Der er altid plads til en skævert på dit cv

En snorlige karriere giver ikke nødvendigvis den bedste kandidat

Vi ved det alle sammen: Den, der aldrig laver fejl, laver formentlig slet ikke noget. Det siger vi dels for at beskytte os selv – vi ved jo godt selv, at vi ikke er ufejlbarlige – og dels for at udvise en vis rummelighed. De fleste af os kan acceptere fejl, også hos medarbejdere og kolleger, blot fejlene ikke bliver en vane, som man insisterer på at gentage.

Dermed accepterer vi en vis spildprocent, altså en fejlmargen, i vores hverdag. Både privat og på jobbet er der plads til at slå en skævert, og selv gode kunder og forretningsforbindelser kan som regel forstå og leve med, at alt ikke går efter en snor hver eneste gang.

Så langt, så godt. Men desværre ser vi som headhuntere ikke altid den helt samme tolerance, når det gælder karrieren og dit cv. Hverken hos virksomheder eller hos kandidaterne selv.

For nogle virksomheder synes det at være en diskvalifikation, hvis en kandidat ikke har bevæget sig i en relativt lige og stram linje fra den afsluttende eksamen og frem til den aktuelle ansøgning. Er han/hun seriøs og målrettet nok? Gemmer der sig en usikkerhed og en slingrekurs? Uha, det skal vi nok passe på med.

For nogle kandidater virker det som en begrænsning for dem selv: De er så fokuserede på, at karrierepilen hele tiden peger opad, at selv det mindste knæk på pilen risikerer at knække dem selv. Hvis pilen peger til siden og retningen synes usikker, forveksler nogle kandidater det med, at de ikke er målrettede, dygtige og skarpe nok.

Som headhunter vil jeg gerne slå fast, over for begge sider af bordet: Jo, ethvert cv har plads til en skævert. Det er nemlig ikke skæverten i sig selv, der kan diskvalificere en kandidat til et job, men i langt højere grad hvad der skete før og efter. Altså baggrunden for en skævert og hvordan man håndterer det.

En skævert kan typisk være, at man som kandidat har taget en chance og er sprunget ud på dybt vand – måske mest for at afprøve, om man stadig kunne svømme.

Det kan være, at man har valgt at skifte branche og funktion for at genfinde en gnist. Måske har man valgt at starte som selvstændig; kun for at opdage, at det slet ikke passede til temperamentet.

Det kan også være, at en kandidat i en periode, da børnene var små, valgte at arbejde på nedsat tid, så der var overskud til både arbejde og familieliv – eller måske tog man et halvt års sabbat efter uddannelsen for at rejse Sydamerika tynd med en rygsæk.

Her kommer så den gode nyhed: Nej, det diskvalificerer dig ikke. Næsten tværtimod, set fra headhunterens stol.

Årsagen er den enkle, at vi – dvs. ikke bare virksomhederne, men hele samfundet – har brug for mennesker, der tør tage en chance, prøve sine egne grænser af – og som er i stand til at prioritere. De bedste medarbejdere er nemlig ikke nødvendigvis dem, der altid holder sig midt på vejen, hvor det er trygt at færdes.

Engang imellem er det sundt, også for virksomheder, at snuse til kanten. Sagt på en anden måde: Af og til må man gerne træde ikke bare hen til, men også over en grænse – om ikke andet kan det minde dig om, hvorfor grænsen er der.

Kursen behøver altså ikke være skarp og snorlige. Vi kigger i stedet efter, om kandidaten har lyst og evner til at bevæge sig i en ny retning, uden at tabe den røde tråd undervejs.

Selvfølgelig er for mange skæverter i øst og vest ikke befordrende; det indrømmer jeg – det signalerer netop en mangel på retning. Men en enkelt skævert på cv’et skal du ikke være bange for.
Det betyder, at du som kandidat skal turde sige ja til chancer i dit arbejdsliv, for din karriereplan må aldrig blive så firkantet og fastlåst, at du ikke kan ændre kurs.

Det betyder også, at virksomhederne ikke skal nøjes med at se på cv’ets overskuelige punktform, men bruge tid på at kigge bagom de korte, kolde fakta.

Et cv kan fortælle meget, men det kan ikke fortælle alt – og det, der i en kort oversigt ligner en uforståelig skævert, kan ved nærmere eftersyn vise sig at være dén detalje, der gør kandidaten til det helt rigtige valg, fordi hun eller han rummer præcis de evner til at tænke anderledes, virksomheden har brug for.

Skæverter undgår vi alligevel aldrig. Derfor handler det om at bruge dem til lære og løfte sig videre. Og det skal du ikke – hverken som kandidat eller virksomhed – være bange for.

Tilbage til oversigten