Søgning

Få tips til din jobsøgning

Hvis du er på udkig efter nye udfordringer i dit arbejdsliv, så anbefaler vi, at du bringer flere jobsøgningsmetoder i spil på samme tid.

Når du søger et specifikt job

I en jobsøgningsproces er det svært at komme udenom at søge en masse stillinger på diverse jobportaler – og når du gør det, har vi et par tips, du bør have in mente:

Vent ikke for længe med at søge stillingen. Heller ikke selvom, at der ikke er en ansøgningsfrist i annoncen. Mange behandler ansøgningerne i takt med, at de modtager dem, og hvis de allerede har et relevant felt, skal der nogle gange lidt ekstra til at få en plads i samtale-puljen.

Tilpas dit CV (og din motivation), så det besvarer spørgsmålet: ”Hvorfor skal de vælge dig?”. Dit motivationsafsnit skal være skræddersyet til den specifikke stilling og så konkret som muligt.

Giv den ansættende part et ring. Det viser proaktivitet og engagement – men du skal være velforberedt. Opkaldet skal nemlig bruges til at positionere dig i rekrutteringsprocessen, ikke til at smalltalke.

Tænk over hvilket indtryk, du gerne vil efterlade. Der er intet i vejen med at ønske afklaring ift. f.eks. løn, men hvis det virker som den vigtigste drivkraft for dig, bliver både vi og virksomheden skeptiske. Det nytter heller ikke at ringe og bede den ansættende part om at ”fortælle lidt mere”. Forbered i stedet nogle konkrete spørgsmål, så du viser, at du har sat dig ind i tingene.

 

Når du bringer dit netværk i spil

Det er langt fra alle stillinger, som slås op. Så hvis du kun bruger din energi på at scrolle på jobportaler, så risikerer du at misse en masse jobmuligheder. Derfor er det en rigtig god idé at bringe dit netværk i spil, og her får du et par tips til hvordan:

Gør dig selv synlig – både direkte og via sociale medier (særligt LinkedIn). Størstedelen af dit netværk vil gerne hjælpe dig, men det kræver, at de ved, at du har brug for hjælp. En opdateret profil på LinkedIn og en aktiv indsats vil hjælpe dig godt på vej i den sammenhæng – og samtidig øge chancen for, at din potentielt kommende arbejdsplads bliver opmærksom på dig.

Vær skarp på, hvad du vil – og hvad du kan. Det nytter ikke med en vag udmelding som: ”Jeg har jo været salgschef i nogle år, så sig til, hvis du hører noget…”. I stedet skal du beskrive både dine styrker og dine ønsker til et nyt job. Det kan være en specifik virksomhed eller branche, du går efter, men det kan også være en nøje beskrevet stilling, du har i kikkerten. Jo mere konkret, jo bedre. Med andre ord: Hjælp dit netværk med at hjælpe dig!

Identificér spændende arbejdspladser, som du kunne tænke dig at arbejde for, og udarbejd en liste. Herefter kan du være opsøgende ved f.eks. at connecte og interagere på LinkedIn og ved at  kortlægge, hvem i dit netværk, som kan være indgang til relevante kontaktpersoner. Når forbindelsen er skabt, kan du tage kontakt og følge op.

Farvelæg dit netværk ved at lave en liste, som du inddeler i rød, gul og grøn. De røde skal du ikke bruge tid på. De gule kan potentielt hjælpe dig videre, men det er ikke her, du skal starte. De grønne er derimod de vigtigste i forhold til at hjælpe dig videre; dem skal du klæde rigtig godt på i forhold til, hvad du kan, og hvad du vil. De skal nemlig gerne have dig top-of-mind hele tiden, så her skal du holde linjen varm.

 

Verdens sværeste job

Jobsøgning kan være en langvarig og hård proces. Faktisk plejer vi at sige, at “fuldtids-jobsøgende” er det hårdeste job, der findes.

Prøv alligevel at minde dig selv om, at det er en midlertidig situation. For selvom det nogle dage virker håbløst, så kan det være, at det rette stillingsopslag, invitationen til  den næste jobsamtale eller det sågar det konkrete jobtilbud er lige om hjørnet.

Der er helt sikkert en arbejdsplads til dig. Vi hepper på dig!