Emnebanken er ikke død. Men det er tæt på.

En profil i en jobbank skal opdateres for at virke.

Her i foråret overvejede vi seriøst at nedlægge vores emnebank. Uagtet at der stadig står masser af kandidater i den og at der jævnligt kommer nye til.

Det lyder måske umiddelbart som en mærkværdig overvejelse, når der nu synes at være interesse for den. Men tankerne om at nedlægge eller i hvert fald nulstille den, hang sammen med noget andet: At en emnebank desværre ofte bliver forvandlet til en langtidsparkering.

Selvfølgelig er det let at bruge en emnebank, enten hos et rekrutteringsfirma eller hos en mulig kommende arbejdsgiver. Men du skal huske, at når du først har afleveret dit cv m.m., sker der ikke nødvendigvis ret meget mere. En emnebank er, kort sagt, en meget passiv måde at søge et nyt job på.

Jo, vi kigger også i vores emnebank, når vi leder efter kandidater. Men det er ikke det første sted, vi leder – og det er slet ikke det eneste.

At indtaste eller uploade dit cv til en emnebank er nemlig kun en aktiv handling, så længe du sidder ved tasterne. Herefter bliver indholdet, viser vores erfaring, desværre meget hurtigt forældet.

Du må derfor ikke nøjes med en emnebank; uanset om den tilhører os, en offentlig instans, en større virksomhed eller en a-kasse. Selvfølgelig kan det lade sig gøre, at et opslag i en emnebank kan føre til en samtale og måske endda et job, men det er som regel ikke ad den vej, du bliver fundet.

Det gør du gennem netværk, gennem LinkedIn, gennem direkte kontakter og personlige henvendelser – kort sagt ved at være aktiv og synlig. Derfor må du ikke lade dit opslag i en emnebank stå alene, for det, du sætter ind på din konto i emnebanken, trækker ikke renter af sig selv. Der skal arbejdes med det.

Vi valgte at beholde vores emnebank, fordi den fint supplerer vores andre veje til at finde egnede kandidater. Men en emnebank har sine svagheder.

En typisk fejl er, at mange afleverer deres cv og så mere eller mindre glemmer alt om det. Men ethvert cv eller åben ansøgning skal opdateres og pudses af løbende, hvis det skal bevare sin værdi.

Måske lægger du dit cv i en emnebank med én bestemt funktion eller arbejdsgiver i tankerne. Men hvad så, hvis du får lyst til at skifte retning eller hører om en anden arbejdsplads, du bare brænder for at komme i dialog med – husker du så at ændre i teksten?

Det samme gælder, hvis du har været på f.eks. relevante kurser eller har gennemført særlige projekter, siden du skrev dig ind i emnebanken: Teksten skal opdateres, så den hele tiden afspejler dig og dine kvaliteter.

Når vi tjekker vores emnebank for kandidater, er netop alderen på opslagene et generelt problem, og en for gammel (eller ufuldstændig) profil ryger automatisk nedad i bunken. En tommelfingerregel er en forældelsesfrist på tre måneder – altså at du (mindst) hver tredje måned skal redigere din profil i emnebanken, hvis den skal have reel værdi.

Det hænger også sammen med, at du – naturligvis! – jævnligt opdaterer den personlige 20/5-liste, som jeg ofte slår til lyd for. Altså listen over, hvad der tænder dig i dit arbejde – og hvad der tænder dig af. Den liste er og skal være dynamisk, og den skal afspejles i den profil, du lægger ud på jobmarkedet.

Som jobsøgende skal du også være opmærksom på, at det ikke er alle virksomheder, der bruger deres emnebank lige aktivt. F.eks. henviser de alle uopfordrede ansøgninger til deres emnebank, som derfor ender med at bugne af kandidater. Det gør naturligvis din mulighed for at blive fundet meget mindre.

Jo større virksomhed, jo mindre er chancerne. Og hvis du har en fornemmelse af, at en virksomheds emnebank bare er en bekvem måde at arkivere uopfordrede ansøgninger på, uden at de nogensinde bliver læst, skal du vælge den helt fra.

Så nej, emnebanker er ikke døde. Men de kan ikke stå alene, hvis du skal kunne bruge dem til noget.

Tilbage til oversigten