Søgning

Forbered dig til jobsamtalen

Jobsamtalen begynder før, du sidder i den varme stol – i hvert fald hvis den skal skaffe dig jobbet. Få vores tips til forberedelsen her.

Lad ikke manglende forberedelse fælde dig

For os er et af de vigtigste formål i jobsamtalen at undersøge, om der er kemi og matchende værdier mellem kandidaten og den ansættende part.

Og selvom du selvfølgelig ikke kan forberede dig på god kemi, så betyder det ikke, at du ikke kan forberede dig til jobsamtalen.

Faktisk oplever vi af og til, at en ellers oplagt kandidat falder igennem på grund af manglende forberedelse – og det er ærgerligt for begge parter.

 

Sæt dig ind i virksomheden

Først skridt i forberedelsen er research.

Hvis du ikke forud for samtalen har fået tilsendt noget materiale, så må du selv i gang med at opsøge det på virksomhedens hjemmeside og via diverse øvrige platforme.

Hvad står de for, hvordan kommunikerer de, hvem er deres målgruppe – og hvem skal du konkret mødes med til samtalen?

Hvis du i din research finder nogle konkrete ting, som henholdsvis motiverer dig, undrer dig eller som du vil udfordre, hvis du lander jobbet, så noter det og tag det med til samtalen.

 

Præsenter dig selv

Det må ikke komme bag på dig, at den ansættende part beder dig om at fortælle om dig selv.

Så tænk godt over, hvad du gerne vil fremhæve – både på det personlige og på det faglige plan. I din præsentation af dig selv skal du besvare følgende spørgsmål:

  • Hvem er jeg?
  • Hvad kan jeg?
  • Hvad vil jeg?

Når det er sagt, skal du ikke fortælle hele din livshistorie, ligesom du heller ikke skal opremse, alt det du kan. Du skal være konkret i forhold til din motivation for den søgte stilling, og hvordan ansvarsområderne, ambitionerne og kulturen lægger til dig.

 

Stil “de rigtige” spørgsmål

Mange er så fokuserede på at sælge sig selv til en jobsamtale, at helt glemmer, at de også skal afsøge, om arbejdspladsen er et match for dem.

Resultatet er en kandidat, som svarer beredvillig på alle de spørgsmål, der kommer – men som bliver helt forbløffet, når pilen peger den anden vej.

Men udover at gøre dig selv klogere på matchet, så giver velforberedte og konkrete spørgsmål virksomheden et indtryk af, at du har sat dig ind i tingene – og har en reel interesse i at lykkes i stillingen.

Dine spørgsmål skal meget gerne udspringe af din research og af reel undren, men de kunne f.eks. dreje sig om:

  • Hvilke udviklingsmuligheder er der i stillingen?
  • Hvad er succeskriterierne på den korte og den lange bane?
  • Hvordan er dynamikken i teamet?
  • Har I lavet trivselsmåling blandt medarbejderne, og hvad siger den?
  • Hvilke udfordringer står I overfor som virksomhed?
  • Hvorfor er stillingen slået op?

 

Tag læring med dig

Når jobsamtalen er overstået, er det nærliggende at tænke, at nu er der ikke mere, du kan gøre. Men det er faktisk ikke rigtigt. Det er altid godt givet ud at bekræfte din interesse – såfremt den fortsat er der.

Efter samtalen kan du med fordel reflektere over oplevelsen. Hvad gjorde du godt? Hvad kan du gøre anderledes næste gang? Uanset udfaldet kan det være lærerigt for dig at høre, hvordan du bliver opfattet fra den anden side af bordet.

Enhver jobsamtale er en lektion – især hvis du spørger ind til beslutningen, hvis du ikke får det ønskede svar fra den ansættende part.