Du kan meget mere, end du tror

Som kandidat skal du ikke lade dig begrænse af din nuværende branche

Der er forskel på uddannelse og erfaringer. Der er også forskel på at have den rigtige titel og at have den rigtige indstilling. Og den forskel skal du være opmærksom på, hvis du er kandidat til et spændende job.

I vores sidste artikel opfordrede vi virksomhederne til at se mere bort fra brancheerfaring, når de ansætter, og i højere grad se på personlighed, egenskaber og værdier.

Det nytter imidlertid ikke noget, at virksomhederne gerne vil kigge bredt, hvis kandidaterne insisterer på at være begrænset til én enkelt branche. Derfor er dette en kærlig opsang til de kandidater, som mener, at de kun kan arbejde i samme branche, som de altid har gjort. Vores påstand er nemlig helt klar:

Det passer ikke. Du kan arbejde mange andre steder, hvis du vil – og tør.

Selvfølgelig kan det godt være, at du har været i den samme branche i 15 år, at du faktisk trives med det, og derfor har svært ved at forestille dig en helt anden kasket. Men at det er svært at forestille sig, er ikke ensbetydende med, at det er utænkeligt. Du skal fokusere på to elementer: Hvad vil jeg – og hvad har jeg med i rygsækken?

Hvad du vil, er ikke kun et spørgsmål om årsløn eller titel. Det kan lige så godt handle om, hvor du gerne vil udvikle dig, hvordan dit arbejde og dit privatliv skal passe sammen, hvor du er stærkest, hvad du gerne vil lave mere af – og, ikke mindst, hvilke opgaver du helst vil lave mindre af.

Når du tænker disse spørgsmål igennem, skal du prøve at forestille dig en ideel verden, hvor du har frit valg og ikke nødvendigvis tager udgangspunkt i det job, du har nu. Du skal netop ikke lade dig begrænse af en branche eller nøjes med at kigge på den nærmeste konkurrent. Faktisk er det en god idé at tænke langt bredere.

Det fører frem til næste, vigtige skridt: Hvad har jeg, som kan bruges i det næste job – uanset hvilken branche, der er tale om?

At kortlægge sine egne erfaringer, styrker og personlighed er ikke nødvendigvis enkelt. For nogle vil det tage få øjeblikke, mens andre vil gå frustrerede rundt om opgaven i dagevis. Men det er en stærk og meningsfuld øvelse, som – påstår vi – faktisk vil give dig en langt større platform at søge videre fra.

Hvad driver dig? Hvad får dig til at bremse op eller undvige? Hvad kan du ikke trives med – og hvad får det bedste frem i dig? Hvad er dine mest klare karaktertræk – og hvilke egenskaber er måske godt gemt i øjeblikket?

Pointen med spørgsmålene er, at du skal se på dine egne ressourcer i en ny sammenhæng. I virkeligheden er det logisk: Er du stærkt serviceminded, vil du være det, uanset hvor du arbejder. Er du god til at pleje og fastholde kunder, forsvinder den evne ikke, fordi du skifter branche. Har du styr på personaleledelse og udvikling, er det en evne, mange arbejdspladser efterlyser.

Hvis du er helt sikker på, at du skal være i den samme branche resten af dit arbejdsliv, er det selvfølgelig i orden.

Vores erfaring er bare, at de fleste sagtens kan se sig selv arbejde andre steder – men ofte viger de tilbage, fordi de ikke tør. Og det er synd.

Du skal selv tage det første step og se dig selv i en anden sammenhæng, for vi vurderer dig på andet og mere end det rent faglige. Vi vil gerne kende din fortid, men vi er mere interesserede i, hvor det kan føre hen – ikke kun hvordan du er nået frem til i dag.

Kan du ikke drage en parallel fra din nuværende eller tidligere branche over i en ny branche, du søger job i, skal du ikke forvente, at andre kan. At du ikke har brancheerfaring, behøver ikke være en stopklods – blot du kan begrunde, hvad virksomheden får ud af dine kvaliteter. Og det kræver, at du har gjort dit forarbejde og overfor dig selv sat ord på, hvad du gerne vil, og hvad du kan bidrage med.

Derfor handler jobsøgning ikke altid om den helt rigtige uddannelse; det handler også om erfaring. Og det handler ikke om, at du har eller har haft en tilsvarende titel.

Det er langt vigtigere, at din indstilling og dine værdier kan fylde jobbet ordentligt ud.

Det skal du selv kunne finde og forklare. Øvelsen kan være svær, men den er både nødvendig og givende; ikke mindst fordi det både kan åbne dine egne øjne for nye muligheder og helt nye brancher.

Tilbage til oversigten