Ledig? Sådan taler du dig til dit næste job

”Hvordan går du egentlig og har det?” Sådan spørger Torbens ven ham nogle uger efter, at kæresten slog op.

”Jo tak, det går fint. Vi var jo meget forskellige, og det fungerede ikke så godt med langdistancen, så det var for det bedste”, svarer Torben.

Men det er langt fra sandheden. I virkeligheden har han det virkelig dårligt og kunne godt bruge et kram eller et opmuntrende råd. Torben får dog ikke sagt højt, hvad han konkret har brug for, og da vennen ikke er tankelæser, ender han med at tale om sit veloverståede maraton resten af aftenen.

Jeg forstår den godt. Altså gemme-det-væk-strategien. Det er nemlig enormt sårbart og for mange grænseoverskridende at dele ud af egne udfordringer. Ikke desto mindre bliver vi nødt til at øve os i netop det, hvis vi gerne vil have hjælp fra andre. Det gælder både i kærlighedslivet som i Torbens tilfælde, men også i jobsøgningen, som denne artikel skal handle om.

Jobsøgning behøves ikke at være en ensom jagt. Tværtimod er det en oplagt mulighed for at mærke fællesskabet og bruge netværkets kraft.

Det kan være skamfuldt, frustrerende og usikkert at stå uden job – uanset om man er blevet opsagt eller selv har valgt at gå. Og på trods af, at de fleste har prøvet det (mig selv inklusiv), så kan det føles pinligt at bede om hjælp, når man pludselig står der.

I min optik er der dog ikke noget, som er mere modigt end at turde åbne op og dele ud. Mod og sårbarhed er nemlig ikke hinandens modsætninger, men derimod gensidigt afhængige.

Sig-det-højt-strategien

Som headhunter har jeg stiftet bekendtskab med en lang række jobsøgende i forbindelse med blandt andet outplacement-forløb – heriblandt også en hel del, som lige skulle tage tilløb, inden de var klar til at kaste sig ud i sig-det-højt-strategien. For hvad skal jeg så sige, og hvem kan jeg tillade mig at sige det til? 

Heldigvis erfarede de modige jobsøgende hurtigt, at de faktisk havde et bredt netværk af gode mennesker omkring sig, som hjertens gerne ville hjælpe, da de hørte, at der var brug for dem. Og det er netop kernen i sig-det-højt-strategien; jo bedre du er til at være transparent omkring din jobsøgning, jo flere åbne arme og hjælpende hænder vil du opleve. Mange flere end du tror!

Det gælder derfor bare om at komme i gang med at tale dig til dit næste job, og herunder har jeg samlet en håndfuld eksempler på, hvordan det kunne se ud: 

Netværk aktivt: Fortæl venner, familie, samarbejdspartnere, dem på din vej og dit barns bedste vens mor, at du er på udkig efter et nyt job. Mange jobmuligheder bliver aldrig annonceret offentligt, og du ved ikke, hvor dit næste job gemmer sig – eller hvem der kan hjælpe dig med at finde det.

Brug sociale medier: Opdater din LinkedIn-profil med en klar og præcis overskrift, der viser, at du søger nye muligheder. Del et opslag, hvor du beskriver dine kvalifikationer og den type job, du søger, og bed dit netværk om at dele opslaget. Det kunne også være Facebook eller Instagram. Den rette platform er der, hvor dit netværk er.

Opsøg branchearrangementer: Deltag i faglige konferencer, messer og netværksarrangementer inden for din branche. Når du møder nye mennesker, skal du nævne, at du er jobsøgende og hvilke typer stillinger, du leder efter. Spørg også gerne retur, om du kan hjælpe med noget den anden vej. Alt er nemmere, når vi hjælpes ad, og du vil opleve en langt større velvilje, hvis du selv er åben.

Ræk ud til relevante fagforeninger og jobcentre: Mange fagforeninger og jobcentre tilbyder hjælp til jobsøgende, herunder adgang til jobbanker og netværksmuligheder. Fortæl dem, at du søger job, og bed om deres hjælp.

Kontakt tidligere arbejdsgivere og kolleger: Send en personlig besked til tidligere arbejdsgivere og kolleger, hvor du nævner, at du er på udkig efter nye muligheder. De kender allerede dine evner og kan måske anbefale dig til åbne stillinger i deres netværk.

Ved at bruge sig-det-højt-strategien maksimerer du dine chancer for at finde nye jobmuligheder gennem dit private og professionelle netværk. Samtidig gør du dig selv en tjeneste på det personlige plan, for du tillader dig selv at indtræde i fællesskabet – og det føles helt fantastisk.

Så kære ledige: Det er ikke altid en nem opgave at være jobsøgende. Men hvis det er en trøst, så er vi mange, der har været der, hvor du nu er. Og hvis du arbejder med rådene i denne artikel, så tør jeg godt love, at du kun er der for en stund. Held og lykke med jobsøgningen!

Tilbage til oversigten