Nej, sensommerfesten er ikke spild af tid
De sociale arrangementer – små som store – er med til at binde os sammen socialt på arbejdspladsen. Det er med andre ord her, vi bliver klogere på andet end hinandens faglighed, og det er altså en rigtig god investering for såvel medarbejder som virksomhed.
Det bliver f.eks. meget lettere at arbejde sammen med dine kolleger, når du ved, at Lene går igennem en svær skilsmisse, Mia forsøger at få enderne til at hænge sammen som alenemor i ulige uger, og Simon er i gang med et stringent kostforløb.
På et mere overordnet plan får vi større forståelse for og tillid, hvis vi oplever hinanden som hele mennesker. Når det faglige rum udvides, åbner det nemlig ofte op for en uformel tone, ærlige snakke og værdifulde diskussioner – som både gavner arbejdsmiljøet og styrker samarbejdet.
Så hvornår må jeg gå hjem?
Når det er sagt, så har vi selvfølgelig vidt forskellige sociale behov og ikke mindst ressourcer, når det kommer til at prioritere de sociale arrangementer, og det skal man selvfølgelig respektere – både som leder og kollega.
Så på trods af min klare opfordring om at prioritere det sociale fællesskab, er det naturligvis altid okay at sige fra. Dine kolleger kan tydeligt mærke, hvis du udelukkende deltager af pligt og egentlig ikke har lyst til at være der, og du vil i så fald både spilde din egen og deres tid. Udvælg i stedet de ting, du helst vil deltage i og vær med på dine egne præmisser.
Hvis løbeturen efter job ikke passer ind i dit program, så foreslå i stedet, at I går en lille tur i frokostpausen, og hvis du trænger til en aften på sofaen, så nøjes med en enkelt fyraftensøl og tag hjem, når den næste knappes op.
Det må ikke blive en sur pligt at deltage, men hvis du aldrig gør det, så vil du heller ikke opleve de positive effekter, det fører med sig i hverdagen. Giver du det en chance, vil du samtidig opleve, at det øgede kendskab til dine kolleger gør det nemmere for dig at være ærlig omkring dine prioriterer og sige til og fra med ro i maven.
Kære chef: Gør det attraktivt (og nemt) at deltage
Ansvaret ligger selvfølgelig ikke på medarbejderne alene. For som leder har du en vigtig rolle, når det kommer til at skabe de gode sociale rammer. Og hvis du går forrest, når det kommer til at arrangere (og finansiere) arrangementer, så tør jeg godt at love, at du får din investering tifold igen!
Her ligger der en stor opgave i forhold til at lave nogle tilbud, som afspejler medarbejdernes ønsker og ressourcer. Det er ikke nødvendigvis en let opgave, men du er allerede godt på vej, hvis du anerkender, at der er forskellige behov – og at du ikke kan forvente det samme engagement fra hver og en.
Af samme årsag er det min klare anbefaling, at du varierer de sociale arrangementer – både hvad angår tema og tidspunkt.
Vil du være sikker på stor tilslutning, så kan du med fordel lægge nogle af de sociale initiativer i arbejdstiden og i hverdagen. Jobbet sluger i forvejen en stor del af vores tid, og du kan ikke kræve, at dine medarbejdere også har lyst til at bruge deres fritid i arbejdsregi – heller ikke selvom, der er tale om fede arrangementer, som tilbydes som en medarbejdergode.
Lykkes man sammen med at etablere et fællesskab, som rækker udover det fælles CVR-nummer på lønsedlen, så er der garanteret return on investment! Er du klart til at investere?
Tilbage til oversigten