Hvordan møder du ind årets første arbejdsdag?
Ferietid er også tid til at gøre status.
Så er det juleferie – måske har du allerede trukket stikket ud, ellers sker det forhåbentlig i løbet af et par dage. Forude venter ca. 14 dage med afslapning, hygge, gaver og familien, og for de allerfleste af os er julen og nytåret et velkomment afbræk i en travl, nogle gange hektisk hverdag.
Men årets sidste dage er også en helt logisk anledning til at se både tilbage og frem og samtidig gøre status. Det skal du også gøre arbejdsmæssigt.
Ikke kun ved at se på de resultater, du var med til at opnå i det forgangne år eller de mål, I har sat jer for det kommende – bevares, de er vigtige nok. Men i lige så høj grad ved at mærke efter, om du laver det rigtige og om du bevæger dig i den rigtige retning.
Jeg har mere end en gang slået et slag for 20/5-listen. Det er den liste, hvor du sætter dig ned og noterer de ting, der motiverer dig og gør det ekstra positivt at gå på arbejde (dem skal du finde 20 af); sat over for de fem punkter, der trækker den modsatte vej og som kan gøre en arbejdsdag lang og sej.
Den bedste 20/5-liste er den, der er uafhængig af dit nuværende job.
Det er den liste, der handler om dig som person, om dine værdier, din adfærd og den benzin, der driver dig fremad. Den bør du altid have liggende i skuffen, også selvom du ikke bevidst leder efter et nyt arbejde, og du bør jævnligt give den et tjek – af to grunde:
For det første kan dine prioriteringer og din motivation ændre sig, selvom dit job ikke gør. Vi forandrer os alle i løbet af livet, og det betyder også, at du får et andet syn på dét at gå på arbejde: Hvad vil du have ud af det (bortset fra lønnen) og hvilken retning vil du gerne gå i? Og hvad kan du bare ikke arbejde med?
Læs også: Find den rigtige balance i din jobsøgning.
For det andet kan dit arbejde og dine omgivelser ændre sig. En ny chef, nye opgaver, nye kolleger kan trække dig begge veje og gøre din hverdag både mere indholdsrig og det modsatte.
Derfor er det vigtigt at tjekke listen jævnligt, og en længere ferie – hvor du automatisk får lidt afstand til jobbet – er ikke noget dårligt tidspunkt. Nej, du skal ikke synke ned i dybe, indadvendte grublerier hen over familiefrokostens sild og snaps, men du skal tage dine hverdage alvorligt, også når du har fri.
Det er trods alt stadig hverdage, der er flest af, og trives du ikke i hverdagene, smitter det af på alt det andet.
Kig på listen – er der nogle elementer, der er vigtigere end før? Nogle, der helt skal fjernes og andre, der skal føjes til? Og på negativsiden: Hvad vil være mest irriterende at komme ud for på jobbet det kommende år?
Det fører frem til, at du naturligvis skal krydstjekke din 20/5-liste med dit nuværende job. Det er fint at have en tabel over værdier, du lægger vægt på, men hvis ikke værdierne kan mærkes i dagligdagen, bliver du hurtigt træt af dit arbejde.
Her skal du være ærlig over for dig selv. Det nytter ikke at fastholde et glansbillede af, at du trives på jobbet, hvis sandheden er en anden. Også af den grund kan det være en god idé at vende hele din liste med f.eks. din ægtefælle, kæreste eller en god ven.
Læs også: Tid til ferie er også tid til eftertanke.
Du kan f.eks. spørge, hvordan de oplever, at du trives med jobbet – og om du er bedre eller dårligere tilpas med dit arbejdsliv i dag end for et år siden. Dine nærmeste kan ofte opfange signaler, du selv dårligt er opmærksom på.
Det gode ved at bruge lidt tid på at give dit arbejdsliv et servicetjek er, at du møder langt mere afklaret ind til første arbejdsdag i det nye år. Nogle gange udmønter det sig i et konkret ”fremover vil jeg” eller ”fremover vil jeg ikke” – andre gange bliver det til en prioriteret to do-liste, som du har med under armen.
Hvordan det konkret udmønter sig, er ikke det afgørende; det er derimod, at du sætter dine værdier i relation til din hverdag.
På den måde møder du både forberedt og afklaret ind på jobbet årets første arbejdsdag – og din juleferie får et perspektiv, der rækker ud over den næste håndfuld juleknas.
Tilbage til oversigten