Får du fortalt, hvad du vil?

Jobsøgningstaktikker har alle motivation tilfælles

Tænk hvis der kun fandtes en direkte vej, når det gjaldt jobsøgning. Sådan forholder det sig dog ikke, for vejene til en ansættelse er mange og meget forskellige fra hinanden. Nogle bliver ansat via deres netværk, andre bliver ansat internt i forbindelse med organisatoriske ændringer, mens en helt tredje gruppe bliver ansat med afsæt i opslåede stillinger på diverse jobportaler.
Af gode grunde er det sværere end som så at skitsere drejebogen for den gode og succesfulde jobsøgning. Vi har derfor også stor forståelse for jobsøgeres iver efter svar på, hvordan jobsøgning bør gribes an. Men fortvivl ej.

Vi har nemlig positivt nyt til dig og ét råd, som du altid bør skelne til, når du søger job, og det gælder, hvad end der er tale om en direktørstilling eller et job som marketingkoordinator.

Rådet er, at du skal kunne skære helt ind til benet af din motivation for at søge jobbet.

For hvis ikke du selv kan beskrive din motivation, hvordan kan du så forvente, at andre kan gøre det ved blot at læse dit cv og din ansøgning?
Uanset antallet af veje til en ansættelse, er motivationsparameteret dén vej, der er fælles for alle ansættelser, hvad end de tager form gennem netværk eller en opslået stilling. Desværre oplever vi, at 98 ud af 100 jobsøgere rammer ved siden af skiven, når det kommer til motivation. Det skyldes på ingen måde, at de er useriøse eller tager let på opgaven, men de koncentrerer deres kræfter om at fortælle, hvad de har lavet og hvilke meritter, de har skabt i stedet for kort og præcist at fortælle, hvad de gerne vil lave fremadrettet og udrette af resultater i fremtiden.

Der findes mange måder at blive bevidst om, hvad der motiverer en i forbindelse med arbejdslivet.

Vi selv arbejder med 20/5 listen, der beskriver de 20 ting, som motiverer dig allermest samt de 5 ting, der hurtigst dræner dig for energi.

Fordelen ved at være i balance og få italesat det, som motiverer lige præcis dig, er, at du langt lettere kan forklare andre, hvorfor du motiveres af arbejdsbeskrivelsen i den pågældende stilling.
20/5 listen hjælper dig desuden med at undgå floskler, således du ikke lander i bunken med de grå ansøgere næste gang, du søger et job. For det at ”du gerne vil gøre en forskel”, siger ikke meget om, hvilken reel forskel du vil gøre. Du bliver nødt til at nuancere og tilpasse dine vendinger, så de siger noget om din motivation for at søge stillingen.
En kandidat til en ledelsesrolle indledte forleden sit cv med, at hun motiveres af at bidrage til den enkeltes medarbejderes personlige udvikling. Optaget af at videreudvikle medarbejdernes individuelle kompetenceniveau beskrev hun, hvordan det driver hende at opleve, hvordan summen af opkvalificerede medarbejdere skaber øget værdi for virksomheden og teamet, som hun var i spil til at blive leder for.

Læs også: Husk at finde den rigtige balance i din jobansøgning

Det, som optager dig, må du aldrig negligere, for som opridset er den energikilde, der får dig til at lyse op med både smil og gnist i blikket i mange tilfælde afgørende for, om du udvælges og inviteres til jobsamtale. Når du kommer til samtalen, skal du være tro mod dig selv og din passion, for et professionelt ansættelsesudvalg gennemskuer hurtigt, om du bare er kommet for at få jobbet, eller fordi jobbet er det hélt rigtige for dig. Fejlrekrutteringer er dyre for den ansættende virksomhed i økonomisk forstand, men de kan også være både mentalt og økonomisk dyre for kandidater. Derfor er det helt essentielt, at du hele tiden har dine pejlemærker for øje, så du ikke ender i et ulykkeligt ansættelsesforhold og lader dig rive med, for du skal ligeså meget mærke efter, som den rekrutterende virksomhed skal.

Flere gange har jeg set eksempler på, at virksomheder sender de kandidater, der er mest motiverede for at få jobbet videre i rekrutteringsprocessen, og 9 ud af 10 gange vælger de i sidste ende også den mest motiverede kandidat.

Det betyder, at det ikke nødvendigvis altid er den oplagte kandidat, hvis underskrift lander på ansættelseskontrakten. Derfor kan det ikke siges tydeligt nok, at det skal lyse ud af dig, hvor meget du gerne vil jobbet – både i dine ansøgningspapirer og under jobsamtalen, så der ikke hersker nogen tvivl om din gejst eller tro på tingene.

Læs også: Hvor skarp er du på din motivation, når vi spørger? 

Det samme gælder, hvis du søger op eller ned i organisatorisk forstand. Du skal kunne skitsere, hvorfor du som salgsdirektør pludselig ønsker at skifte hjørnekontoret ud med kilometerlange køreture og landsdækkende kundebesøg. Kan du ikke bygge broen, fra det du gerne vil til det job, du søger, skal du ikke forvente, at andre kan finde den. Der skal være et helt klart billede af, hvad dit WHY er i din jobsøgning, og det gælder også, hvis du søger opad i organisationen. Der er intet i vejen for at lægge sig ud i overhalingsbanen og beskrive sin drøm om at sidde for bordenden i bestyrelseslokalet. Det giver alle mulighed for at forholde sig til dine tydeligt optrukne kørelinjer, som før eller siden vil føre til det rigtige jobmatch for netop dig.

Lad det så være ordene for denne gang. Vi hos HumanTrust ønsker jer alle en god jul og et godt nytår – på gensyn i 2021.

Tilbage til oversigten