Jobskifte: Hvordan træffer man en livsvigtig beslutning?

Efter en længere periode med et alt for stort arbejdspres blev jeg klar over, at jeg blev nødt til at få styr på min balance. Jeg arbejdede det meste af tiden – og når jeg ikke gjorde, kredsede mine tanker stadig omkring mit arbejde og min virksomhed.

Det krævede et vist tilløb at tage beslutningen om at fusionere med HumanTrust – men det har efterfølgende vist sig at være netop det, der skulle til for at give mig en fornyet energi og mere tid til familien.

Et jobskifte kan være umådeligt svært og angstprovokerende – og det samme kan tilløbet. Beslutningen påvirker nemlig langt mere end blot vores nuværende jobsituation; det er i min optik en livsvigtig beslutning.

Når jeg i mit virke som headhunter rådgiver kandidater om, hvordan de bør gå til beslutninger i deres karriere, dukker de samme fire elementer op igen og igen. Dem vil jeg derfor gerne dele med dig i denne artikel.

1. Definer problemet: Når du skal tage beslutninger i dit arbejdsliv, er det vigtigt, at du forstår dine prioriteter, så du ikke bare skifter job for at skifte job – men derimod for at få dækket et forandret behov. Jeg kan i den forbindelse anbefale dig at udfylde 20/5-listen, som er HumanTrusts værktøj til at afdække motivation. I al sin enkelthed går refleksionsøvelsen ud på, at du oplister 20 ting, der giver dig energi i dit arbejdsliv efterfulgt af 5 ting, der dræner dig for energi. Herefter skal du finde frem til hvilke af de oplistede elementer er allervigtigst for dig at jagte i et nyt job – eller at undgå. Resultatet vil gøre dig skarpere på, hvorvidt du er motiveret af muligheden for en forbedret arbejdsbalance, at gøre din hobby til dit job, at få en forfremmelse eller noget helt fjerde.

2. Analyser situationen: Når først du kender dit behov, kender du også dit mål. Herefter bliver det nemmere for dig at opveje for og imod ved et givent jobskifte – og netop den øvelse kan jeg anbefale dig at lave, når du er i tvivl. Ethvert jobskifte indebærer en vis risiko, men i mange tilfælde kan dette imødekommes. Et eksempel kan være, hvis økonomiske faktorer holder dig tilbage fra at gøre din hobby til dit job. I så fald kan du træffe en mere informeret beslutning efter, at du har været en tur i banken. Det kan også være, at du er i tvivl om, hvorvidt der på sigt er jobsikkerhed i den branche, du ønsker at skifte til, og selvom det er umuligt at spå om, så kan en snak med din fagforening eller en karrierecoach måske eliminere nogle bekymringer.

3. Lyt til din mavefornemmelse: Det er vigtigt at tænke sig godt om i forbindelse med et jobskifte – men det er akkurat lige så vigtigt at mærke efter med hjertet og maven. Spørger du mig, er der en god grund til, at vi er udstyret med en intuition, og den skal vi huske at lytte til. For at kunne mærke din intuition er det vigtigt, at du fjerner al støj – her mener jeg tanker og bekymringer – for din mavefornemmelse kan du ikke rationalisere dig frem til via logik. Tværtimod kan det, som føles nyt, spændende og måske lidt farligt, sagtens være det rette valg for netop dig, selvom for/imod-listen siger noget andet.

4. Reagér i tide: Når livsvigtige beslutninger skal træffes, er det altså vigtigt at definere, analysere og mærke efter – men bestemt ikke for længe! I mit virke som headhunter har jeg nemlig også oplevet kandidater, der er bange for at reagere, og som derfor udskyder beslutningen på ubestemt tid. Du kan aldrig blive fuldstændig sikker på dit valg, og derfor må du på et tidspunkt træffe den bedst mulige beslutning baseret på den tilgængelige information kombineret med din mavefornemmelse.

Nogle gange bliver man nødt til at prøve noget af for at finde ud af, om det var det rette valg – og hvis både logik og intuition peger den vej, så er der meget, der tyder på det!

Når du har truffet din beslutning, så bør du selvfølgelig evaluere på den, så du kan lære af dine valg; og blive endnu bedre til at træffe dem i fremtiden. I mit eget tilfælde bekræfter mit overskud og glæden ved at tage på arbejde hver dag mig i, at jeg traf den rigtige beslutning. Jeg håber, at du lykkes med det samme.

Held og lykke med beslutningsprocessen!

Tilbage til oversigten