Jobtitler har ændret betydning – er I fulgt med?
Marianne Gade Kranker har i høj grad selv defineret sin rolle som PA.
Jobtitler er under forandring i disse år. Det mærker vi naturligvis også som headhuntere, og nogle stillingsbetegnelser er helt nye og anderledes. Det kræver derfor en ekstra indsats fra virksomhederne og os, når det ledige job skal beskrives, for hvad dækker en jobtitel egentlig over?
Hvad laver f.eks. en digitaliseringsansvarlig? Og dækker titlen over det samme i et stort rengøringsfirma, som det gør hos en storentreprenør?
En af de titler, der ofte giver masser af plads til fri fortolkning, er Personal Assistant & Executive Assistant, i daglig tale PA og EA. Det er begge titler, som fortolkes meget forskelligt, og som ofte bevæger sig ind over hinanden. Både en PA og en EA kan have strategisk fokus og en personlig rolle i forhold til topledelsen.
Det har Marianne Gade Kranker oplevet. Hun har i mange år arbejdet som Executive PA/EA, og har med sine egne ord ”ofte selv måttet manøvrere sig ind i sin position”.
– Der er nok en tendens til, at titler bliver til en kasse, man let bliver puttet ned i som nyansat. Altså at du skal lave præcis det samme som din forgænger, uden at se på, hvad du som person rent faktisk rummer og kan bidrage med. For nogle er en PA ”bare” en, som skal styre kalenderen, skrive referater, lave rejseregnskaber, sørge for kaffe og bestille mødelokaler, men efter min mening bør en PA kunne tilbyde meget mere – og også få lov til det, siger hun.
For Marianne Gade Kranker er der flere grundlæggende krav, man kan stille til en moderne PA:
– 100 pct. loyalitet, fortrolighed og uselvisk sparring er tre af de elementer, der for mig at se er afgørende. Samtidig er det altafgørende, at kemien og værdierne passer fuldstændigt sammen, og jobbet kræver også en høj grad af forretningsforståelse og ledelse. At være kritisk sparringspartner for min chef er en vigtig rolle, og efter min mening er det helt afgørende for en moderne topleder at have en sådan person tæt på. De får den mest loyale sparringspartner i et ”dagsordenfrit rum”, hvor politik ikke er til stede, siger hun og fortsætter:
– Jeg er netop ikke et andet medlem af direktionen, og min rolle har i perioder næsten været en slags coach-funktion, hvor min chef har kunnet vende problemer og spørgsmål med mig, før resten af organisationen er blevet involveret, siger hun. Netop denne særstatus – tæt på den øverste top – gør PA-rollen spændende, men også til et muligt mål for skepsis fra andre led i en direktion, siger Marianne Gade Kranker.
Læs også: Vil du være værksteds-CEO?
I enhver direktion kan der være magtkampe og forskellige dagsordener, og så kan en PA nemt blive opfattet som en ”konkurrent”, fordi man ofte har en enorm viden før stort set alle andre.
– Mange virksomheder viger tilbage for at lægge ret meget indflydelse i en PA-stilling, fordi det kan være vigtigt for magtbalancen, at man ikke er en del af ledelsen – min pointe er bare, at enhver PA tæt på topchefen har en stor indflydelse uanset hvad. Hvorfor så ikke bare gøre rollen mere formel, spørger hun.
I hendes tilfælde har hun med tiden bl.a. fået ansvar som Facility Manager med personaleansvar; hvor det store fokus udover selve opgaverne har været den enkelte medarbejders trivsel.
– Jeg tror på, at anerkendelse og trivsel kan måles på bundlinjen i sidste ende, siger hun.
PA-titlen er altså meget elastisk og dermed meget åben for fortolkninger. Et fællestræk i disse år er dog, at kravene til en PA stiger – man skal ikke bare være sparringspartner på topniveau, men også en tillidsskaber og mægler nedad i organisationen, altså både hjerne og hjerte i forhold til organisationen.
– I mangel af bedre kalder jeg også mig selv ”feel-good-ambassador”, for en stor del af min hverdag handler også om tankerne omkring medarbejderpleje, udvikling af talenter og fremfor alt intern kommunikation. Derfor er jeg også en slags kultur- og værdibærer for ledelsen, parallelt med min tætte strategiske forbindelse til ledelsen, fortæller hun.
Læs også: Se bort fra den fine titel, når du ansætter.
For Marianne Gade Kranker er det oplagt, at virksomhederne selv kan få meget mere ud af deres PA’ere, hvis de tør definere rollen præcist og ikke mindst fylde den med et specifikt
– Mange PA’ere har i forvejen lidt ansvar for HR, indsigt i strategien og økonomien og meget mere. De mangler reelt kun den formelle anerkendelse for den rolle, som bliver
stadig mere vigtig i mange virksomheder, understreger hun.
For os at se rammer hun en præcis pointe her: Jobtitler og deres indhold forandrer sig, og en ledelse skal være parat til at ændre på deres egne forventninger og rammerne for indflydelse, i stedet for at fastholde en jobbeskrivelse, der var aktuel for et årti siden.
Som al anden forandring kræver det et vist mod, men som adgang til de bedste og mest motiverede medarbejdere er det et mod, der hurtigt kan betale sig.
Nye medarbejdere i dag er mere optaget af jobbets indhold end en fin titel på visitkortet – og det bør virksomhederne leve op til.
Tilbage til oversigten