i al sin enkelthed ud på at reflektere over 20 ting, som giver dig energi i din hverdag og 5 ting, som dræner dig for energi. Jeg tør godt love dig, at du bagefter er klogere på, hvad der driver dig.
Det lyder måske banalt, men i mit virke som headhunter ser jeg desværre fra tid til anden ufærdige materialer, som kunne have brugt en ekstra kærlig hånd. Sørg derfor for at sætte dig grundigt ind i virksomhedens produkter, værdier, mission og vision, så du kan opdatere dit CV med udgangspunkt i det specifikke job og den specifikke virksomhed.
Du skal nemlig hjælpe den ansættende part med at se matchet – også på de punkter, hvor det ikke er åbenlyst.
Har du ikke ledelseserfaring, men er vant til at tage ejerskab på opgaverne og være den, de andre kommer til med spørgsmål, så skriv det. Har du ikke arbejdet i den specifikke branche, men kommer fra en lignende, hvor du kan se nogle givtige paralleller – så fremhæv dem.
Under jobsamtalen
Til samtalen skal du gøre aktivt brug af din gode forberedelse og lade din motivation og nysgerrighed skinne igennem. Hvis du på dagen er nervøs, så er det både fuldstændig naturligt og menneskeligt, men prøv alligevel om du kan vende din nervøsitet til entusiasme: ”Jeg mærker den her følelse i kroppen, fordi jeg SÅ gerne vil det her”.
Husk også, at du nøjagtigt ligesom den ansættende part også selv skal vurdere, hvorvidt virksomheden og stillingen er et optimalt match for dig.
Benyt derfor lejligheden til at stille opklarende spørgsmål og lufte eventuelle bekymringer, så I sammen kan få afklaret, om I kan sige ja til en fælles fremtid.
Efter jobsamtalen
Når jobsamtalen er overstået, er det nærliggende at tænke, at nu er der ikke mere, du kan gøre. Men det er faktisk ikke rigtigt. Når du bliver fulgt ud, gør du klogt i at gentage din motivation for jobbet og bekræfte din interesse – såfremt du fortsat er positivt stillet overfor jobmuligheden.
På vejen hjem kan du med fordel reflektere over oplevelsen. Hvad gjorde du godt? Hvad kan du gøre anderledes næste gang? Uanset udfaldet kan det være lærerigt for dig at høre, hvordan du bliver opfattet fra den anden side af bordet.
Enhver jobsamtale er en lektion – især hvis du husker at spørge ind til beslutningen, når du hører det endelige svar fra den ansættende part.
Som nævnt er jobsøgning ikke en nem disciplin, men med mine tips er du forhåbentlig bedre klædt på, og selvom jeg ikke kan garantere, at du lander dit drømmejob, tør jeg godt love, at dine chancer øges.
Rigtig god jobjagt!
Tilbage til oversigten