Dine referencer kan blive tungen på vægtskålen

Referencer kan fælde dig, derfor skal du vælge dem med omhu

Hvad end du er jobsøgende eller ej, ved du, at et cv og en ansøgning er elementære dele af en jobsøgning. Som alt andet udvikler jobsøgningsprocessen sig også, og det er blevet tydeligere, hvor betydningsfuldt et stærkt netværk er i forbindelse med et jobskifte. De seneste år er også personlig branding – blandt andet på LinkedIn – tilføjet til listen af punkter, der skal til for at stå med de stærkeste kort i den moderne jobsøgningsproces.

Et stadig uset punkt for mange er referencer, og det er ærgerligt, for referencer kan i sidste ende blive tungen på vægtskålen, når virksomheden skal vælge den endelige kandidat blandt finalefeltet.

Vi har altid pointeret vigtigheden af at indhente referencer på de kandidater, der udgør finalefeltet.

Referencerne kan være behjælpelige med at bekræfte indtryk af den enkelte kandidat eller være med til at belyse usete vinkler.

Referencer tilføjer således en ekstra dimension til ansættelsen af det hele menneske.

Til trods for at referencer længe har været en del af den professionelle ansættelse, får vi stadig nogle gange indtrykket af, at det for nogle kandidater kommer som en overraskelse, når vi beder dem oplyse kontaktoplysninger på tre referencer. Udfaldet bliver ofte deraf, og opringningerne resulterer tit i sætninger som: ”Undskyld, den skal jeg lige have igen. Hvem har oplyst mig som reference?” eller ”Puh, det er godt nok længe siden, vi sidst arbejdede sammen…”. Eksemplerne resulterer i vage og ubrugelige samtaler, der ikke just hæver kandidatens samlede pointscore.

Sprang du ikke ind i det nye år med et par nytårsforsætter, kan du med fordel skelne til dette og gøre mere ud af at forberede dine referencer i forbindelse med dit næste ansættelsesforløb.

For det virker skarpt, oprigtigt og ikke mindst professionelt, når en reference præcist besvarer de spørgsmål, vi stiller til alt fra din arbejds- og ledelsesstil til din måde at tilgå kunder samt øvrige samarbejdspartnere på.

Men hvem skal jeg så vælge som reference, og hvordan skal jeg forberede vedkommende, tænker du måske? Er du på udkig efter nye karrieremuligheder eller på decideret jobjagt, og søger du en opslået stilling, opfordrer jeg altid kandidater til mærke efter, om opgaven motiverer dem. I det øjeblik motivationen er på plads, anbefaler jeg kandidater at afdække, om de har de personlige kompetencer, der skal til for at udfylde rollen med succes. Når kandidaten er i gang med at lægge sidste hånd på ansøgningspapirerne, kan vedkommende med fordel gøre det klart for sig selv hvilke referencer, der vil være fordelagtige at oplyse i en eventuel ansættelsesproces.

Læs også: Jobsamtalen starter før, du aner det

Skal du eksempelvis til at søge et lederjob inden for salg, kan det være en god idé at udvælge referencer, der siger noget om din ledelsesstil og din tilgang til salg. Det kan være medarbejdere i det salgsteam, du har skullet lede eller din tidligere chef, som kan forklare, hvordan du har ledet dine medarbejdere. Det kan ligeledes været godt at oplyse en tidligere kunde eller en leverandør som reference, som hver især kan sige noget om, hvordan du henholdsvis bedriver salg og samarbejder i praksis.

Om du er aktiv eller passiv jobsøgende, giver dig naturligvis nogle forskellige muligheder for at udvælge dine referencer. Uanset hvad, er det vigtigt, at du husker på, at en professionel ansættelse altid foregår under den dybeste fortrolighed og med den største respekt.

For dig som jobsøger betyder det, at du eksempelvis godt kan oplyse navnet på en reference, som du har tæt på dig i dit nuværende arbejdsliv, hvis du har vedkommendes tillid. Måske ikke din nuværende chef, men måske din tidligere chef, der lige er rejst. Det kan også være en nuværende kollega i en anden afdeling, som du arbejder tæt sammen med. I forlængelse heraf vil jeg understrege, at det ingen værdi har at oplyse referencer, der ligger ti år tilbage.

En ansættelse er til nutiden og fremtiden, og derfor duer gamle referencer ikke, for de kan med god grund kun sige noget om, hvordan du var, og hvad du gjorde.

Din kommende arbejdsgiver har behov for at vide, hvad de får ved at ansætte dig, og hvilken værdi du tilfører arbejdspladsen i en nutidig kontekst. Derfor er det oplagt at oplyse referencer, som kan tale dig ind i det job, som du er på vej ind i.

Flere job- eller brancheskift stiller dig nødvendigvis ikke dårligt i en rekrutteringsproces, for årsagerne til korte ansættelsesforhold kan være mange. Det stiller dig i den forbindelse altid godt at oplyse referencer knyttet til dine seneste jobs – uanset, hvordan de ophørte.

Læs også: Derfor læser vi ikke anbefalinger

Referencer indhentes oftest som noget af det sidste i ansættelsesforløbet for at få afdækket indtryk af din personlighed og dine kompetencer. Så er du kommet hertil i processen, skylder du dig selv at have udvalgt dine referencer med omhu, så de ikke fælder dig, men i stedet får tungen på vægtskålen til at pege i retning af dig.

Tilbage til oversigten