Passiv og aktiv jobsøgning

Hvad er forskellen på passiv og aktiv jobsøgning, og hvad skal der til for at mestre de to tilgange til jobsøgning?

Det kaster vi lys over her, og vi anbefaler, at du anvender og kombinerer begge former i din jobsøgning.

Passiv jobsøgning

Man kalder det passiv jobsøgning, når der er tale om en opslået stilling. Det kan være på en virksomheds hjemmeside, på en rekrutteringspartners hjemmeside eller på en jobportal. Skal du i gang med passiv jobsøgning er vores bedste tips samlet her:

  • Vent ikke for længe med at søge stillingen. Heller ikke selvom, at der ikke er en ansøgningsfrist i annoncen. Mange behandler ansøgningerne i takt med, at de modtager dem.
  • Tilpas dit CV og ansøgningen, så de besvarer spørgsmålet: ”Derfor skal I vælge mig.” Begge dele skal være skræddersyet den specifikke stilling og være så konkret som muligt.
  • Giv den ansættende part et ring. Det er både proaktivt og kan være enormt givtigt, men du skal være velforberedt. Et opkald er med til at positionere dig i rekrutteringsprocessen, og hvis du efterlader et forkert indtryk, påvirker det dine chancer for at komme med i finalefeltet. Der er intet i vejen med at ønske en god løn og få afklaret dette allerede over telefonen, men hvis det virker som den vigtigste drivkraft, bliver både vi og virksomheden skeptiske. Ligeledes nytter det ikke at ringe og bede den ansættende part ”fortælle lidt mere”. Forbered i stedet nogle spørgsmål, så du viser, at du har sat dig ind i tingene.

Uanset om du er i gang med en passiv eller aktiv jobsøgning, så skal din motivation, din personlighed og dit drive skinne igennem i dine materialer.

Aktiv jobsøgning

Man kalder det aktiv jobsøgning, når jobsøgningen sker via uopslåede stillinger i dit netværk. Du kan aktivere dit netværk på mange måder og her kommer et par tips til netop dette:

  • Husk at gøre dig selv synlig over for dit netværk – både direkte og via de sociale medier, hvis det er muligt. Vores budskab er klart: Størstedelen af dit netværk vil gerne hjælpe dig, men netværket er aldrig stærkere end de tråde, du selv binder. Derfor skal du hjælpe dit netværk med at hjælpe dig – og det gør du ved at være forberedt.
  • Vær skarp på, hvad du vil. Det nytter ikke med en vag udmelding som: ”Jeg har jo været salgschef i nogle år, så sig til, hvis du hører noget…”. I stedet skal du bruge lidt tid på at beskrive både dine styrker og dine ønsker til et nyt job. Det kan være en konkret virksomhed eller branche, du går efter, men det kan også være en nøje beskrevet stilling, du har i kikkerten. Jo mere konkret, jo bedre.
  • Identificér spændende arbejdspladser, som du kunne tænke dig at arbejde for. Udarbejd en virksomhedsliste og kortlæg, hvem i dit netværk, der kan ’forhandle dig’ adgang til relevante kontaktpersoner samt give dig viden om den specifikke virksomhed. Når forbindelsen er skabt, kan du tage kontakten og følge op.
  • Farvelæg dit LinkedIn-netværk ved at lave en liste med en lang række navne fra netværket, som du inddeler i rød, gul og grøn. De grønne er de kontakter, du anser for vigtigst i forhold til at hjælpe dig videre; dem skal du klæde rigtig godt på i forhold til, hvad du kan, og hvad du vil. De skal gerne have dig top-of-mind hele tiden, hvorfor du ringer til dem min. én gang om måneden og gør opmærksom på, at du stadig er jobsøgende. De gule kan måske hjælpe dig videre, men sandsynligheden er ikke så stor. De røde skal du ikke bruge tid på.

Kom-godt-videre

Skal du i gang med at søge job, eller står du ved en skillevej, hvor dit nuværende job ikke harmonerer med dine karriereambitioner?

Selvstudiet garanterer dig ikke et job, men vi tør godt love, at du bliver udfordret og får en større selvindsigt i dit karriereliv, hvilket vil være afgørende i din næste jobsøgning. Vores viden og kompetencer har vi samlet i 5 enkle, men ikke desto mindre inspirerende råd, som vi anbefaler dig at følge, hvis du ønsker en succesfuld jobsøgning og jobafklaring.

  • 20/5 listen
  • Arbejdshjulet
  • Det gode CV og ansøgningen
  • Passiv og aktiv jobsøgning
  • Forberedelser til samtalen
Se vores kom-godt-videre forløb her
...eller køb en kom-godt-videre-samtale
bubble