Dyrker du netværk, eller drikker du bare kaffe?

Det er svært at komme udenom netværk, når du er på udkig efter et nyt job. Men faktisk er netværksdisciplen en, du bør dyrke længe før, du reelt får brug for udbyttet i en jobsøgningsproces.

Lad mig starte med at slå fast: Du skal ikke netværke bare for at netværke – og du skal ikke drikke kaffe med folk for kaffens skyld. I hvert fald vil det være både spild af tid og ressourcer, og din gevinst fra mødet vil højst sandsynligt være reduceret til et koffeinrush.

På trods af navnet er omdrejningspunktet til et kaffemøde nemlig ikke den varme koffeinholdige drik, og af samme årsag bør du forud for mødet gøre dig klart, hvad henholdsvis du og din kaffedrikkende partner skal have ud af mødet – og ikke mindst hvad du konkret kan bidrage med. For du skal være indstillet på at give, før du får.

Netværk skal vedligeholdes og udvikles, når du er ovenpå, hvis du vil høste gevinsterne, når du ikke er.

Det betyder samtidig, at du skal investere tid og velvilje i at hjælpe og inspirere dem omkring dig. På den måde vil det føles værdifuldt at være en del af dit netværk, og du er samtidig langt bedre stillet, når du selv får brug for en hjælpende hånd – eller en metaforisk kop kaffe.

Hvis du først påbegynder netværksdisciplinen, når du står uden et job, så tør jeg godt spå, at processen bliver noget længere, og du går desuden glip af et stort potentiale. For med en højaktiv netværksmuskel vil dit netværk vide, hvad du kan, og har dermed langt bedre forudsætninger for at kunne hjælpe.

Det skal dog ikke forstås sådan, at du ikke kan række ud, hvis du ikke har fået taget hul på netværksbylden, før du får brug for jobsøgningsstøtte. For heldigvis vil langt de fleste gerne hjælpe, hvor de kan! Finder du det alligevel grænseoverskridende, så spørg dig selv, om du ville hjælpe, hvis vedkommende kom til dig. Er svaret ja, så kan du med ro i maven tage kontakt.

Fire netværks-skridt til din jobsøgning

Nåmen, lad os så forsøge at gøre det hele lidt mere konkret. For en effektiv jobsøgning kræver en synlig og helhjertet netværksstrategi, men hvordan ser sådan en helt specifikt ud? Jo, den kunne bestå af følgende skridt: 

Første skridt er at mappe dit netværk – og her skal du tænke bredt. For det behøver ikke kun at være fagfæller, medarbejdere på den arbejdsplads, du har i udsigt eller tidligere chefer, som du skæver til i den forbindelse. Det kan lige så vel være, at du har et familiemedlem eller en bekendt fra sportsforeningen, som kan være indgangen til dit næste job.

Næste skridt er at blive skarp på, hvad du kan – og hvad du vil! Det er min klare anbefaling, at du forbereder en præsentation af dig selv, hvor du samtidig sætter ord på A: Din motivation, B: Dine faglige og menneskelige kompetencer og C: Hvem du er som menneske (værdier, fritidsinteresser osv.).

Det tredje væsentlige skridt er at strukturere din indsats. Lav en aftale med dig selv om, hvor mange du vil række ud til i løbet af den næste måned og plot det ind i din kalender, så du rent faktisk får rykket på det. Her er det værd at huske på, at uanset hvor velforberedt og åben, du er, så vil et enkelt møde næppe være vejen til dit næste job. Men det kan (både i overført betydning og i bogstavelig forstand) resultere i flere kopper kaffe med spændende mennesker.

Det sidste skridt er, at du skal råbe højt om din jobsøgning! Det må simpelthen ikke være verdens bedste hemmelighed, at du er på udkig efter et job.

Selvfølgelig er helt forståeligt, hvis du har behov for at samle mod til dig efter f.eks. en afskedigelse eller et sygdomsforløb, men så snart du er klar til at springe ud som offentlig jobsøger, så bør du gøre det! Fortæl det til din omgangskreds, skriv det på LinkedIn, send mail til interessante virksomheder og få plottet nogle strategiske kaffemøder i kalenderen.

Uanset om din netværksindsats foregår over en kop kaffe eller ej, så husk på, at det er en investering, du bør lave længe før, du har brug for at hæve den helt store gevinst – og i mellemtiden kan du jo nyde de løbende renter.

Er du klar til at begynde din opsparing?

Tilbage til oversigten