Er du en netværks-igle?

En god netværker har øje for andres muligheder – ikke sin egen gevinst

Netværk er vigtigt; det har vi slået fast i de seneste artikler – og du skal ikke være bange for at bruge dit netværk. Hverken som virksomhed eller kandidat. Men hvordan får man egentlig det optimale ud af sit netværk?

Svaret er enkelt: Du finder det ved at kigge i spejlet, for dit udbytte hænger tæt sammen med dig selv og den måde, du opfører dig på.

Lad os for en gangs skyld begynde med nej-hatten på. Der er nemlig (mindst) én opførsel, der virker stik imod hensigten. Vi kalder denne type netværks-iglen, og du kan sagtens se vedkommende for dit indre blik: I har talt sammen i max tre minutter, og straks tror personen, at der skal laves forretning på dig. Iglen forsøger simpelthen at suge blod ved førstgivne lejlighed, uden at bekymre sig om den allervigtigste regel i netværk: Giv mere, end du forventer at få tilbage.

Selvfølgelig er det legalt at tænke på, hvad netværket kan give dig. Pointen er bare, at jo mere, du koncentrerer dig om at give, jo mere kommer tilbage af sig selv. Måske ikke nu, måske ikke i morgen, men det kommer – nogle gange af de mest uventede kanaler.

For nylig afholdt vi åbent hus i vores nye lokaler i Horsens. Her brugte vi selvfølgelig vores netværk til at levere vin, levere service, lave mad osv. Vi brugte personer, vi kender – måske fra et formaliseret netværk, måske mere uformelt. Det er mennesker, vi stoler på og langt hen ad vejen deler værdier med.

Det betyder ikke, at vi dermed forventer, at vi skal løse deres næste rekrutteringer (selvom vi selvfølgelig gerne gør det!), men det viser dem, at vi er opmærksomme på de ressourcer, de har, og at vi bruger vores netværk, når vi kan.

Det giver dem forretning, og det løser et problem for os – og vi forstærker den forbindelse, der findes i forvejen.

Den slags kommer gerne tilbage til dig selv før eller siden – sådan er det med karma. En anden effekt er, at netværk smitter: Jo mere, du bruger dit netværk, jo mere bliver de opmærksomme på værdien af at kende dig (og andre), og jo lettere bliver det at bede om hjælp.

En god netværker er opmærksom, ikke på eget udbytte, men på andres muligheder. Du møder op med nysgerrighed og positiv energi; ikke brok og negativitet. Samtidig skal du huske at byde ind med dine forbindelser og din viden, når andre f.eks. har brug for sparring.

Det gør det lettere for dig selv at bede om hjælp eller gode råd, når det er nødvendigt. Men du skal have det lange lys på og se det store perspektiv. Hvis du forventer, at din tid, dine råd og dine åbne døre bliver returneret 1-til-1 inden for en given periode, må du tro om igen.

En god netværker tilbyder og indbyder til fortrolighed. Det behøver ikke være nyheder fra den private sfære, men selvfølgelig kan en stærk professionel forbindelse med tiden udvikle sig til et stærkt personligt venskab, og det er der intet galt i.

Det afgørende er, at du er til at stole på – de oplysninger, du får under fire øjne, kommer ikke videre, og de aftaler, du indgår i, bliver overholdt. Sagt meget kort: Man skal opføre sig ordentligt.

En god læresætning er, at dem, du møder på vejen op, kan du også møde på vejen ned. Træder du andre over tæerne for at nå dine mål, skal du ikke bagefter forvente, at de står klar til at gribe dig, hvis du snubler.

Vi bliver jævnligt kontaktet af ”gamle” forbindelser eller kunder. Måske har vi ikke været i kontakt gennem flere år, fordi vi begge har haft travlt med vores eget, men pludselig er der et behov for hjælp eller rådgivning – og så ringer de.

Den slags opkald kan gøre os ekstra glade, fordi det bekræfter styrken i vores forbindelse, og det understreger vigtigheden af at opføre sig på en måde, som ikke smækker en masse døre bag dig.

At netværke er som at bo i en lille by, hvor alle kender (til) alle, og ingen kan gemme sig. Opfører du dig dumt om mandagen, påvirker det dit omdømme allerede om tirsdagen. Hvis du omvendt giver noget til fællesskabet, er det lettere at få hjælp, den dag du har brug for det.

Derfor skal du se de store linjer i dit netværk, og ikke være bange for at give 90 pct. for at få 10 tilbage. Du skal i hvert fald ikke føre et minutiøst regnskab over, hvad du har gjort for andre og hvad de dermed ”skylder” dig. Den tanke hører netværks-iglerne til – og sådan én er du jo ikke. Vel?

Tilbage til oversigten