Find den rigtige balance i din jobansøgning

Du behøver ikke leve op til alle krav i et jobopslag for at søge – du skal dog turde understrege dine stærke sider

Jobopslag har en forunderlig evne; man kan næsten fristes til at kalde dem lidt magiske. To mennesker, der ellers ligner hinanden og har samme kvalifikationer, kan nemlig læse dem vidt forskelligt.

Lyder det underligt? Vores erfaring fortæller os, at det faktisk er ret normalt.

På samme måde, som et stykke musik kan vække vidt forskellige følelser hos to lyttere, der sidder side om side, kan et jobopslag fremkalde vidt forskellige reaktioner.

Den ene tænker: Uha, der er nogle krav i den stillingsbeskrivelse, jeg ikke kan leve op til – jeg må hellere lade være med at søge.

Den anden tænker: Yes, jeg kan da lidt af det, de efterlyser – jeg sender lige en ansøgning.

Som headhuntere oplever vi begge dele. Kandidater, der enten slår sig selv for hårdt i hovedet, eller dem, der har et urealistisk billede af egne evner. Begge dele er problematiske.

Kunsten med en jobansøgning er ofte at ramme den rigtige balance mellem at være realistisk og ambitiøs. Hvis du er 20 år og har halvandets års erfaring som flaskedreng i Fakta, er det ikke nærliggende at søge jobbet som salgschef i en eksportvirksomhed med 30 ansatte. Sat på spidsen, javel, men jeg er sikker på, at du forstår pointen:

Dine kvalifikationer – hvor store de end er – er ikke en adgangsbillet til alt i verden.

Her må vi vende tilbage til ordet ”balance”, for det er vigtigt. At du f.eks. ikke kan sætte kryds ud for alle de punkter, virksomheden efterspørger, behøver ikke i sig selv at bremse dig. Selv uden pladen fuld kan du nemlig godt få banko.

Læs også: Vær dig selv - også før du søger job.

Selvfølgelig vil de fleste virksomheder helst ansætte kandidater, der boner ud på alle punkterne på ønskesedlen. Men de ved godt – og vi fortæller dem også! – at det ikke altid er muligt. Derfor skal du ikke give op, hvis du f.eks. kun har fem ud af syv punkter på listen, du kan opfylde.

Virksomhederne vil gerne bruge ressourcer på at oplære dig i de kvalifikationer, du mangler, hvis du i øvrigt er den medarbejder, de har brug for. Som vi tidligere har sagt, kan faglighed læres – personlighed, værdier og kemi ændrer sig derimod ikke meget.

Omvendt er realisme ikke nogen dårlig ting. Ofte oplever vi, at kandidater reelt er langt fra at leve op til de krævede kvalifikationer, men de har forelsket sig så inderligt i en bestemt virksomhed, at de søger hvad som helst for at komme inden for døren.

Det er en dårlig taktik. Ikke at gå efter en bestemt virksomhed, men at gøre det uhæmmet. Du kommer lidt for let til at minde om en stalker, der ikke forstår, hvor grænsen går.

Det er helt ok at drømme om at arbejde et bestemt sted, fordi virksomhedens værdier og power passer godt til dig. Men vi anbefaler, at du væbner dig med tålmodighed og venter på den rigtige chance. Som antydet før: En flaskedreng bliver ikke ansat som salgschef, bare fordi han er vild med virksomhedens måde at gøre tingene på.

Hvordan gør jeg så, hvis jeg ikke kan sætte kryds i alle boksene med virksomhedens ønsker.

Det er ret enkelt: Beskriv kort og enkelt, hvorfor du er den rigtige til jobbet og de skal vælge dig.

Ethvert ordentligt jobopslag rummer så mange detaljer om både jobbet og virksomhedens forventninger, at det ikke er vanskeligt at finde frem til det eller de punkter, hvor du især kan bidrage. Vi anbefaler gerne – også for overskuelighedens skyld – at du udvælger fem punkter eller keywords, som er de områder, hvor du og virksomheden passer fremragende sammen.

Læs også: Sådan undgår du den kedelige andenplads.

Det skal være punkter, hvor du er særlig stærk og virkelig kan gøre en forskel. Punkter, hvor du adskiller dig fra flertallet og har noget mere med i bagagen, og naturligvis punkter, der harmonerer godt med virksomhedens krav i opslaget.

Du må meget gerne være konkret med eksempler fra dit hidtidige arbejdsliv, hvor du har gjort en stor forskel for konkrete opgaver og projekter – nej, vi er ikke allergiske over for folk, der tør fremhæve deres resultater.

Det giver nemlig virksomheden og os et godt og præcist billede af, hvordan dine evner virkelig kan komme til deres ret, og så er du godt på vej til at komme gennem det første nåleøje. Du behøver nemlig ikke kunne alt for at søge et job – men du skal være bevidst om, hvad du kan.

Tilbage til oversigten