Højde eller balance: Er det tid til at træde et skridt ned ad karrierestigen?

På et arbejdsmarked, hvor vi oftest hylder konstante fremskridt og opadgående karrierestiger, kan ideen om at træde et skridt ned virke skræmmende eller sågar tabubelagt. Ikke desto mindre er der situationer, hvor dette valg kan være gavnligt eller nødvendigt – og i virkeligheden er det vigtigste, at du finder dit rette trin.

Et nyt år er skudt i gang, og LinkedIn bugner med historier om forfremmelser, resultater og succeser. For mange er årsskiftet nemlig en oplagt mulighed for at mærke efter, om det er tid til et nyt karriereskridt.

En karriere er traditionelt set blevet opfattet som en lineær stige, hvor det ultimative mål var at kravle højere og højere op. Valget af metafor fortæller noget om den sort/hvid-tænkning, som i mange år har præget karrierediskursen; enten træder du et skridt op, ellers træder du et skridt ned.

Heldigvis er synet på karrierestigen blevet udfordret de seneste år i takt med, at flere og flere indser, at succes ikke udelukkende handler om at nå toppen, men snarere om at finde en balance, der passer til den enkeltes liv og værdier.

For nogen kan det give mening at træde et skridt ned for at minimere antallet af arbejdstimer og få mere tid til familien; andre ønsker at påtage sig et mindre ansvarsområde for at prioritere deres mentale sundhed og mindske stressniveauet.

Det er altid en god investering at mærke efter og tage sit arbejdsliv op til revision løbende – for måske er tiden inde til, at du skal ændre på nogle parametre for at finde dit rette trin at stå på.

Et trin ad gangen

For at lykkes med et karriereskifte – om det så er op, ned eller til siden – er det afgørende, at du formår at kommunikere det klart og tydeligt til omverden – og et oplagt sted at starte er dit CV.

Hvis du skulle træde et trin op ad karrierestigen, ville jeg anbefale dig at præsentere din motivation for at påtage dig et større ansvarsområde og argumentere for, hvorfor du er klar til dette skridt – og præcis det samme gør sig gældende, når du skal træde et trin ned.

Ansættende ledere er ikke tankelæsere, og det er derfor din opgave at fortælle vedkommende, hvorfor de trygt kan indkalde dig til samtale, selvom dit CV afslører erfaring på et højere niveau. Ved at uddybe dine konkrete ønsker og ambitioner og komme tvivl og bekymringer i forkøbet hjælper du således den anden part med at se potentialet for et match.

Hvis du ikke ønsker ledelsesansvar, skal du måske ikke fremhæve dine fem år i spidsen for en organisation på 200 medarbejdere. Fortæl derimod hvorfor du ønsker at træde et skridt ned – og at du altså ikke begynder at kede dig og smutter igen lige om lidt.

Det er vigtigt at understrege, at det ikke nødvendigvis er et jobskifte, der skal til for, at du kan få opfyldt dine ønsker for fremtiden. Måske kan en intern omplacering være løsningen – og i så fald er det første skridt måske knap så stort, som du tror.

At træde et skridt ned ad karrierestigen kan føles som et tilbageskridt, men det er altid det rigtige at vælge balancen – også hvis det bliver på bekostning af højden! Heldigvis siger min erfaring mig, at dem, som kaster sig ud i det, ofte opdager, at succes ikke kun findes på toppen af stigen, men også langs de forskellige trin.

Tilbage til oversigten