Er du ”overkvalificeret” – så husk, at…

Ærlighed holder længst – også til jobsamtalen

I den forrige artikel var jeg inde på de betænkeligheder, mange virksomheder har, hvis de støder på en kandidat, som på papiret virker ”overkvalificeret” til jobbet.

Men også denne sag har naturligvis to sider – her tænker jeg på dig, der er kandidat til et job, du umiddelbart slet ikke burde søge, fordi det ligner et trin ned ad karrierestigen.

Lad mig lige begynde med at slå et par ting fast: Det er de færreste karriereforløb, der følger en snorlige, opadgående linje. Det er også de færreste personer, der i begyndelsen af deres erhvervsliv kan lægge en karriereplan, der holder fuldstændig.

Der kommer altid knæk og kurver på linjen, og det gør ikke noget. Vores mål og prioriteringer ændrer sig livet igennem, og det mål, der virkede som det absolut rigtige, da du var 25, er måske ikke så tillokkende, når du passerer 40.

Det er der intet forkert i. Der er heller intet galt i, hvis du i en periode bevidst ønsker noget andet end det, der virker logisk i forhold til resten af dit karriereforløb.

Dit liv og din karriere skal nemlig ikke nødvendigvis være logisk for andre, men det skal give mening for dig – også selvom andre kan have svært ved at se pointen.

Dermed siger jeg også, at der kan være masser af gode grunde til, at det pludselig er dig, der til en jobsamtale får spørgsmålet: ”Hvorfor søger du egentlig det her job – for mig at se er du jo temmelig overkvalificeret?”.

Der er ikke noget i vejen med spørgsmålet – det er faktisk, som jeg skrev for 14 dage siden, det helt rigtige at stille i situationen. Du skal blot kunne svare på det.

Vær ærlig om årsagen

Min pointe er, at du altid skal være ærlig om dine bevæggrunde; ikke mindst af den oplagte grund, at sandheden altid er det enkleste at arbejde videre ud fra.

Har du været stresset i en tungere stilling, så sig det.

Fik du så meget lederansvar, at dine evner druknede i excel-ark eller personfnidder, som kvalte din gnist – det skal du ikke skamme dig over.

Fik I lyst til at flytte til et helt andet postnummer for at starte forfra med en lavere husleje, men mere tid – jamen, det er jo virksomhedens held.

Trænger du til at se mere til dine børn end bare hårtoppen på hovedpuden om aftenen, er det let at forstå for de fleste (og kan virksomheden ikke forstå det, er det sikkert ikke der, du skal arbejde alligevel).

Jo mere ærlig og åben, du er – gerne allerede i din ansøgning, senest ved en samtale – jo mindre skepsis bliver du mødt med.

Vi har nok alle en tilbøjelighed til at se et skridt nedad som et skridt tilbage, men for dig kan det sagtens være et skridt fremad, fordi retningen er rigtig. Det skal du kunne forklare og forberede dig på.

Det betyder, at du allerede i din ansøgning (og især til en samtale) er meget tydelig om, hvad du forventer af jobbet og hvad du tænker om jobbet, sådan som det er blevet beskrevet for dig.

Der er jo en god grund til, at du søger – det skal du tale om. Som jeg hørte det formuleret for nylig: Du skal tydeliggøre din oprigtige motivation.

Hvad bidrager du med?

Du kan også på forhånd definere din egen jobprofil, fordelt på det strategiske, taktiske og det operationelle plan. Det kan være med til afmystificere virksomhedens tanker om, hvad du egentlig brænder for og gerne vil have mere af. Og ser du en mulighed for at bidrage med mere end det, der umiddelbart er lagt op til i jobbeskrivelsen, så sig det.

Der findes nemlig også dem, der søger ”nedad” for at blive udfordret. For at kunne bygge noget op igen; måske på samme måde, som de allerede har gjort én gang.

Igen: Det er der intet galt med. Men du skal bare melde det ud, så virksomheden ved, hvad du kommer med, for i den situation er kommunikationen nemlig ekstra vigtig.

Fortæl, hvad du forventer at kunne bidrage med i hverdagen, hvilke erfaringer du især håber at få i spil, og hvilke forventninger du har til råderum og ansvar.

Din kommende arbejdsgiver vil gerne blive positivt overrasket, når du først er ansat – men det bliver han ikke, hvis han føler, at du har haft en skjult dagsorden.

Tilbage til oversigten