Søg målrettet efter et job – også første gang

Også som ny på arbejdsmarkedet skal du overveje, hvilket job du bedst kan passe til.

Et vigtigt parameter, når der skal ansættes nøglemedarbejdere, er erfaring. Forklaringen er oplagt: Jo mere viden, du har med i bagagen, jo større chance har du for at træffe de rigtige beslutninger – også i dit nye job.

Men der var jo engang for os alle sammen, hvor vi ikke havde erfaringer. Hvor vi kom frisk fra skolebænken og på vej ud på arbejdsmarkedet. Og hvad gør man så i den situation, når man er ny og gerne vil gøre en forskel?

Det spørgsmål får vi jævnligt fra unge mennesker, der har færdiggjort deres uddannelse og med de friske papirer i hånden vil i gang med at skabe sig en levevej: Hvordan gør jeg? Og hvor kræsen må jeg være?

Det sidste først: Du skal efter min mening aldrig – uanset din alder – sige ja til et job, hvor du på forhånd ved, at du ikke vil trives. Det bliver hverken du eller virksomheden glade for, og risikoen for at I skilles i frustration er alt for stor.

Men selvfølgelig kan du komme ud for at begynde karrieren med et vikariat eller lignende, blot for at få foden indenfor. Det er der intet galt i – blot du og jobbet passer sammen.

Men hvordan overbeviser man så virksomhederne om sine evner? Her er det vores erfaring, at dit eksamensbevis betyder mindre, end du (og din mor) tror.

Selvfølgelig kan topkarakterer åbne døre, men mange virksomheder kigger altså langt bredere end på nogle få tal.

De skal tro på, at du passer ind i deres værdier og deres personalegruppe – ellers er vi tilbage ved den førnævnte risiko for at skilles i frustration.

Du skal naturligvis ikke negligere din egen faglighed. Men det er dine personlige kompetencer og værdier, der kan overbevise dem på den anden side af skrivebordet om at du skal have en chance.

Derfor er det vigtigt, at du dels bruger lidt tid på at snævre dit fokus ind, så du ikke bare søger alt, der ligner en ledig kontorstol. Og det er vigtigt, at du kan beskrive dine personlige kompetencer med mere end ét eller to ord – gerne i form af andres udtalelser.

Af og til hører vi også om, at nogle virksomheder ikke helt ved, hvad en bestemt uddannelse kan bruges til hos dem selv. Måske fordi de aldrig har haft en sådan type ansat, måske fordi uddannelsen er ny eller har skiftet navn.

Derfor skal du kunne forklare, hvad du og din baggrund kan gøre for virksomheden – og hvad de får med i bagagen ud over et nyt eksamensbevis. Vi har nævnt det før:

Faglighed kan læres og udvikles; det er straks sværere med værdier og personlighed.

En af dem, der valgte at indsnævre sit fokus med succes, er 26-årige Mick Kruse Andersen, som i fjor forlod Aarhus BSS (tidligere Handelshøjskolen) med en cand.merc. Finance and International Business. Vi hjalp ham med et par gode råd i den retning, han egentlig selv brændte for. Han fortæller selv:

- Jeg fik det råd, at jeg skulle søge efter, hvad der var sjovt og hvad jeg var god til – de to ting hænger jo ofte sammen. Jeg lavede en lille liste over de ting, jeg gerne ville finde i et nyt job og kunne med den liste i hånden begynde at fokusere bedre. Jo flere match, en ledig stilling havde med min liste, jo bedre, og det havde den meget positive effekt, at jeg blev skarp på, hvad jeg gerne vil bruge min uddannelse til. Jeg stod ikke med en færdig jobbeskrivelse i hånden, for jeg var naturligvis også åben for muligheder, men jeg blev bevidst om, hvad jeg søgte – og det blev mine ansøgninger bedre og mere konkrete af, siger han.

Mick nåede at gå ledig i tre måneder, inden han fik et barselsvikariat som controller hos JYSK’s Finance Nordic-afdeling på hovedkontoret i Brabrand. Allerede nu har han fået en kontrakt på at fortsætte i en ny, spændende stilling, når vikariatet løber ud.

- Jeg er stærk på finance-delen og er typen, der trives med excel-ark, og allerede før samtalen kunne jeg mærke, at vikariatet var et rigtigt job for mig. Jeg arbejder med finansiering og løbende kontakt til de økonomiske afdelinger i 18 lande, og når jeg sammenligner jobbet med den liste, jeg lavede i efteråret, matcher det godt. Så for mig har det været en klar fordel at bruge energi på at fokusere lidt på mig selv, inden jeg sendte ansøgningen, siger han.

Så vidt Mick, der altså har haft succes med at tænke målrettet. Den relevante tilføjelse er så, at man ikke behøver at være 26 år og nyuddannet for at have glæde af det.

Det gælder også, hvis du er 38 og føler trang til at bevæge dig videre – eller er 54 og har lyst til at prøve noget andet som snarlig senior. Din faglighed er vigtig, men din personlighed, dit engagement og din kemi er helt din egen – og den skal du kunne have med på job hver dag.

Tilbage til oversigten