Så kort tid bruger vi på din ansøgning

Vi leder altid efter få, bestemte oplysninger – så lad være med at gemme dem for os.

Først må jeg slå fast: Vi bruger markant mindre tid på at læse din ansøgning, end du bruger på at skrive den. Det er måske ikke overraskende, men der er en god forklaring – og det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, at vi ikke bruger mange minutter på selve din ansøgning.

Ansøgningen i sig selv skaffer dig hverken en samtale eller et nyt job. Ikke via os, i hvert fald. Men vi bruger den som et pejlemærke på, hvor interessant du er i forhold til jobbet – altså hvad du kan bringe med ind i virksomheden. Og det er her, forklaringen på den korte læsetid kommer ind i billedet.

Vi leder nemlig altid efter få, relativt klare oplysninger, hver gang vi læser en ansøgning, og de kan være hurtige at finde, hvis vi vel at mærke begynder nedefra. Rigtig mange skriver nemlig – desværre! – de vigtige informationer som noget af det sidste i deres ansøgning. Det burde, selvfølgelig, være omvendt.

I lidt for mange ansøgninger begynder vi (næsten) med Adam og Eva; i hvert fald ofte med en præcis gennemgang af, hvad kandidaten har bedrevet i sit liv indtil nu. Interessant i andre sammenhænge, måske, men det er ikke det vigtigste for os, når vi skal danne os et professionelt førstehåndsindtryk af dig.

Det er derimod, hvad nutiden og fremtiden kan rumme – din fortid kan vi altid læse ud af dit cv.

Vil du gøre arbejdet lettere for os – og samtidig ende med en langt skarpere ansøgning – skal du fra begyndelsen fortælle os tre ting:

  • Hvad kan du bidrage med i det ledige job? Altså hvilke egenskaber og talenter bringer du med dig og hvorfor vil du være aldeles uundværlig?
  • Hvad er din motivation? Hvad er det, der gør, at du bare MÅ søge denne stilling, selvom du måske sidder i et rigtigt spændende job allerede?
  • Og sidst, men ikke mindst: Hvordan kan du gøre en forskel for virksomheden? Hvordan vil de om et år kunne mærke, at du er kommet til?

Det lyder måske af meget, men faktisk kan det gøres ualmindeligt kort. Vi har f.eks. set ansøgninger på bare fem linjer, som i sig selv var fyldestgørende nok, fordi vi via cv og referencer kunne dykke dybere ned i den pågældendes baggrund. Omvendt har vi også modtaget ansøgninger på flere sider, som reelt efterlod os med flere spørgsmål end svar.

Den gyldne tommelfingerregel er ikke ukendt: Max. en side. Din ansøgning skal være en appetitvækker, ikke en fem-retters menu, og der er en reel risiko for, at vi mister appetitten, hvis du stopfodrer os med oplysninger – især hvis du ser mere bagud end fremad. Dine resultater alene skaffer dig nemlig ikke et nyt job.

Her er det måske på plads med et par praktiske råd i forhold til ansøgninger: Ja, vi vil altid gerne have et billede med, og nej, det skal selvfølgelig ikke være fra den seneste firmafest eller iført solbriller og badetøj. (Det lyder måske indlysende, men er det ikke for alle, kan jeg oplyse).

Desuden vil det være en god idé at lade en god ven, der tør sige dig imod, læse din ansøgning kritisk igennem, inden du sender den. Én ting er at fange de dumme slåfejl, som kan snige sig ombord i teksten; noget andet er, at hun/han faktisk bør have til opgave at skære mindst 20 pct. af teksten væk. Det kan nemlig være svært at gøre selv.

Vi leder alligevel altid efter nogle få, konkrete oplysninger, og om du gennem din ansøgning udstråler sult, dygtighed, potentiale og motivation.

Det behøver du ikke mange linjer for at fortælle os – og derfor behøver vi ikke bruge mange minutter på at læse din ansøgning.

Tilbage til oversigten