Hvornår har du sidst haft dit arbejdsliv til helbredstjek?

Din motivation forandrer sig løbende, og det bør du forholde dig proaktivt til.

Der er knald på, og i den seneste lange tid har virksomhedernes medarbejdere for alvor løbet stærkt. På flere arbejdspladser har hastigheden været så høj, at medarbejdere for længst har slået autopiloten til for blot at kunne følge med.

Er du en af dem, håber jeg, du vil tage dig en dyb indånding og læse med tre minutter endnu. For varer spidsbelastede perioder ved, kan de udvikle sig til decideret arbejdspres, og det har det triste resultat at forhindre dig i at mærke efter, om du brænder for det, du beskæftiger dig med.

Inden modstandere af selvhjælpsindustrien nu kaster sig over mig, vil jeg besinde jer med, at jeg ikke ejer aktier hos karrierecoaches. Faktisk tror jeg på, at de fleste på egen hånd kan finde frem til, hvor de blomstrer bedst.

Det kræver dog, at den enkelte i ny og næ husker at stoppe op og tænke en ekstra gang over, om vedkommendes arbejdsdag harmonerer med den arbejdsdag, de drømmer om.

Muligheden for at prøve sig selv af i en anden type stilling eller på et andet niveau har aldrig været større – og den bliver måske aldrig så stor igen. Der er mangel på arbejdskraft, og det faktum skal du udnytte til at speede processen op, hvis du går med ambitioner om at bringe dine kompetencer i spil på anden vis, end hvad du tidligere har gjort.

Intet er konstant i livet, og dine interesser forandrer sig ligeledes løbende. Det kan være, at de udfordrende arbejdsopgaver, som engang tiltalte dig, ikke længere gør det. Det kan være, at den energi, du fik af at gå på arbejde, er forduftet og afløst af ugidelighed. Det kan være, at dine værdier har ændret sig og ikke længere harmonerer med organisationens.

Uanset årsagen bag eller grundene til dalende jobglæde er det vigtigste, at du er bevidst omkring det, så du præcist ved, hvad du skal gå efter i nyt job – som ikke nødvendigvis behøver at være på en anden adresse. I øjeblikket foregår der flere interne organisationsændringer, for virksomheder går gerne langt for at holde på egne medarbejdere i en presset tid.

Læs også: Det handler om ambition og motivation, ikke om position 

Nogle gange skal der dog luftforandring til for at realisere sine drømme, mål og karriereambitioner, og tidspunktet er lige nu oplagt – også til at foretage et brancheskifte. Manglen på arbejdskraft har gjort det lettere at hoppe fra en branche til en anden, så vil du bruge dine seneste års mange erfaringer og kompetencer hos en anden virksomhed, er nu et godt tidspunkt at drage parallellen fra dit nuværende job til det nye.

Du bør altid reflektere over, om dit arbejdsliv består af flere solskinsdage end dage med regnvejr, og resultatet skal du tage seriøst.

Ligesom med dit almene helbred bør du derfor løbende foretage et helbredstjek af dit arbejdsliv og se om dine jobprioriteringer har ændret sig – for har de, skal du finde et nyt.

Tilbage til oversigten