Beskriv dit drømmejob – og gå efter det

Christa Skelde fandt det perfekte job, fordi hun selv skabte det…

Det perfekte job kan findes flere steder, end du tror. Men det findes ikke altid i et jobopslag.

Egentlig er det indlysende: Du kan ikke regne med, at andre mennesker – der slet ikke kender dig – skriver det jobopslag, der passer perfekt til din profil og dine interesser. Jo, selvfølgelig findes der mange, der finder og får deres drømmejob ved at sende en ansøgning til en opslået stilling, men det er bestemt ingen selvfølge.

Derfor kan det være en god idé at skabe sit eget job. En af dem, der gjorde det – vel at mærke som et resultat af en bevidst proces og et aktivt valg – er Christa Skelde. Hun er kendt i Horsens og det danske cykelmiljø som tidligere direktør på cykelholdet Team Cult, og i dag er hun direktør på Bjarne Riis’ nye cykelhold Team Velo Concept.

Ingen formel HR-uddannelse

Men mellem de to job ligger en karriere som selvstændig med eget firma, hvor hun skærper andres evne til at performe og til at stille skarpt på deres mål. Et job, hvor hun har en række virksomheder som kunder; et job, hun stadig har parallelt med direktørjobbet, og et job, hun selv designede fra starten. Det lå nemlig ikke bare derude og ventede på hende.

Hendes firma Christa Skelde Personal Performance kom til verden for ca. tre år siden, men ikke uden overvejelser, fortæller hun:

-Jeg har ingen formel uddannelse inden for HR eller personaleudvikling, og jeg kunne let komme til at tvivle på mig selv: Jeg har ikke noget papir på det; går det så an at slå mig op på det? Men trangen var der, og det måtte jeg reagere på.

Afklar kompetencer

Trangen til at søge en ny udfordring meldte sig i en svær periode for Team Cult, hvor økonomien drillede. Så gav vi hende et råd, som hun valgte at følge:

Lav en afklaring af dine kompetencer. Skriv ned i en 20/5 liste, hvad der interesserer dig i det nuværende job, og hvad du helst vil leve uden. Lav så dit eget stillingsopslag – og find ud af om jobbet findes derude. Ellers skal du måske skabe det selv.

-Det viste sig jo, at jeg som direktør sad med en masse af den type opgaver, jeg ikke ret godt kan li’. Alt det, jeg gerne ville – sparring med rytterne, personlig udvikling, opbygning af en stærk team spirit – havde jeg ikke tid nok til. Så jeg skrev opslaget og udstyrede det med en lidt ironisk smiley… det fantastiske er så, at alt det jeg skrev ned, er præcis det jeg laver i dag, fortæller hun.

Ingen garantier

At hun designede sin egen stilling var med til at give hende mod på at tage springet til at blive selvstændig. Jobbet, hun drømte om, var ikke umiddelbart derude på jobmarkedet, så hun måtte satse selv.

-Det gav da et par søvnløse nætter, det indrømmer jeg, for der var og er ingen garantier. Men jeg er sådan indrettet, at jeg ikke vil ha’ et arbejde, hvor jeg bare venter på at få fri. Derfor var jeg nødt til at prøve, og hurtigt viste det sig, hvor stor værdi, der er i et stærkt netværk. Det har været hårdt arbejde, og jeg arbejder nogle gange syv dage om ugen, men tilfredsstillelsen har været enorm, siger Christa Skelde og tilføjer, at man skal være afklaret med risikoen, hvis drømmejobbet kræver, at man bliver selvstændig:

-Hvis der ikke er nogen kunder til din vare – ja, så er det sådan. Jeg var helt afklaret med, at hvis det kiksede, måtte jeg genopfinde mig selv. Jeg er typen, der går all-in og lægger en masse timer i drømmen, og da jeg først havde skrevet stillingsopslaget til mig selv, var jeg nødt til at ”søge” det – altså prøve drømmen af, selvom jeg havde en masse forbehold og usikkerhed i baghovedet. Men i dag kommer kunderne af sig selv, og jeg har aldrig følt den samme passion for et job, som jeg gør nu, siger hun.

I direktørjobbet skal hun varetage en række traditionelle direktørfunktioner, kombineret med mental styrketræning af rytterne på holdet. Den blanding passer hende strålende, og så er der fortsat tid til at være mentaltræner og personaleudvikler for andre virksomheder.

Reagér hvis du ikke trives

Pointen for mig er, at du skal blive bevidst om, hvordan dit drømmejob ser ud. Hvis du har et job, du ikke trives i eller som dræner dig for energi, skal du reagere. Når du først er bevidst om, hvad du vil og ikke vil, bliver du nødt til at handle. Måske bliver du ikke selvstændig som Christa – men du stiller ganske enkelt højere krav til dit arbejdsliv i fremtiden, fordi du har gjort dig klar, hvor dine kompetencer og din energi bedst kommer til udfoldelse.

Tilbage til oversigten