Hvilke ambitioner har du med det nye job?
Spørg dig selv, hvordan dit arbejde ser ud om fem år.
Hvilken bil kører du i om fem år? Bor du det samme sted? Hvordan ser din familiesituation ud – er børnene flyttet hjemmefra, hvad bruger I fritiden til? Og hvad drømmer du om at have opnået til den tid?
Den slags spørgsmål stiller vi os selv hele tiden, og det er helt naturligt. Men vi oplever desværre, at mange glemmer ét vigtigt spørgsmål: Hvordan ser mit arbejdsliv ud om fem år? Hvor arbejder jeg, hvad arbejder jeg med, og hvordan har mine ambitioner det?
I sig selv er det ikke mærkeligt, hvis dét spørgsmål bliver glemt, når man har det godt på sit arbejde. Men det er vigtigt med jævne mellemrum at fremskrive din karriere med en håndfuld år eller to. Af én væsentlig grund: Det giver dig mulighed for at påvirke din karriere i stedet for at vente og lade andre – eller andet – påvirke den.
Jo mere afklaret du er om din egen jobmæssige fremtid, jo bedre er du rustet, den dag der sker noget uventet. Det kan f.eks. være den dag, en headhunter kontakter dig for at høre, om du er interesseret i at skifte arbejdsplads.
Som jeg var inde på i den seneste artikel, er det vigtigt, at du ikke bliver starstruck og blæst bagover af bar benovelse af vores interesse. Her hjælper det dig meget, hvis du er afklaret med, hvordan du selv ser dit fremtidige arbejdsliv.
Det kan sagtens være, at du i virkeligheden vil have det bedst, hvis du bliver, hvor du er. Det afhænger af de muligheder, du har for udvikling og nye udfordringer, og hvordan du i øvrigt trives i jobbet. Min pointe er bare, at du skal overveje din fremtid – så står du langt bedre, når headhunteren ringer.
Hvis du drømmer om noget andet, hvad skal det så være? Hvor og hvordan skal du udfordres, og hvad vil du helst undgå om fem år? Hvor store forandringer i din hverdag er du klar til?
De tanker er vigtige at have på plads, hvis et jobskifte kommer i spil. Det job, vi tilbyder – er det rigtigt, går det i den rigtige retning, eller er det reelt et skridt tilbage i forhold til de drømme og ønsker, du har? Eller kun et skridt til siden? Hvilke opgaver får jeg, i forhold til i dag? Hvordan passer det strategisk med mine egne ambitioner?
En ofte brugt vending, når man overvejer et jobskifte, lyder: Er du på vej til noget eller på vej væk fra noget? Selvom det næsten er blevet en kliche, er spørgsmålet ganske vigtigt, for hvad er vigtigst: Den nye udfordring eller blot at komme væk fra det, du har i dag? Hvad er din drivkraft for overhovedet at overveje at skifte job?
Vi søger altid at gøre en ansættelse til et langvarigt forhold, og dermed opfordrer vi virksomhederne til at se en ansættelse som en langsigtet investering. Det samme skal du gøre. Et nyt job – og en ny medarbejder – er nemlig ikke en lappeløsning.
Når den første smiger har lagt sig, skal du derfor begynde at analysere. Det afgørende er nemlig, at et nyt job passer til dine ambitioner og dine mål; ikke at det da kunne være meget sjovt at prøve noget andet, uden at vide, hvad ”andet” betyder.
Desværre er der mange, der ikke er så bevidste om deres overvejelser, men vi vil gerne opfordre til, at du bruger dine ambitioner som et direkte sammenligningsgrundlag med de muligheder, det nye job rummer. Så får du også langt lettere ved at sige enten klart ja eller klart nej til os.
Desto mere præcist, du kan formulere dine tanker, jo bedre og lettere er det for dig – og for os. Ofte oplever vi kandidater, som siger, at de i deres næste stilling ”gerne vil arbejde med ledelse”. Det er fint nok, men også meget bredt og svævende.
For hvad vil du lede – personale, salg, økonomi, produktion, udvikling eller noget helt andet? Og hvilke beføjelser skal du have i forhold til medarbejdere, budgetter og strategi? Kort sagt: Hvor meget ansvar vil du præcist have?
Vi kender ikke dine ambitioner, og derfor kan vi heller ikke pr. automatik opfylde dem. Men hvis du selv er bevidst om, hvad du gerne vil og hvad der skal til, er du allerede kommet langt – og så kan du hurtigt mærke, om et opkald fra en headhunter rammer helt rigtigt, eller om du i virkeligheden hellere vil noget andet.
For der er intet galt i at sige nej til et tilbud, hvis det ikke er det rigtige. Heller ikke, når det gælder et nyt job.
Tilbage til oversigten