Søg også de job, der ikke er slået op

Der er masser af spændende job derude. Det er bare ikke dem alle, der bliver slået op.
Derfor er det vigtigt, at du husker at tænke både aktivt og passivt, når du går i gang med at lede efter en ny arbejdsplads.
Selvfølgelig kan du nøjes med at søge de job, du finder på nettet eller i avisernes jobtillæg.
Men du kan forøge dine chancer med (mindst) 100 pct., hvis du søger både passivt og aktivt.
At søge passivt vil sige, at du søger på opslåede stillinger. Lad mig straks slå fast, at ordet ”passivt” her ikke skal forstås negativt – det betyder blot, at du tager imod de jobopslag, der kommer og vurderer dem løbende. Passer de til dine interesser og kvalifikationer – og gør arbejdspladsen?

Tre gode tips

1. Vent ikke for længe med at søge stillingen. Efterhånden er det almindeligt, at der ikke er angivet nogen ansøgningsfrist i annoncen. Det betyder ofte – især hvis der er tilknyttet et rekrutteringsfirma som os – at ansøgningerne bliver behandlet i samme takt, som de kommer ind.

2. Din ansøgning og dit cv skal passe til overskriften ”Derfor skal I vælge mig”. Som rekrutteringskonsulenter ser vi (alt for) mange umotiverede, dårlige og direkte mangelfulde ansøgninger og cv’er, og dem bruger vi, ærligt talt, ikke ret meget tid på.

3. Du må altid spørge, hvis du er i tvivl, om du og jobbet passer sammen. De allerfleste opslag har et telefonnummer til spørgsmål – det er der en grund til, og du skal ikke være nervøs for at benytte det. Bare du husker, at en telefonsamtale i sig selv ikke giver dig en fordel i bunken af ansøgninger. Den skal bruges til at besvare dine spørgsmål, ikke til at skaffe dig en jobsamtale.

Brug dit netværk

Ovenstående er et godt grundlag for din jobsøgning, og du skal tage den passive del seriøst. Blot du ikke nøjes med det. Du har nemlig mange flere muligheder for at gøre dig selv interessant for virksomhederne – ved at være aktiv og opsøgende.

Selvfølgelig har du selv kontakt til en del interessante virksomheder. Men dit netværk har uendeligt mange flere, og dem skal du benytte dig af.

Inden du går i stå: Jo, du har et stort netværk. Er du i tvivl – og har du ikke umiddelbart et overblik over dit netværk f.eks. via LinkedIn – så tegn et edderkoppespind med dig selv i midten.

Herefter plotter du familie, venner, naboer, andre forældre fra børnehaven/skolen/fodboldklubben ind – plus dine nuværende og tidligere kolleger samt alle de forbindelser, du har i erhvervslivet rundt omkring.

Tro mig: Du vil blive positivt overrasket over, hvor mange navne, der ender med at stå på papiret.

Fire aktive trin

Så kan du gå i gang med vores firetrinsraket:
1. Gør dig selv synlig over for dit netværk – enten ved direkte kontakt eller via opslag på LinkedIn, Facebook o.l. Det er ingen skam at fortælle dit netværk, at du er på jagt efter et nyt job, men det vil være en skam ikke at bruge den hjælp, du kan få.

2. Brug dit netværk til at identificere, hvilke virksomheder, der kan være interessante for dig. Spørg til erfaringer, gode og dårlige, og find ud af, om nogle af dem står med konkrete udfordringer, der passer til dine evner og dit cv.

3. Bliv konkret: Lav en liste over de mest relevante virksomheder og kortlæg så, hvem i dit netværk, der kan forbinde dig med de rigtige kontaktpersoner. Her er især LinkedIn et fortrinligt værktøj.

4. Sidst, men ikke mindst: Tag kontakten – og følg op. Hvis en i dit netværk åbner en dør for dig, skylder du at gå ind af den. Og gør det hurtigt. Døren er lukket igen, hvis du kommer daskende med en henvendelse 14 dage efter at din kontakt har lovet virksomheden, at du ringer til dem ”hurtigst muligt”.

For lang ventetid får dig til at virke ligeglad, din kontakt fremstår useriøs, og vedkommende får ikke lyst til at hjælpe dig en anden gang.

Hvilken form er så bedst, og hvilken skal jeg bruge, spørger du måske? Svaret er enkelt: Dem begge. Der bliver heldigvis stadig opslået masser af spændende job, men drømmejobbet bliver måske slet ikke annonceret.

Derfor skal du reagere på de muligheder, der dukker op af sig selv – og du skal være aktiv og aktivere dit netværk. Næste gang er én af dem, der har brug for dig.

Tilbage til oversigten